Regjeringens forslag om å avvikle pliktsystemet for torsketrålere mot en omfordeling av ressurser, blir tatt godt imot av de største fiskerikonsernene. Dette betyr nemlig at de kan styre bedriftene slik som de vil.

– Jeg synes det er veldig positivt. Vi vil stå friere til å bruke fisken uten å måtte ta hensyn til mye regelverk. Det betyr utrolig mye for oss at vi kan styre fisken fra fangst til produksjon, sier konsernsjef i Nergård AS, Tommy Torvanger.

Utdatert

Han mener dagens pliktsystem er utdatert og tar for mye styring over bedriften.

– Det er veldig strengt regulert slik det er i dag. Aktøren kan velge å by på den fisken vi fisker. Da bestemmer ikke vi prisen. Vi mister helt kontroll over fangsten. Vi har jo ikke aktivitetsplikt noen plasser lenger og står ikke i fare for den avkortningen. For oss betyr gjennomføringen at Nergård vil kunne råde friere med egne kvoter og bedre koordinere landside og flåte, forteller han videre.

Fiskeriminister Per Sandberg (Frp) sier til NTB at det ikke finnes noen som er fornøyd med pliktsystemet og at ingen står frem og sier det fungerer. Dette er Torvanger enig i.

– Det er ingen fordel for industribedriftene og du finner ingen langs kysten som mener systemet er positivt.

Tidkrevende

Leveringsplikten tvinger dem til å bruke tid og ressurser i reisevei. Lang reisevei til fiskebruk de selv ikke eier, er ugunstig ifølge Torvanger.

– Dersom vi har en båt som fisker hyse i Finnmark og plikter å levere fisken på Senja, taper vi tre døgn i reisevei. Prisen på varen du skal selge, får du heller ikke lov til å påvirke. Det er en ganske vanskelig situasjon. Det er også vanskelig å lage gode rammevilkår for fiskerne på båtene. Der vi har leveringsplikt på anlegg som ikke er våre, har vi heller ikke kontroll på hvor fisken havner, det er helt håpløst.

Arbeidsplasser

Han er også klar på hva han mener om arbeidssituasjonen dersom pliktsystemet skulle bli avviklet.

– Dette vil ikke føre til mindre arbeidsplasser i landet, tvert imot- jeg tror det vil bli fler.

Nå venter han bare i spenning.

– Vi har et regelverk som ikke er tilpasset virkeligheten og vi er derfor veldig spent på hvordan dette forslaget tas imot i Stortinget.

FORNØYD: Konsernsjef i Nergård AS, Tommy Torvanger mener dagens pliktsystem er utdatert og smiler av regjeringens forslag om å avvikle systemet. Foto: Ronald Johansen