SILSAND: Spisestedet Senjastua på Silsand har vært drevet av samme familie siden 1969, og har siden den gang hatt åpent hver helg. Etter mange år med utfordringer på bemanningssiden, har familien nå valgt å ikke holde åpent i helgene i året som kommer.

– Dette er en prosess som har foregått en stund og vi har valgt å tilpasse det mannskapet vi har ut i fra hva vi klarer å holde åpent. Da er det slik at vi må ta bort helgen, det er slik det må bli hvis vi skal få det til å fungere. Selv om vi velger å redusere tilbudet i helgen, skal vi opprettholde trykket i hverdagen med normal åpningstid og tilbud, men det er klart at det er leit at vi må gjøre det på denne måten, sier Andreassen.

Prioritering

Ved å stenge i helgen, bryter Senjastua en tradisjon som har fulgt spisestedet i snart 50 år.

– Vi har stort sett hatt åpent alle helgene, men nå har vi ikke mannskap til å drive på samme måte lengre. Det største minuset er at dette går ut over det markedet vi har hatt, men vi har måtte ta et valg slik situasjonen er. Dette gir allikevel andre flotte muligheter, sier Andreassen.

Med dette tenker han på familien som nå får en høyere prioritering, spesielt med tanke på sønnen.

– Jeg har jobbet hver helg i temmelig mange år. Jeg har en åtte år gammel sønn, som da har blitt nedprioritert. Men med denne avgjørelsen, vil jeg nå kunne bruke mer tid sammen med han og det synes jeg er fantastisk. Vi lever bare en gang og da kan man ikke bare tenke jobb, forteller Andreassen.

Romjulsstengt

Også i romjula har Senjastua valgt å stenge dørene, dette er et grep de har gjort for å kunne gi de faste ansatte etterlengtet fri.

– Vi har gitt de ansatte fri for første gang i romjula, men vi er tilbake rett etter nyttår. Tidligere har vi alltid har hatt åpent dagene i mellom jul og nyttår, så dette er også et nytt grep. Det er slik at bransjen sliter med rekruttering, og vi ønsker lokal ansatte hos oss. Vi ønsker ikke å rekruttere fra utlandet, og dette gjør oss mer sårbare, sier Andreassen.

Når det kommer til merkedager vil familien gjøre vurderinger og holde åpent i enkelte helger. Dermed ser det ikke helt mørkt ut for de som kommer til å savne søndagsmiddagen på Silsand.

– Vi kommer til å holde åpent på enkelte merkedager. Første søndagen vi har åpent vil være morsdagen som kommer i februar. Så får vi gjøre nærmere vurderinger ut i fra situasjonen der og da. Det er ikke så veldig sannsynlig at vi kommer til å ha helgeåpent i sommer, da de faste som vi har på plass også skal på ferie. Det krever ganske mye å få riktig opplæring og det tar mye tid.Vi vil aldri bare ha åpent for å ha åpent, uten å kunne levere ønsket kvalitet på maten, sier Andreassen.

Reaksjoner

Han forstår at mange reagerer på de nye åpningstidene, og mener det ikke er så mye dramatikk i avgjørelsen.

– Det er ikke noe annet dramatikk enn at vi ikke kommer til å være så mye tilstede i helgene. Jeg synes det er greit at folke reagerer, slik er det alltid med endringer. Når jeg har forklart hvorfor føler jeg imidlertid at folk har vist forståelse, avslutter Andreassen.

Helgestengt skaper andre muligheter for driver Geir-Tony Andreassen, som nå får mer tid med sønnen. Foto: Stian Jakobsen