Torsdag, 30. mars får Dyrøy kommune besøk av IMDi Nord.

De skal tilbringe dagen sammen med kommuneadministrasjon, formannskap og til slutt innbyggere i Dyrøy. Det blir nemlig et folkemøte på kvelden i Nordavindshagen, hvor tema er bosetting av flyktninger i Dyrøy.

– Flyktningen selv skal fortelle sine historier. De skal fortelle om seg selv og jeg kan røpe at de har brukt noen spennende metoder for å få det til. Derfor oppfordrer vi selvfølgelig flest mulig av innbyggerne i Dyrøy å komme, forteller ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) , som skal innlede møtet.

Skal bosette 15 i år

– IMDI skal møte de som arbeider med integrering og bosetting i Dyrøy på dagen. Men de blir også en del av folkemøte på kvelden. De skal bruke tid i Dyrøy. Og vi er jo en forholdsvis ny bosettingskommune. Da er det viktig å være i kontakt med apparatet som har erfaring, sier hun.

Dyrøy bosatte 10 flyktninger i 2016. Kommunen har vedtatt å bosette 20 i 2017, men dette tallet har blitt redusert til 15 fordi IMDI har et mindre behov. Planen er å bosette 60 flyktninger over en periode på fire år.

Hverdagen er viktigst

– Dette er et åpent folkemøte der en kan bli kjent med det arbeidet som gjøres, og en kan bli kjent med de flyktningene som har kommet til kommunen. Og her kan en stille spørsmål og få svar på det en lurer på. Her har vi jo de samme utfordringene som når andre kommer hit og skal bosette seg, at vi tar imot dem på best mulig måte. Jeg tror det viktigste vi gjør er det vi gjør i hverdagen. Det er der den viktigste integreringsjobben blir gjort. Enten som naboer, på fotballaget eller i sangkoret. Vi ser jo at mange av dem som har kommet allerede er med på ulike arenaer, sier hun.

Dimensjonere apparatet

– Dette er jo en stor dugnad som Dyrøy endelig er med på. Jeg er veldig glad for at vi bidrar i dette arbeidet. Det har tatt litt tid, men nå er vi endelig der at vi skal kjøre folkemøte, sier Alvig Espenes.

Ordføreren forteller at flyktningene og integreringsapparatet har etablert det de kaller språkkafé i Nordavindshagen.

– Jeg tror de har hatt det et par ganger så langt. Vi forsøker å få på plass arenaer der innbyggerne og flyktningene kan møtes, sier hun.

– Vi har sagt hvor mange vi skal bosette i årene som kommer. Da blir det viktig å dimensjonere apparatet etter disse tallene fremover. Og dette vil medføre utvikling i Dyrøysamfunnet på flere områder, sier hun.