Det var i november 2014 i forbindelse med utbygginga av ei ny fløy ved Bardufoss ungdomsskole at en svært ugunstig situasjon oppstod. Det skulle legges varmematter rundt avløpssluk, og i den forbindelse måtte det skjæres store hull i taktekkinga. Underleverandør Myre Elektro Teknikk AS, som skulle legge varmemattene, ville på grunn av bemanningssituasjonen utføre arbeidet ei helg i november. Selv om et taktekkerfirma advarte mot å gjøre en slik operasjon ei helg uten nødvendig sikring til stede, ble det fra hovedentreprenør Nor-Team AS gitt klarsignal.

Så kom regnet. Mye regn.

Store vannskader

De store nedbørsmengdene rammet flis,- male- og beleggsarbeidene utført av en annen underentreprenør, Schwenke og Richardsen AS. Skader for 466.000 kroner ble dekket av bedriftens forsikringsselskap.

Forsikringsselskapet søkte regress hos Myre Elektro Teknikk AS og deres forsikringsselskap. Regresskravet ble imidlertid avvist, og i fjor endte tvisten i Oslo tingrett. Der ble Myre Elektro Teknikk AS og deres forsikringsselskap frifunnet da tingretten kom frem til at dokumentasjon på avgjørende punkter var svært mangelfull.

Dommen ble anket, og har nå vært til behandling i Hålogaland lagmannsrett.

Lagmannsretten mener at både hovedentreprenør Nor-Team AS og underentreprenør Myre Elektro Teknikk AS opptrådte erstatningsbetingende uaktsomt i forbindelse med situasjonen i november 2014.

– Ikke aktpågivende nok

«Ingen av dem var tilstrekkelig aktpågivende da taket ble tekket, ingen av dem skaffet seg tilstrekkelig kunnskap om hva leggingen av varmemattene innebar av arbeid da arbeidene ble igangsatt, og ingen av dem grep inn da været forverret seg, tross advarsler», konstaterer lagmannsretten i sin dom.

Retten mener at begges handlinger var nødvendige og likeverdige årsaker til skaden som inntraff. Ettersom Nor-Team AS ikke var brakt inn som part i saken, har imidlertid ikke lagmannsrettens dom rettskraft overfor selskapet.

I retten var det gjort et poeng av om det overhodet var anledning til å søke regress fra Myre Elektro Teknikk AS og deres forsikringsselskap. Fra dette holdet ble det nemlig vist til byggekontrakten, som konstaterer at det er hovedentreprenørs risiko dersom en underleverandør påfører en annen underleverandør skade. Man mente at Schwenke og Richardsen AS skulle søkt tillegsdekning fra Nor-Team AS i stedet for forsikringserstatning fra eget forsikringsselskap.

Lagmannsretten var imidlertid uenig i dette, og konstaterer at byggekontrakten ikke setter ut av spill den alminnelige adgang til å søke regress hos den ansvarlige for skaden.

Saksomkostninger

I tillegg til å dekke utgiftene for vannskadene, er Myre Elektro Teknikk AS og deres forsikrings dømt til å betale alle partenes saksomkostninger, både i tingretten og lagmannsretten, vel 217.000 kroner.

Ikke avgjort ankespørsmål

Advokat Stein Kleven fra Crawford Legal, som har representert Myre Elektro Teknikk AS og forsikringsselskapet W. R. Berkley Insurance Norway Nuf, er tydelig på at dommen fra lagmannsretten etter hans mening er feil.

– Bevisvurderinga er det ikke noe problem med, men rettsanvendelsen er feil, sier Kleven til Folkebladet.

Han viser til at Nor-Team som hovedentreprenør hadde koordineringsansvaret og beslutningsansvaret når det gjaldt utbygginga på Bardufoss ungdomsskole, og sånn sett også hadde ansvaret for beslutninga om å gå igang med arbeidet, samt å tilkalle taktekker da det begynte å regne.

– Hvis man leser Oslo tingretts dom, er den mye bedre, mener advokaten.

– Blir det anke til høyesterett?

– Det er det ennå ikke tatt stilling til, opplyser Kleven.

– Mener du det ligger et prinsipielt spørsmål i denne saken?

– Det gjør jo det, men nå er det ikke alle prinsipper som bør forfektes i utregnsmål. Det er snakk om et relativt beskjedent beløp i denne saken, men når det er sagt har ikke jeg fullmakt til å hevde noe som helst, sier Kleven, som viser til at det fullt og helt er opp til hans klienter å avgjøre om dommen skal ankes eller ikke.