Bakteppet for møtet mandag kveld var det pågående arbeidet med arealplanen for Dyrøy kommune. Ordfører Marit Alvig Espenes (Ap) var fornøyd med oppmøte der tilretteleggelse for bruk av naturen var tema. Hun forteller at flere fra reiselivsnæringa dukket opp.

Merkenavnet Senja

– Jeg synes det er bra. Dyrøyværingene er flinke til å møte opp. Vi tok opp reiseliv som tema og bruk av tur og natur. På vegne av Visit Senja innledet Line Miriam Sandberg der hun oppfordret kommunene både administrativt og politisk til å sette saken om tilrettelegging på dagsorden, at dette blir tatt med i prosessene i areal og reguleringsplaner, sier Alvig Espenes.

– Dyrøy kommune har jo vedtatt å melde seg inn i Visit Senja. Det handler om at vi ønsker å knytte oss til merkenavnet Senja, å være en del av denne reiselivsregionen. Jeg vet jo det foregår lignende prosesser i flere kommuner. Jeg mener det er viktig å stå samlet i forhold til å bygge opp et reiseliv i regionen. Jeg tror absolutt at Dyrøy kommer styrka ut av at vi blir en del av et nettverk. Vi får et apparat som kan jobbe for oss der også bedriftene kan knytte seg til i forhold til for eksempel markedsføring. For kommunen handler det om å fange opp denne trenden med positivitet i reiselivet, sier Alvig Espenes.

Bedre tilrettelegging

– På møte kom det fram at vi trenger en bærekraftig reiselivsstrategi i Midt-Troms for å kunne ta imot de besøkende som ønsker å komme til vår region. I Lofoten og noen andre plasser har slitasjen på naturen blitt stor. Nå kan vi være tidlig ute og beslutte hvordan folk skal bevege seg ut i vår natur. Skal det være tilgang overalt eller skal noe være regulert? Blant annet ble veien opp til Segla på Senja trukket fram som et eksempel, på et område det allerede er tegn på slitasje, sier hun.

– Vi hadde også et gruppearbeid vi hadde noen stikkord som rasteplasser, utfartsparkering, brøyting, tømmeplasser og søppelhåndtering. Vi diskuterte hva vi har og hva vi trenger. Det kom opp en god del forslag til tiltak som gikk på bedre tilrettelegging. Det ble pekt på en del kritiske punkter rundt omkring i kommunen, sier hun.

Mange ønsker å bidra

– Men det var også et fokus på at dette ikke bare handler om de som kommer til Dyrøy, det handler like mye om de som bor her som også er storforbrukere av våres natur. Det var mange gode innspill. Også det å ha et fint sentrumsområde ble et tema. At det sender et signal om hvordan vi selv tar vare på kommunen. Vi har jo utarbeidet en sentrumsplan som ikke er gjennomført. Så her er det bare å se seg selv i speilet og se at vi har noe å gjøre fremover for å fremstå på en ordentlig måte, sier Alvig Espenes.

– Det ble også diskutert hvordan en kunne samarbeide med grendelagene fremover. Jeg har inntrykk at mange ønsker å bidra, ikke minst de som satser på reiselivsnæringa i Dyrøy.