Både mannen og hans kone var «godt påseilet» da de skulle hjem fra en bygdefest på Senja i januar i fjor. Blodprøveanalyser viste en promille på 1,90 for mannens del, mens kona hadde oppnådd en promille på 2,24. Dermed gikk det litt i svart, og mannen husket lite fra hvordan bilen hans hadde havnet utfor veien bare noen hundre meter fra der bygdefesten fant sted.

Uventet vending

I et politiavhør uttalte mannen at det måtte ha vært han som hadde kjørt bilen, for han kunne ikke huske at det hadde vært noen andre enn han og kona i bilen. Han samtykket derfor også til å få førerkortet sitt beslaglagt. En telefonsamtale et halvt år senere snudde imidlertid opp-ned på situasjonen.

I en samtale med en annen mann, en samtale som i utgangspunktet dreide seg om noe helt annet, kom det frem at vedkommende hadde vært vitne til at mannen satte seg inn i sin egen bil – som passasjer. Vitnet mente derfor det ikke kunne stemme at mannen hadde gjort seg skyldig i promillekjøring. Han mente tvert imot å ha sett en tredje person – en annen mann – i førersetet.

Ikke nok bevis

Vinterforklaringer fra tre ungjenter ble også hørt da saken gikk for Senja tingrett. Jentene kom til stede kort tid etter at utforkjøringa hadde funnet sted, og de snakket også med en mann som stod utfor bilen. To av jentene mente å kjenne igjen mannen utfor bilen som tiltalte, mens den tredje jenta ikke gjorde det. Den ene av jentene mente også å huske at det ikke var bare en mann som stod utfor ulykkesbilen, men også en kvinne med asiatisk utseende. Noe som ikke samsvarer med den tiltalte mannens situasjon.

Senja tingretts oppfatning er at det mest sannsynlig ikke var flere en mannen og hans kone med på kjøreturen. Med bakgrunn i vitneforklaringene mener retten imidlertid at det ikke kan utelukkes at det var en annen mann i bilen, og at dette var ulykkessjåføren. Fra aktors side ble det bemerket at det i så tilfelle var underlig at denne sjåføren i etterkant av hendelsen ikke hadde gitt seg til kjenne.

«Retten er imidlertid ikke helt enig i denne betraktningen. Det kan for eksempel tenkes at vedkommende selv kjørte med promille, og ikke ville at dette skulle bli oppdaget», heter det i dommen fra Senja tingrett.

Frikjent

I utgangspunktet risikerte mannen, som er i 50-årene, fengsel i 30 dager, samt en bot på intet mindre enn 82.000 kroner. Han kunne også blitt fri for førerkort i to år, hadde han blitt kjent skyldig i promillekjøring. Dette slipper han imidlertid ettersom tingretten fant det riktig å frikjenne han.

«Retten mener at det etter en samlet vurdering av bevismomentene i saken ikke er grunnlag for med sikkerhet å fastslå at det var tiltalte som kjørte bilen», konstateres det i dommen.