I høst og vinter har det blitt sett elg flere steder på Finnsnes. På formiddagen mandag var det Hans-Kristian Sørensen (75) som fikk et ublidt møte med byelgen.

– Jeg var ute og gikk i sentrum borte havna. Plutselig kom det en elg mot meg i fullt firsprang, forteller Sørensen.

Naturopplevelse

Elgen holdt høy fart bortover fortauet og gode råd var dyre.

– Det var for så vidt en stor naturopplevelse, men jeg var ikke helt bekvem med situasjonen og begynte å se etter en rømningsvei, sier Sørensen.

Heldigvis for 75-åringen var det elgen som viket ut i grøfta og videre av gårde. Etter møtet med det storvokste dyret tenkte Sørensen på hva som kunne ha skjedd om det var unger som hadde kommet gående. Han mener elgen nå har blitt godt vant med bylivet og ikke har tenkt til å forlate sentrum med det første.

– Nå har det blitt sånn at om man skal være trygg så må man stikke til skogs, for der er jo elgen ikke, sier han.

Mat i hagen

Lenvik kommune får av og til henvendelser om at det har trukket elg ned mot sentrum. Det skal derimot en del til før de iverksetter drastiske tiltak.

– Om det er fare for liv og helse er det politiet som skal ta tak i det. Dersom de da ønsker hjelp fra kommunen og ettersøksringen vil vi selvfølgelig være behjelpelig, forteller Svein Georg Hove, saksbehandler for viltsaker i kommunen.

På vinteren søker gjerne elgen etter mat i hager. Hove ber folk tenke over hva slags planter de har i hagen og om noe kan dekkes til, slik at elgen ikke får lett tak i det.

– Elgen er glad i rogn og rips og mindre glad i syrin og solbær. Det går også an å pakke inn det man er mest glad i, sånn at elgen ikke får så mye grunn til å gå i hagene og samtidig skape uheldige situasjoner langs veien, sier han.

Vurderte avlivning i høst

Hans-Kristian Sørensen skjønner ikke hvorfor elgen skal beite i hager, spesielt når det er lite snø i skogen. Han oppfordrer nå folk til å kontakte politiet for å gi beskjed om at elgen er en trussel.

– Hiv dere på telefonen og ring til politiet. Blir det et enmannsshow blir det bare oversett. Hvis det blir mange telefoner og en aksjon for å få avlivet disse dyrene har jeg mer tro på at det blir gjort noe, sier han.

Viltnemda i Lenvik vurderte etter jakta i høst å avlive en ku med to kalver som oppholdt seg rundt Finnsnes sentrum. Elgen forsvant i en periode, men kom etter hvert tilbake. Likevel har ikke viltnemda fått beskjed om at elgene har utgjort et problem siden november. I likhet med politiet kan viltnemda ta beslutningen om å avlive dyr dersom de utgjør en fare for folk, og de oppfordrer folk til å kontakte dem om det er tilfellet.

– Politiet gjør vel ikke noe uten at de har støttet seg til viltnemda eller kommunen. Jeg oppfordrer folk til å kontakte oss, så vurderer vi hver enkelt sak. Vi bruker ettersøksringen til selve jobben og det er veldig kompetente personer der også som vurderer hvert enkelt tilfelle, forteller Ole-Birger Killie, leder i Lenvik viltnemd.

Hans Kristian Sørensen fikk oppleve byelgen på Finnsnes på nært hold. Han har også flere dyre busker han ikke ønsker skal bli elgmat, og håper nå elgen vil bli avlivet. Foto: Amund Hansen