FINNSNES: En klausul fra 1973 satte i september en stopper for den politiske behandlinga vedrørende Berglia barnehages fremtid. Klausulen ble imidlertid fjernet, og i forrige uke vedtok Utvalg for oppvekst og kultur (UKO) at Berglia barnehage skal legges ned.

– Kartverkets avgjørelse om å fjerne heftelsen er et forvaltningsvedtak, og kan derfor påklages, påpeker foreldreutvalget, som videre opplyser at de har til hensikt å gjøre nettopp det.

Om rettighetshaver

I 1973 fikk Lenvik kommune overdratt eiendommen, som i dag huser Berglia barnehage, vederlagsfritt fra Fiskernes Redskapsfabrikk. I forbindelse med overdragelsen var det imidlertid knyttet til en klausul om at eiendommen skal brukes til barnehageformål. Lenvik kommune krevde imidlertid å få slettet heftelsen ettersom det i dag ikke eksisterer noen rettighetshaver til denne. Fiskernes Redskapsfabrikk gikk nemlig konkurs i 1984.

– Slik vi ser det kan det være flere forhold som gjør at det eksisterer en rettighetshaver til tross for at det opprinnelige selskapet gikk konkurs. For det første er det sannsynlig at eiendelene som tilhørte det opprinnelige selskapet har blitt overtatt av nytt selskap. Det er kjent i kommunen at A/L Fiskernes redskapsfabrikk var forgjengeren til det som i dag heter Vonin REFA. Det er absolutt ikke utenkelig at nytt selskap har overtatt alle eiendeler, og dermed alle rettigheter, til det selskapet som gikk konkurs, poengterer foreldreutvalget i et brev til kommunen.

Erstatningsadvarsel

Kommunen har i sitt krav til Kartverket anført at heftelsen på barnehagen er å regne som en løsningsrett, og at heftelsen med det har falt bort etter 25 år. Også det er foreldreutvalget uenige i, og argumenterer for at heftelsen først kan bortfalle i 2035. Dette ettersom bestemmelsen om lengstetid innen løsningsrett først trådte i kraft i fjor.

Folkebladet har ikke lyktes med å komme i kontakt med noen fra foreldreutvalget i Berglia barnehage.

Barnehagesaken skal opp til endelig behandling i kommunestyret 24. november.