Det var ei julinatt i fjor at mannen satte seg bak rattet for å flytte bilen omlag 500 meter på Senja. Mannen sjøl erkjente i Senja tingrett at han hadde drukket alkohol før kjøringa, men påpekte at det ikke var mer enn én øl. Videre forklarte mannen at promillen i blodet hans, som ble avdekket gjennom en blodprøve, skyldtes alkohol han hadde inntatt etter kjøringa.

Tingretten mener denne forklaringa fremstod tilpasset og oppkonstruert.

«Det fremstår som rart at tiltalte sent på natten i tidsrommet 03.35 – 04.26 skulle få lyst til å drikke flere shots og cider, hvis han frem til dette tidspunktet kun hadde drukket en øl», heter det i dommen fra tingretten.

Bar preg av beruselse

Retten peker også på at mannens forklaring ikke er i samsvar med øvrige bevis i saken, blant annet flere vintebeskrivelser – en av dem vedkommende som tipset politiet da mannen satte seg bak rattet.

«Det har formodning mot seg at XXX skulle ringe politiet for å melde fra om promillekjøring, dersom han ikke var av den oppfatning at tiltalte faktisk var beruset», poengterer tingretten.

Vitnet fortalte også i retten at han mannen den aktuelle julinatta bar preg av at han var beruset og luktet alkohol.

Funnet skyldig

Tingretten fant mannen skyldig i promillekjøring. Han ble også funnet skyldig i å ha konsumert alkohol i de første seks timene etter kjøring som han forstod eller måtte forstå kunne medføre etterforskning. Det tredje lovbruddet mannen ble funnet skyldig i, er å ha kjørt uten gyldig førerkort.

I forbindelse med straffeutmålinga har retten i formildende retning lagt vekt på mannen erkjente å ha kjørt bilen, samt straffeskyld for to av de tre tiltalepostene. I formildende retninger er det også lagt vekt på at saken har hatt lang liggetid .

«Det foreligger ikke skjerpende momenter ved selve kjøringen. Den foregikk på nattestid over en svært kort strekning, og beruselsesgraden som er lagt til grunn er lav», konstaterer retten.

Retten la til grunn at promillegraden var på over 0,2, men ikke oversteg 0,5. Ut ifra dette fant tetten det riktig å straffe mannen med 36 dager fengsel, hvorav 15 dager betinget. Han må i tillegg betale en bot på 27.000 kroner.