Det var Dagbladet som søkte og fikk innvilget innsyn i mobbetallene på kommunenivå. Over 110.000 elever var med i elevundersøkelsen i regi av Utdanningsdirektoratet.I Troms er det bare Kåfjord kommune som har mer nedslående tall enn Lavangen.

Tar tallene på alvor

– Rundt dette tenker jeg at om tallene er store eller små er det alltid alvorlig når elever opplever å bli mobba. Det er den subjektive følelsen til hver enkelt elev som er viktig. Om det er en eller 10 elever tar vi det svært alvorlig, det har vi bestandig gjort, sier rektor Dagfinn Antonsen ved Lavangen skole.

– Vi gjennomfører årlig antimobbeprogram både på småtrinnet og ungdomstrinnet. Formålet er å forebygge, redusere og erstatte aggressiv adferd. Det er bestandig trasig når det blir avdekka at noen føler seg mobba, og det må vi ta på høyeste alvor uansett. Dette hopper vi ikke bukk over, sier han.

– Lavangen har gjort flere tiltak også før disse tallene ble offentliggjort og før denne undersøkelsen ble gjort. I fjor høst bestemte Lavangen kommune med anbefaling fra Lavangen skole at det skulle tilsettes sosiallærer i halv stilling ved skolen. Det er ikke så mange som har det på en skole på våres størrelse. Resultatene fra elevundersøkelsen er tatt opp med sosiallæreren som skal gå i gang med dette. Mobbefritt læringsmiljø blir en av arbeidsoppgavene hennes. Men hun har så langt bare jobba ei uke ved skolen. Målet fremover er å skape større samhandling og toleranse mellom elevene, sier han.

Annerledes i fjor

– Betyr det at situasjonen nå kan være bedre enn da undersøkelsen ble utført?

– Ja, det kan det. Vi har en mistanke om årsakene, men jeg kan ikke kommentere de av hensyn til at det kan være gjennomsiktig hvem som blir mobba og hvem som mobber. Jeg vil ikke henge ut noen, sier Antonsen.

– Jeg vil også fremheve at Lavangen skole har hatt et veldig godt elevmiljø i mange år. I fjor var vi faktisk helt i den andre enden av skalaen i undersøkelsen. Elevtallet har også økt betraktelig ved skolen, fra 120 til 155 elever. Det er også derfor vi ønsker å ha noen som jobber spesielt med skolemiljøet til elevene. Når vi kommer opp i slike situasjoner er det flott å ha noen som kan jobbe målretta med dette. Vi må nok kanskje se ting på en litt annen måte enn vi har gjort tidligere, sier han.

– Elevundersøkelsen er ikke lagt fram for til FAU enda, men det kommer til å skje. Vi skal også legge den fram i elevrådet. Og både oppvekstsjefen og rådmann er informert. Alle skal få lov å si noe om undersøkelsen. Og vi har tatt det opp på personalmøte. Og oppvekstsjefen har bedt oss iverksette tiltak, sier han.

– En ting er positivt med denne undersøkelsen som bør komme fram. Det er ingen elever i Lavangen som har svart at de opplevd å bli mobbet av noen voksne på skolen. Det er nok fordi vi har et fokus på hvordan vi snakker til elevene, at vi snakker til dem på en god måte, sier Antonsen.

Ville spørre alle

Rektoren forteller at Lavangen gjorde en mer omfattende jobb i undersøkelsen enn det kommer frem i Dagbladet.

– Vi har gjennomførte undersøkelsen i alle klassene fra 5. til 10. klasse, ikke bare 7. og 10. klasse som elevundersøkelsen hadde fokus på og som Dagbladet hadde som utgangspunkt. Om vi tar med alle vi spurte kommer gjennomsnittet ned på 10,3 prosent. Dette gjorde vi fordi vi ville se hvordan alle har det på skolen, ikke bare to klassetrinn, sier han.

Av 95 elever som ble invitert i undersøkelsen svarte 87 elever i Lavangen. Det gir en svarprosent på 91,6.