Torsdag gikk et storskred over E8 i Lavangsdalen, og i godt og vel ett døgn var en av de viktigste trafikkårene inn og ut fra Tromsø sperret. Varaordfører Gunnleif Alfredsen (Sp) i Lenvik kommune mener situasjonen er en viktig påminnelse om sårbare kommunikasjoner i regionen.

FERGE Gunnleif Alfredsen mener en helårig fergeforbindelse er bra for beredskapen.

– Gode kommunikasjonsløsninger er svaret på alt, for å si det sånn. Nå fantes det selvfølgelig to omkjøringsveier i forbindelse med skredsituasjonen i Lavangsdalen, men det hadde vært bra mye enklere og bedre beredskapsmessig om vi hadde hatt en helårs fergeforbindelse mellom Brensholmen og Botnhamn, poengterer Alfredsen.

Lenge å vente

Fylkestinget i Troms vedtok i desember i fjor at Malangsforbindelsen skal bli helårig fra neste kontraktsperiode. Det betyr at helårs fergedrift fra Brensholmen til Botnhamnm tidligst kan være på plass i 2019.

– Med tanke på alt som skjer, blant annet med vinterturismen som har økt voldsomt, burde man kanskje fått en helårsforbindelse opp å gå så fort som mulig. Det vil være viktig for Tromsø sin del og potensialet for vekst som finnes der at det finnes muligheter for å komme seg til Senja, mener Alfredsen.

Gode nok fergeleier

Malangsforbindelsen starter opp sesongen i slutten av april. I utgangspunktet var ønsket å doble kapasiteten på ferga. Fylkesrådet så seg imidlertid nødt til å gå for ei løsning med ei ferge med plass til bare 20 personbilenheter.