Hovedredningssentralen i Bodø fikk melding klokken 16.45 tirsdag over radio at en båt var gått rundt på Svensgrunnen vest for yttersida på Senja og tre personer hadde falt på havet.

– De hadde gått rundt i dårlig vær og ble plukket opp av en båt som var i nærheten, sier redningsleder i hovedredningssentralen, Alf Hågensen.

Ikke forsvarlig

De tre personene var menn i 40-årene fra Latvia. Båten de brukte hadde de leid av Fishing Norway Senja. Været på havet skal ha vært dårlig.

– En fisker som lå ved kai i Gryllefjord opplyste til oss at det blåste liten kuling der ute, fortsetter Hågensen.

Svensgrunnen er langt fra land. De tre latvierne var ute og fisket og skal ha fått en god fangst før ulykken skjedde. Redningslederen mener fisketuren var lite gjennomtenkt.

– At tre personer drar helt ut til Svensgrunnen i en båt på 17 fot fylt opp med fisk, i den vinden, er noe vi anser vi som veldig lite forsvarlig.

Båten som plukket dem opp, var en tilsvarende utleiebåt fra Fishing Norway Senja. De kom seg vel inn til Gryllefjord like etter og det ble ingen personer kom til skade i hendelsen.

– I dag vil jeg påstå at det var en god del flaks som gjorde at det ikke gikk tre liv, forteller Hågensen videre.

7 kilometer unna

Det var derfor ikke nødvendig å sette i gang en redningsaksjon. Daglig leder i Fishing Norway Senja var selv i båten som plukket opp de tre fra sjøen.

– Vi var 7 kilometer unna dem da vi fikk meldingen over radio. Vi gav full fart i båten og hoppet fra bølge til bølge. Jeg tenkte ikke på mitt eget liv. Jeg tenkte kun på dem, sier daglig leder i Fishing Norway Senja, Audrius Vaitkevicius.

Han mener selv at å legge ut på havet i denne dagen var forsvarlig.

– Det blåste kanskje 8 meter i sekundet da vi dro ut fra Gryllefjord, men skiftet ofte retning da vi kom ut på havet. Bølgene var rundt tre meter høye. På lav fart gikk det fint. Båten er også av god kvalitet, avslutter han.