Fylkesmannen i Troms har lagt ut en omfattende veiledning til hvordan kommunen skal håndtere dispensasjonssøknader til motorferdsel i utmark på sin hjemmeside. Fylkesmannen vil også at kommunene har kontrollerbare vedtak, også ute i felt.

Vilkår må være oppfylt

Seniorrådgiver Gøril Einarsen i Miljøvernavdelingen hos Fylkesmannen i Troms er opptatt av at vilkårene må være oppfylt før dispensasjoner gis. Motorferdsel i utmark er som hovedregel forbudt. Men loven åpner imidlertid for motorferdsel til visse nytteformål. For eksempel er ikke ren persontransport tillatt.

VEILEDER Seniorrådgiver Gøril Einarsen vil veilede kommunene.

– Nå gjør vi det sånn at vi kan hjelpe kommunene som jobber med disse sakene slik at de fatter vedtak innenfor lovverket i forhold til dispensasjoner om å kjøre snøskuter til hytta. Vi er opptatt av at alle betingelsene i paragraf 5c er oppfylt. Det går på når kommunene kan benytte sitt skjønnsrom. Det er også flere vilkår som må være oppfylt før de i helt tatt kan vurdere søknadene. Det skal for eksempel være hytteeier eller nær familie, at det kun er tillatt med transport av bagasje og utstyr, at hytta må ligge minst 2,5 kilometer fra brøyta bilvei og om det er mulighet for å benytte leiekjøring. Er det leiekjøring i området kan ikke kommunene bruke paragraf 5c, sier Einarsen.

Ønsker å veilede kommunene

– Mange kan kjøre til hytta uten et tak på antall turer. Er dette i tråd med forskriftene?

– Ikke i utgangspunktet. Dette kan være ugyldige eller ulovlige vedtak. Vi ønsker at kommunen setter vilkår som et visst antall turer eller på bestemte tidsrom. Antallet må da kommunen vurdere. Slike vedtak er noe vi vil ta opp etter hvert, sier hun.

– Blir jobben med å følge med på kommunene i Troms intensivert?

– Etter 2014 har vi økt innsatsen, men først og fremst ønsker vi å gi en så god og målretta veiledning som mulig slik at kommunene kan bli gode på regelverket. Vi følger opp de kommunene vi får henvendelse fra og tar opp saker på eget initiativ, sier hun.

Tar lovlighetskontroll

– Betyr dette at Fylkesmannen vil gå inn i de enkelte vedtakene?

– Ja, i noen tilfeller vil vi gjøre det. Av og til har vi klagesaker, eller at noen kommuner sender oss dispensasjonssaker automatisk. Vi får ikke kopier av alle vedtakene fra kommunene, men det er noe vi ønsker. Men så langt har vi ikke bedt om det på grunn av kapasitet. Vi får også meldinger fra Statens naturoppsyn og politiet når de har oppdaga vedtak som de mener ikke er i tråd med regelverket. Da tar vi lovlighetskontroll av dem. Det kan også være innbyggere som tar kontakt med oss i slike saker, sier Einarsen.

Kan omgjøre vedtak

Ifølge Einarsen er det enkelte kommuner i Troms som har en praksis som er utenfor regelverket.

– Hva med de kommunene som ikke endrer praksis etter dere har gitt ut veiledning?

– Utgangspunktet vårt er veiledning før vi kontrollerer. Vi ønsker ikke lovlighetskontroll om vi kan få kommunene innenfor rammene av regelverket på andre måter. Hvis vi ikke når i mål, at kommunene fortsatt har en ulovlig praksis må vi se på om vi må varsle om omgjøring av de vedtak som er ulovlige. Vi har noen eksempler på at vi har gjort det. Men vi må først sikre oss at kommunene har god kjennskap til regelverket. Vi har heller ikke gjort vår jobb på dette området godt nok i forhold til veiledning. Vi skulle gjort dette for lenge siden, før kommunene etablerte en ulovlig praksis, sier hun.

– Vi ønsker også at folk skal forstå hvorfor dette regelverket er som det er, sier hun.