KAVALKADE 2016

– DRAPET som skjedde her er ett av de få mysteriene, sa TV2 reporter Sverre Holm-Nilsen i ”Åsted Norge” før han intervjuet lensmann Hans Roar Rasmussen.

TIL SOMMEREN er det 19 år siden Marie-Louise Bendiktsen ble drept på Sjøvegan. Til tross for at det er gått så mange år er det fortsatt bevegelse i saken. Drapssaken er ikke lagt død. Det viste seg også i 2016. Men det har dessverre også vist seg at denne saken altfor lett blir liggende i en skuff hos ansvarlige politimyndigheter, ledelsen i Midtre-Hålogaland/Nordland politidistrikt.

DET SÅKALTE Tysklandsporet er et tydelig bevis på at saken ikke får den oppmerksomheten den fortjener. For etterforskerne er dette utvilsomt et interessant spor å følge. Men politiledelsen satt en rettsanmodning til tyske politimyndigheter på vent i tre og ett halvt år. Sporet var rett og slett ikke prioritert, noe som er svært kritikkverdig. Det fikk statsadvokat for Troms og Finnmark, Lars Fause til å reagere høsten 2016. Han påla politiledelsen å sette fart i saken. Når dette kunne skje er det åpenbart grunn til å spørre om det er mange andre spor som ikke er fulgt opp i saken.

INGENTING er så langt besluttet i forhold til om Cold case-enheten i Kripos tar opp Sjøvegandrapet. Det gjenstår å se. Men politiledelsen i Midtre-Hålogaland/Nordland kan da få nok et prioriteringsdilemma. Materialet må digitaliseres slik at politiet og Kripos kan ta i bruk sine dataprogrammer i etterforskningen. Denne jobben er både tid- og kostnadskrevende. Men det er åpenbare fordeler ved å få alt materiale digitalisert, og det i seg selv kan faktisk føre til ny utvikling i saken. En ting er at det kan åpne for at Cold case-enheten tar fatt på saken. Men uansett ville en digitalisering bety at saken blir langt mer oversiktlig og lettere å gå inn i. Og en kan lettere se nye momenter eller sammenhenger. Løsningen kan nemlig ligge i materialet politiet har samlet inn alle disse årene.

BEHOVET FOR å digitalisere har vært en kjent sak i flere år. Og det er et stort spørsmålstegn ved prioriteringene siden dette ikke har skjedd tidligere. Kan politiledelsen i Midtre-Hålogaland/Nordland la være og sette denne oppgaven på toppen av prioriteringslista i 2017? Nei, det kan de ikke. Ikke om de for alvor mener det er viktig å finne gjerningsmannen som står bak det brutale drapet. Ikke om det fortsatt er slik at hver en stein skal snus for å oppklare drapet.

DET ER OGSÅ interessant at TV2 serien «Åsted Norge» jobber med saken for sending på ettervinteren 2017. Andre saker de har tatt opp har ført til en tipsflom. Og flere er også blitt oppklart, blant annet drapet som skjedde på Breivikeidet i Troms. Her er det også viktig at ledelsen i politiet sørger for tilstrekkelig ressurser til å følge opp tipsene og opplysningene som måtte komme. Det er ikke nok å kaste ballen over til det lokale lensmannskontoret som fra før av er både underbemannet og overarbeidet.

2017 KAN bli et spennende år rundt Sjøvegandrapet.