Solbakken konkurrerer i klassen for menn i alderen 51-60 år. Han gikk i mål på tiden 2.50.01. Ingen andre i turklassene kunne målene seg, selv ikke lang yngre løpere som satser hardt.

Han ville faktisk blitt nummer 37 i eliteklassen. Den ble vunnet av Petter Eliassen, som går for profflaget Team LeasePlan. Eliassen var 18 minutter og 20 sekunder raskere enn Solbakken på de 50 kilometerne fra Setermoen til  Bardufoss.

- Et kjempeløp fra min side. Definitivt sesongens beste prestasjon, sier Solbakken, som fikk revansje etter å ha blitt slått av Kristian Olsen fra Tromsø på målstreken i fjor.

Solbakken lå bak Olsen på de første målingene.

- Jeg passerte han etter 10 kilometer, og senere så jeg han aldri. Jeg gikk et maksløp av det jeg kan klare. Det var ikke mer krefter igjen, og føttene ville nesten ikke flytte seg i siste bakken. Da var jeg på felgen, og slik skal det være, sier han.

Han er ikke skremt over avstanden til proffene, og gleder seg over å ha knust samtlige i turklassene.

- Husk at jeg aldersmessig kunne vært far til hele gjengen, og jeg har full jobb og kan på langt nær trene og satse som eliteutøverne - ei heller som de yngre løperne i turklassene, sier Solbakken.

Ingen stakeseier

Harstad-mannen vant Reistadløpet både i 1999 og 2001, og innser naturlig nok at den tid er forbi. Nå handler det om klasseseirer.

- Jeg må sammenligne meg med konkurrentene på min alder, og egentlig gjør jeg knapt nok det. For meg handler det om å få den gode følelsen, og har jeg den vet jeg at det går fort - og gjerne fort nok til å vinne klassen.

51-åringen vant sin årsklasse i Marcialonga i januar og ble nummer fire i Birkebeinerrennet i februar. Da staket han seg gjennom løpet. Det var ikke mulig i Reistadløpet lørdag.

- Reistadløpet er beintøft, mye tøffere enn Birken. Jeg håper søringene nå har fått en leksjon om hva som er harde fjell. Lørdag har de fått se hva det virkelig vil si å gå i fjellet. Birken kan ikke måle seg, mener Solbakken.

Derfor ble det heller ingen stakeseier i Reistadløpet. De beste gikk med festesmurning.

- Det er godt å se at det fortsatt ikke er mulig å vinne Reistadløpet på staking når toppløperne møtes, men det vil nok komme. I løpet av et par-tre år vil de beste være sterke nok til å stake seg over fjellet og vinne. Jeg skjønner at stadig flere løpere staker, slik jeg selv gjorde i Birken. Det går fortere da. Enn så lenge liker jeg best å gå i klassist stil. Det er både estatisk penere å se på, samtidig som du får løftet hodet og sett oppover de vakre fjellsidene, sier Solbakken.

Roser arrangøren

Reistadløpet har fått et betydelig løft etter at den kom inn under vingene til Ski Classics i langløpsserien. Endringene er til det positive, mener Solbakken.

- Det var mye mer sirkus enn før, og det er utrolig artig med alle de store guttene til start. For meg er det interessant å se hvilken fart de har, sier Solbakken.

Han roser arrangøren på alle mulige måter.

- Selv om det har snødd mye i det siste, var det knallharde løyper, som var brede og fine. Her er det gjort en kjempeinnsats. Underveis var det en rekke mat- og drikkestasjoner. Reistadløpet har virkelig fått et kanonløft, roser harstadværingen.

Mangler ski og staver

Solbakken distanserte for øvrig også samtlige eliteløpere for kvinner. Den klassen ble vunnet av den polske Justyna Kowalczyk foran japaneren Masako Ishida., Solbakken kom til mål 3.16 minutter før Kowalczyk.

- Ja, da ble det heldigvis ikke "tjejbank", sier han lattermildt.

Lørdagens jubel ble imidlertid kraftig dempet etter premieutdelingen. Da Solbakken blid og fornøyd etter et godt løp skulle dra hjem, manglet både ski og staver.

- Da jeg skulle dra hjem etter premieutdelingen var mine Fischer ski og Swix triac 2.5 staver borte. Dagen endte med en solid nedtur, sier Solbakken til Folkebladet.

- Jeg håper de som har tatt feil kan ta kontakt med meg eller Reistadløpet.