Det var Runar som selv kommer fra en gård på Kjerresnes som i fjor bestemte seg for å prøve å satse på produksjon av fersk og kortreist mat.

– Jeg bestemte meg for å test ut et prosjekt som kort sagt forsøke direktesalg av gris og grønnsaker til forbruker uten andre mellomledd, sier Eirik som først startet opp dette prosjektet alene. Nå er de en trio bak Målselv Mat.

– I starten startet jeg med å investere i utstyr jeg trengte, blant annet potetopptaker, hus til grisene og en del andre driftsmidler for å få fram grønnsaker. Produsentorganisasjonen Otta hadde også utstyr man kunne låne, blant annet frøsetter.

– Ideen min var å teste ut om man kan lykkes med salg der kundene får kjøpe kortreist mat.

Ferske vare med høy kvalitet

– Hvorfor satser dere på kortreist mat?

– Tanken er at man får en råvare som er fersk, med førsteklasses kvalitet fra nesten sin egen bygd. Eirik sier at man ikke har tanken om å leveregjennom grossist, men opprette egne salgskanaler. Eirik forteller at han i starten solgt gris og lam i både hele og halve slakt.

Tre sammen om Målselvmat

Eirik forteller at han etter hvert innså at for å ha en større sjanse for å lykkes, har han fått med seg to sambygdinger.

Runar Bergstad forteller at samarbeidet egentlig startet da han ble forespurt om å lage en logo for firmaet.

– Etter hvert ble vi enige om at vi fort kunne gjøre mer, og designe mer enn bare logoen i prosessen mot å lage det hele til en merkevare. Etter hvert ble vi enige om at jeg kom inn i selskapet, slik at han ikke til stadighet skulle leie meg inn for å yte tjenester.

– Vi er nå i ferd med å stifte selskapet, og da får vi også med os Roger Bruvoll som er kokk. I år er planen at folk skal kunne kjøpe våre varer i smått, og ikke i store kvanta. Etter hvert skal vi bygge konseptet Målselv Mar på en digital plattform, blant annet med egen nettside.

Salg via nettbutikk

Eirik Østring sier at Målselv Mat skal starte i det små, og bygge seg opp.

– Vi skal som nevnt ikke selge til grossister, men direkte til kun der, vi nettbutikk. Dermed slipper vi flere salgsledd, noe som betyr ferskere varer, og også billigere varer. I fjor drev vi med utkjøring, men innser at det ikke vil lønne seg.

Flere prosjekter ble presentert

Knut Berander er mannen som på torsdag holdt trådene i konferansen Creative Culture XN som ble arrangert på Høgtun, en konferanse i regi av Innovasjon Norge.

– Utenom Målselv Mat har vi invitert både gamle og nye entreprenører innen forskjellig næringer til å presentere og fortelle om sine prosjekter. Her skal for eksempel Hekla Stålstrenga fortelle om hvordan de har jobbet. Dette er jo en godt etablert gruppe, men det er likevel mange som ikke vet hvordan de har jobbet seg dit de er i dag. At de skriver musikk og spiller vet man, men altså ikke metodikken i det de holder på med.

Et nytt som presenteres her er «Bygda danser» et prosjekt som Folkemusikk i Nord står bak.

I tillegg skal Kjersti Vikør presentere Høgtun Kulturklynge,

Kjersti sier til Folkebladet at når Høgtun flyttes til Rustahøgda er målet å få i gang ny aktivitet her, og da er målet å samle opp aktuelle kulturaktiviteter her.

– Det er nå laget et forprosjekt på dette som er finansiert av Målselv kommune og to fylkeskommuner. Dette avsluttes nå, og da skal det framlegges en rapport på dette prosjektet.

Eirik Østring har her høstet inn neper fra åkeren på Kjerresnes. Foto: Privat
Griser er en del av det Målselv mat satser på. Foto: Privat