TENNEVOLL: Selskapet driver i leide lokaler på Tennevoll i Lavangen kommune, og har en dagligvareomsetning på rundt 27 millioner kroner. Butikken har syv heltidsansatte og flere deltidsansatte. Til sammen er det 11 årsverk tilknyttet butikken.

Langt fra løsning

Ole Johnny Røstvold og Trude Berg eier hoveddelen. De la ut butikken for salg i slutten av oktober.

– Det er liten interesse og vi er langt fra en løsning, sier Røstvold til Folkebladet.

– Hva kan det skyldes?

– Det er nok det at det ikke er så mange som vil drive butikk i utkantene. Det er nok det det handler om. Vi har hatt kontakt med noen som er litt interessert, men vi er som sagt langt fra en løsning. Det er ingen kø av folk som vil drive butikk i Lavangen slik vi opplever det, sier han.

Gir seg uansett

– Vi har gått ut i media, vi har lagt ut en annonse på Facebook og annonsert internt i kjeden. Vi har også kontaktet konkurrerende kjeder. Så vi har gått ut veldig bredt, sier han.

– Hva skjer videre om det ikke dukker opp noen som vil overta?

– Vi har ett år igjen av leieperioden. Så vi driver ut denne tiden. Vi gir oss uansett etter dette av personlige grunner. Men det har ingenting med økonomien å gjøre. Vil ingen drive butikk her så blir det ingen butikk. Så enkelt og så vanskelig er det. Vi håper jo virkelig at det skal være noen som er interessert å drive butikk i Lavangen. Men vi kan ikke tvinge noen, sier Røstvold.

Overskudd hvert år

– Heldigvis er det et stykke til vi kommer så langt, men det er trasig for Lavangen om butikken forsvinner. Jeg velger nå å tro at det skal gå orden, men så langt er det liten interesse. Jeg hadde forventet større interesse. Det er en godt drevet butikk med overskudd hvert år, sier Røstvold.

– Har politikerne i Lavangen vist interesse for situasjonen?

– Vi har kun hatt en politiker som har spurt oss hva som skjer. Ellers har det vært helt tyst i forhold til Lavangen nest største private arbeidsgiver som står i fare for å bli lagt ned. Jeg registrerer bare at slik er det, sier Røstvold.

– Du har ikke satt en for høy pris?

– Nei, bare vi får mer enn ”slakteverdien” for bedriften er vi tilfreds, svarer Røstvold.

- Skal ha butikk i Lavangen

Ordføreren er skråsikker på at det fortsatt blir butikk i Lavangen.

Ordfører Bernhardt Halvorsen (Sp) er overrasket over at det ikke er større interesse for å overta butikken.

Vil beholde butikk

Han har ingen tro på at Lavangen blir uten butikk.

– Dette er jo en veldrevet butikk som har god omsetning, går med overskudd og har mange ansatte. Jeg kjenner ikke til hvordan de har markedsført butikken for å selge, men jeg er sikker på at vi skal beholde butikk i Lavangen, sier Halvorsen.

Fortrinn i Lavangen

– Hva kan kommunen bidra med i denne situasjonen?

– Vi vil ikke legge noen føringer. Dette er jo snakk om et privat salg. Men om de mener vi kan gjøre noe så gjør vi det vi kan. Men da må de i tilfelle ta kontakt med kommunen. Jeg mener jo at de som vil drive butikk i Lavangen har et fortrinn fordi det ikke er rom for to butikker her. De vil ikke ha konkurrenter, sier han.

– Samtidig har jeg full forståelse for at de velger å avslutte etter 16 år. Å drive butikk er en livsstil, sier Halvorsen.

- Forferdelig trist

Det lokale næringslivet håper inderlig at noen overtar butikken.

– Vi bruker jo nærbutikken. Det ville være forferdelig trist om ingen vil drive den videre. Det er jo en kjempeflott butikk de har bygget opp. Og den går godt, de ansatte er også veldig godt likt. Det kommer jo folk fra andre steder for å handle her, sier daglig leder av Lavangen Byggevare AS, Lars Petter Nilssen.

– Har du noen tanker om hva en kan gjøre i denne situasjonen?

– Kommune burde kanskje komme på banen i forhold til å tilrettelegge så godt de kan for eventuelle nye drivere av butikken. Dette er ikke en ubetydelig bedrift for en kommune som Lavangen, sier Nilssen.

Rammer flere

– Men jeg tror det er viktig å videreføre den drifta de har i dag. De har utvilsomt hatt suksess, det er ingen tvil om at de har vært flinke, fortsetter han.

Lavangen Byggevare har en nær beliggenhet til Spar-butikken.

– Om butikken blir borte vil det jo også gå utover annet næringsliv i Lavangen.De som kommer hit for å handle i butikken tar jo også en tur innom oss. Jeg håper inderlig at noen med et genuint ønske om å beholde og skape arbeidsplasser i Lavangen tar over, sier han.

Ordfører Bernhardt Halvorsen er sikker på at kommunen ikke blir fri for butikk. Foto: Morten Dokka