KAVALKADE 2016

I SOMMER kunne jeg glede meg over å ha fått skrive 1.000 lørdagsintervjuer i Folkebladet. Som rett og rimelig måtte da selveste sjefredaktøren stille opp til nummer 1.000, etter å ha vegra seg adskillig ganger tidligere!

DEN GANGEN det hele starta ble opplegget døpt ”Birger møter kjentfolk” og i logoen var tf i kjentfolk Folkebladets logo. Senere ble det omdøpt til ”Rett fra levra” og i dag er det ”Rett på sak”.

FØRSTE SOM ble intervjuet var kremmeren fra Leiknes, Korn Leiknes. Vi snakket om de utallige prosjektene han hadde vært med på å sette ut i livet, fra konfeksjonsfabrikk på Finnsnes, som på det meste hadde 24 ansatte og leverte blant annet 2.500 uniformer til Forsvaret, til det han ikke fikk tillatelse til å starte opp, produksjon av flaskevann på den gamle Kaseinfabrikken. Og på spørsmål om hvordan han kunne orke å fortsatt holde på, svarte han:

”DEN DAGEN du setter deg ned og ingen ting gjør, dør du. De bygde ikke Finnsnes de som står på torget og teller måser. En ting er å meine, noe helt annet er å handle!”

OG DE HAR jeg hatt den glede av å treffe opp gjennom alle disse årene, mennesker som ikke står og meiner, men som gjør noe. Gjør noe, enten det dreier seg om å få planta blomster og pynte opp i heimbygda si, å ta vare bygdehistoria og lage et bygdemuseum, gjøre noe for å få et skikkelig system for flyktningmottak eller gå inn for å få orden på trafikken på Finnsnes for å nevne noen av de utallige flotte menneskene jeg har hatt den glede å få snakke med. Det har vært mange rike opplevelser for meg, opplevelser som gjør det givende å få fortsette å gjøre slike intervjuer.

OG EN AV DE siste, var sannelig barnebarnet til Korn Leiknes, nemlig Hege Leiknes. Hun var ikke tilfreds med tilstanden i Fil Fotball, og det valgte hun ikke å stå og meine noe om, det valgte hun å gjøre noe med. Hun gikk ut og stifta fotball klubben Varden. Som bestefar sa: En ting er å meine, noe helt annet er å handle!