Rett på sak

– Kommer det mange vinterturister, Tommy Schanke Hansen?

– Ja, vi har hatt veldig mange vinterturister denne vinteren, mye mer enn tidligere. Vi er fornøyd med utviklinga.

– Har vinterturismen tatt seg opp etter hvert?

– Den kom brått på de siste årene. De begynte å jobbe mot vinterturisme i Tromsø for en del år siden og det gav frukter. Vi var med på et prosjekt som het ”Arena lønnsom vinteropplevelse”. Det var et samarbeidsprosjekt mellom bedrifter, med støtte fra Innovasjon Norge.

– Når var det?

– Det begynte for flere år siden og pågår enda.

– Hva dreier det seg om?

– Felles markedsføring og samarbeid for å få turister til Nord-Norge. Det går på det med kunnskap, markedsarbeid, presentasjon, felle markedsføring gjennom NTW (Norwegian Travel Workshop) og lignende. Det kan for eksempel være en person som drar på messer og lignende for å presentere bedriftene i regionen. Bedrifter kan også markedsføre seg selv på messer, stå under samme paraply fra Nord-Norge.

– Hva tilbyr dere?

– Vi tilbyr fisketurisme, fotturer, nordlys og hvalsafari. Det er ulike turer, en del på truger og en del fotturer. Og så tilbyr vi kurs og konferanser med mere.

– Fisketurer?

– Det er klart vi tilbyr fisketurer. Vi har kjøpt en stor båt som kan ta 12 fisketurister, en båt som vi også bruker til safariene.

– Dere har flere båter?

– Vi har 19 stykker 19 fots aluminiumsbåter med 50 hestekrefters motor, GPS, ekkolodd og AIS (Automatic identification system). I tillegg leier vi ut fiskeutstyr, flytedresser og slikt.

– Når var hovedsesongen før?

– Den var fra april til september og da med tanke på fiske, og standard sommerturister fra juni til august.

– Hadde dere godt besøk i den sesongen?

– Ja, det var godt besøk i den tiden.

– Hvordan fant turistene fram til Mefjordvær?

– Det var nok et resultat av bevisst markedsføring over mange år. Til å begynne med var det ”Din tur”, et selskap som driver med naturbasert reiseliv med hovedfokus på sjøfiske som stod for den. I tillegg reiste vi rundt og markedsførte Mefjord Brygge. Vi var mange steder, som i Litauen, Polen, Ukraina, England og Tyskland. Nå skal vi til Russland.

– Hvor kommer dagens vinter turister fra?

– De kommer hovedsaklig fra Nederland, England, Tyskland og Kina.

– Hvordan trives de her?

– Mitt inntrykk er at de trives godt. De får jo oppleve noe som de ikke er vant med. Her er det ikke noe storbyliv, her er de kommet til ei lita bygd på yttersia av Senja, med vill, barsk natur. Ei bygd fri for det som de er vant med. Her er det ikke en butikk en gang, den nærmeste er i Senjahopen. Noen sier at der veien slutter, begynner eventyret.

– Har dere med Mefjordværs krigshistorie i turistopplegget deres?

– Nei, den har vi ikke inn i bildet i et hele tatt. Det blir ikke helt naturlig å ta den inn i en slik sammenheng. Noe spør og de får selvfølgelig svar.

– Kan vi si at den tidligere sommerturismen nå har utvikla seg til helårsturisme?

– Ja, det kan vi. Den er i alle fall på god veg. Vi ser tydelig omsetningsøkning i de månedene hvor det ellers har vært labert.

– Bruker bygdefolket Mefjord Brygge til lokale arrangementer?

– Det hender, men det er ikke ofte. Mefjordvær er berika med tre offentlige hus, som kan leies til slike arrangementer. Det er ungdomshuset, Mefjordvær bygdesamling og det gamle helsehuset. Der kan de lage mat selv og da blir det mer privat.

– Når begynte du?

– Jeg begynte i 2006, da overtok jeg Mefjord Brygge etter min far og mor. Da kjøpte vi de første båtene og det var da vi inngikk samarbeidet med ”Din tur”. Etter den tid har vi gradvis pussa opp og utvida. Den gangen vi starta hadde vi omkring 50 overnattingsplasser og i dag har vi cirka 120. Det er både på kaia og rundt omkring i Mefjordvær. Vi har restaurert en del gamle hus og bygd en del nye. Grupper som kommer synes det er veldig greit å ha sitt eget hus hvor de kan være sammen og lage sin egen mat om de ønsker det, spesielt fisketurister liker det. Vinterturister spiser stort sett maten i vår restaurant.

– Hva gjorde du før?

– Jeg jobba fire år offshore på Ekkofisk i Nordsjøen. Jeg jobba i et oljeserviceselskap.

– Er du glad for at du slutt i tide?

– Alle næringer går i bølgedaler. I dag kan man kanskje si det, men det er ikke sikkert om man kan si det om fem år. Opp og nedturer har vi vel sett i de fleste næringene.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst i Mefjordvær. Etter grunnskolen ble det grunnkurs mekaniserte fag på Gibostad og VK 1 skipsteknisk drift i Tromsø. Lærling på hurtigruta M/S Nord-Norge og så teknisk fagskole i Tromsø. Etter det Nordsjøen.

– Hobbyer?

– Friluftsliv og trening.