Fem tøffe mil over fjellet fra Setermoen til Rustahøgda til tross, Justyna Kowalczyk sprudlet da hun gikk over mål til stor jubel både fra et stort antall landsmenn og nordmenn i publikum. Det var ingen tvil om hvem som var publikums favoritt denne lørdagen. Hun tok seg god tid til å prate og ta selfies med fansen både før og etter premeiutdelinga.

Om selve løpet hadde hun følgende å si:

– Jeg tror dette er det hardeste langløpet jeg noen gang har gått, sier Kowalczyk som fikk en lang og tøff oppoverbakke ut fra start på Setermoen.

– Visste det ble tøft

– Jeg gikk gjennom løypa for to dager siden og skjønte da at det kom til å bli et tøft løp, men ikke at det skulle bli så tøft, sier den polske skistjerna som lenge gikk i tospann med japanske Masako Ishida.

– Dere gikk sammen et godt stykke, samarbeidet dere underveis?

– Vi prøvde å samarbeide, når jeg kjente at jeg hadde mer krefter enn henne så gikk jeg opp og dro og motsatt, sier Kowalczyk som hadde truffet med sitt valg av smurning.

Gode ski

– Jeg hadde utrolig gode og raske ski og prøvde å gå fra Ishida i oppoverbakkene og kjøre fra henne i nedoverbakkene. Når de første mennene tok meg igjen og passerte meg så prøvde jeg å henge på og etter hvert slapp hun og jeg kunne gå alene inn mot mål.

– Likte du den tøffe løypa eller synes du den ble litt overkant tøff?

– Nei, jeg likte at den var litt tøff. Det er ei fantastisk løype med mye snø og det å kunne gå uten klister i april er fantastisk, tror det må være første gang jeg gjør det, sier hun og legger til at det er fint å ha noen løp hvor man kan konkurrere i klassisk slik at det ikke bare blir staking.

– Vi trenger slike løp også, avslutter hun.

Alene: Forhåndsfavoritten Justyna Kowalczyk kunne passere målstreken i ensom majestet etter å ha ristet av seg japanske Masako Ishida på vei ned mot Rustahøgda. Foto: Eirik Dahl
Topp tre: Fra venstre ser vi Masako Ishida, Justyna Kowalczyk og Astrid Øyre Slind som ble nummer tre. Foto: Eirik Dahl