TROMSØ: Tirsdag ble det holdt høringskonferanse i politihuset i Tromsø om lokal struktur i Troms politidistrikt.

Rammer kontorer

Politiledelsen hadde invitert kommunene, Troms fylkeskommune, de fire regionrådene og KS Troms.Til grunn lå politimesterens forslag der en deler inn i fire regioner og beholder åtte polititjenestesteder i Troms. I forslaget skal Midt-Troms regionen bestå av 13 kommuner med Lenvik som hovedsete, og at Setermoen får lokalkontor. Går forslaget igjennom forsvinner både lensmannskontoret i Salangen og i Målselv. Det har ført til reaksjoner.

Skal snart avgjøre

Flere ordførere, spesielt ute i distriktene frykter for en dårligere polititjeneste, at de ikke får hjelp når de trenger det. Det kom fram kraftig kritikk under konferansen tirsdag. Politimester Ole Sæverud sier til Folkebladet at dagen var konstruktiv med gode diskusjoner og gode innspill.

– Jeg opplever jo at folk er genuint engasjerte i denne saken for å få gode polititjenester. Og jeg har bedt om de skal gjøre det vanskelig for meg fordi jeg vet at dette er komplisert. Da kan en ikke lure seg selv til å tro at det finnes enkle svar på kompliserte spørsmål, sier Sæverud til Folkebladet.

– Har de klart å gjøre det vanskelig for deg?

– Ja, så absolutt. Nå har jeg et arbeid foran meg for å ta avgjørelsen som skal sendes Politidirektoratet 15. desember, sier han.

Kan bli flere kontorer

Stortinget har vedtatt at det skal være minst 210 politijenestesteder i Norge. Samlet har politimesterne i Norge laget forslag der det står langt færre igjen.

– Omkring 185 tjenestesteder er igjen ut fra forslagene. Dette har utgangspunkt i modellen fra politianalysen der det skulle være flere enn 210 polititjenestesteder i Norge. Det var ikke et innspill fra politidistriktene. Men Stortingets vedtak er styrende. Jeg tror at når politimesterne har gitt sine innspill 15. desember så vil dette antallet gå opp, sier han.

– Vil du foreslå å øke antallet polititjenestesteder for Troms utover åtte?

– Ja, det kan godt hende at jeg gjør. Jeg jobber jo for å forbedre polititjenestetilbudet i Troms. Men det er for tidlig å si noe om hva jeg ender på 15. desember, svarer Sæverud.

– Tar innspill på alvor

– I hvilke grad vil høringssvarene og reaksjonene i dag påvirke den endelige beslutningen din?

– Jeg kan selvfølgelig ikke si noe prosenttall, men dette er viktig for meg. Dette tar jeg absolutt på alvor. Jeg var veldig opptatt av å ha en prosess med kommunene i et høringsforslag, jeg var veldig opptatt av at forslaget skulle være klart og tydelig slik at det var et godt grunnlag for å mene noe om det. Basert på det jeg har hørt i dag og det som har kommet fram under høringen så har det fungert, sier Sæverud.

- Har ikke fulgt oppdraget

Salangen-ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) har vært svært kritisk til prosessen rundt politireformen.

Hun hevdet at en bygger på en minstestandard for polititjenestesteder og at en har fjerna oppgaver, blant annet kravet til åpningstider. I forhold til hvordan de har håndtert oppdraget svarte Sæverud at det har foregått en oppdragsdialog mellom Justisdepartementet og Politidirektoret for å finne ut detaljene i reformen. Han forklarer med at tjenestestedene i Norge i dag er veldig ulike.

– Pølsebod-politi

– For å sørge for at vi fikk en minstestandard når vi skal definere antall måtte vi gå inn å være tydelig og konkrete. Men i Troms er det ingen tjenestesteder som er foreslått nå som er på dette nivået, sa han.

Wiggen Prestbakmo kalte reformen pølsebod-politi. Sæverud sa til Folkebladet at såpass måtte han tåle av spissformuleringer.

– Dette er noe langt mer enn det. Det er store ambisjoner i politireformen. Det er lagt inn store ambisjoner fra Stortinget både på å levere gode polititjenester lokalt i hele Norge og drive intens utvikling av kapasitet og kompetanse på viktige spesielområder knytta til beredskap og etterforskningsområder, svarte Sæverud i NRK.

Ville ha svar

Wiggen Prestbakmo ville også ha svar på om noen statsråder var involvert i godkjenningen av endringene i oppdraget fra departmentet.

– Jeg har ikke vært med på disse dialogene. Jeg vet at at Politidirektoratet har hatt dialog med Justisdepartmentet. Men hvem dem har snakka med vet jeg ikke, svarte Sæverud.

Politimesterne i Norge har foreslått for mange nedleggelser av lensmannkontor. Politimester Ole Sæverud utelukker ikke at han vil ende opp med å foreslå flere enn åtte polititjeneststeder i Troms. Foto: Ronald Johansen