Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

– Dans.

2. Hva gjør du for miljøet?

– Vet ikke.

3. Fisk eller kjøtt?

– Fisk.

4. Hvem vil du ta med til en øde øy?

– Ingen.

5. Hva er du redd for?

– Edderkopper.

6. Hva mangler i regionen?

– Danseklubber.

+ + + + + + +

– Hva er det som er så spesielt med dans, Kine Johansen?

– Egentlig vet jeg ikke hva det er som er så spesielt. Fellesskapet kanskje eller terapien. Jeg vet ikke, men jeg vet at det er dette jeg brenner for. Det er bare slik.

– Når begynte du å danse?

– Den gangen Dans Finnsnes starta opp på Finnsnes, da starta jeg opp der. Jeg hadde gått på turn i mange år og likte det. Så fant jeg ut at jeg skulle prøve meg på dans også og da var det nok dans som vant.

– Rykker det ofte i dansefoten?

– Det er nok vanskelig å holde føttene i ro når musikken starter. Du blir bare gira av det og har lyst til å danse. Når du hører musikken så forbinder du den ikke med noen bestemt koreografi, kroppen går bare automatisk.

– Danser du vanlig dans som vals og tango også?

– Det blir nok lite av tango og vals, det har jeg rett og slett ikke lært. Men det hadde vært spennende å lære det.

– Så vi kan ikke vente å se deg i ”Skal vi danse”?

– Nei, det har jeg ikke tenkt på. Men det kunne ha vært artig å lære seg andre stiler. Men det er dessverre ikke det helt stor dansemiljøet på Finnsnes, det er bare klubben vår.

– Gikk du noen kurs den gangen du starta opp?

– Da var det slik at man begynte i aldersbestemt gruppe og så lærte man å danse med gruppa. Og det gjentok man for hvert semester.

– Hadde dere gode instruktører?

– Ja, det hadde vi. De var veldig flinke til å lære bort, det var dyktige folk. Vi hadde 12 ukers kurs, begynte på bar bakke og endte opp med et ferdig nummer.

– Hvem bestemte hva det skulle være?

– Det var instruktørene, vi var i hovedsak elever og de var dansetrenere.

– Når ble det Aktiv Dans Finnsnes?

– Jeg hadde vært med i Dans Finnsnes i bra mange år, da jeg ble spurt om å trene i Aktiv Dans Finnsnes. De hadde bestått i et par år, så på den tiden hadde vi to danseklubber på Finnsnes.

– Var du instruktør i Dans Finnsnes da?

– Det var jeg. Det var ikke så lenge etter jeg begynte at jeg ble spurt om å bli hjelpetrener. Jeg var hjelpetrener i noen sesonger og så fikk jeg et eget parti.

– Var du trener lenge der?

– Ja, jeg var trener der bra lenge og hadde de fleste aldersgruppene før jeg gikk over til Aktiv Dans Finnsnes.

– Hvorfor gikk du over?

– Det var nytt og spennende og jeg hadde mange venninner der. Det ble noe utenom det jeg var vant med, det var andre mennesker der og jeg hadde lyst å prøve noe nytt.

– Trives du i Aktiv Dans Finnsnes?

– Ja, det er det vel ingen tvil om. Jeg stortrives. Grunnen til at jeg er leder er at hjertet mitt bare hører til der. Så mye betyr dans for meg.

– Hvor får dere tak ideene til koreografien?

– Det har vært en del kongresser i Oslo hvor man kunne delta og lære koreografi. Der traff man koreografer fra andre land og medlemmer fra alle danseklubbene i Norge. Men så slutta Norges Danseforbund å arrangere disse kongressene, så siden da har vi trenerne laga koreografien selv. Vi er mange hoder som bidrar sammen. Vi har alle dansa lenge, så vi har noe som bor i oss alle sammen.

– Hva kan inspirere deg?

– Musikk, rytmer, tekster. Jeg kan kjøre bil, høre musikk, få ideer og så er det bare å huske det til jeg kommer hjem og får notert det.

– Hadde ikke dere et sirkusopplegg en gang?

– Jo, det stemmer. Det var et tema vi hadde til en danseoppvisning. På en danseoppvisning har vi først en vanlig del, hvor hver av de aldersbestemte gruppene har sin oppvisning og så går vi over til temadelen. Vi har alltid et tema til hvert show. Den gangen det var sirkus som var temadelen, hadde de forskjellige gruppene innslag som var sirkusprega. Det var alt fra sjonglører, klovner til dyr. Vi hadde alt.

– Er dere alene om å ha LUPE (Landslaget for utviklingshemmede og pårørende) med?

– Det vet jeg ikke, men vi har valgt å inkludere dem og det setter de stor pris på og det gjør vi også. De var lenge med, så falt de ut men jeg fikk henta dem inn igjen til forrige sesong.

– De har sin egen gruppe?

– Det har de alle, men det hender at vi henter inn noen fra andre grupper til temadelen. For den skal jo være artig og da hender det vi må gjøre en vri. Som for eksempel i showet vårt før jul, da var det en fra LUPE som var med på åpninga og skulle være Elvis. Og det var veldig vellykka.

– Hva jobber du med?

– I dag jobber jeg ikke, fordi jeg har en kronisk lungediagnose. Så dans er jobben min og livet mitt.

– Hva gjorde du før du ble syk?

– Da jobba jeg innen helse og omsorg. Først på omsorgssenteret på Finnsnes og senere i hjemmetjenesten i Vangsvik. Jeg har vært syk hele livet, situasjonen har bare blitt forverret.

– Hvem er du?

– Jeg er født og oppvokst på Vassjord. Da jeg var ferdig med grunnskolen gikk jeg på Nordborg videregående. Første klasse var helse og sosial, andre klasse barne- og ungdomsarbeid og tredje klasse var påbygning til studiekompetanse. Etter det jobba jeg i Lenvik kommune til helsa sa stopp.

– Hobbyer?

– Dans, dans og dans!