SJØVEGAN: Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp) har fått inn en rekke forslag med stor spennvidde.

Mange forslag

– Ja, fra å bruke det til offentlig toalett til sanering. Andre ville bruke det som et hus for frivilligheten. Jeg har også fått forslag om å sette det i stand og bruke det administrasjonsbygg igjen. Noen vil ha det som hotell-overnattingshus, mens andre vil gjøre det om til hybelhus og leiligheter. Og jeg oppfordrer fremdeles til å komme med innspill, sier Wiggen Prestbakmo. til Folkebladet.

Men før noen avgjørelse kan tas må avklaringer komme. Ikke minst om huset er verneverdig.

Mulig fredningssak

Derfor var fylkeskommunen, Sør-Troms Museum, ordfører, rådmann og teknisk sjef fra Salangen på befaring på Herredshuset.

– Fylkeskommunen konkluderte ikke da de var her. De så på tilstand på huset, og beit seg merke til hvilke originaldetaljer som er igjen. Videre skal de ta en prat med fylkeskonservatoren som skal vurdere om det skal startes en fredningssak. I tilfelle vil saken gå videre til riksantikvaren, sier ordfører Sigrun Wiggen Prestbakmo (Sp).

Originaldetaljer

– Det er kanskje ikke usannsyning siden bygget har det eksteriøret det har og at det er en del originaldetaljer. Det skal gjøres en vurdering av om det er av nasjonal interesse å frede bygget. Det blir jo da interessant hva som skal fredes. Vi fikk jo en orientering i forhold til muligheter og begrensninger. Om det blir freda betyr ikke det at det ikke kan brukes. Om det blir eksteriøret som fredes så må det komme en del tilpasninger slik at det ikke påvirker eksteriøret, sier Wiggen Prestbakmo.

Vurdere eierskap

– Blir det freda betyr jo det at det er muligheter for å søke om tilskudd. Om det startes en fredningssak må vi også se på hva som er det mest gunstige eierskapet. Jeg har også tatt kontakt med direktøren i Kulturminnefondet. Han er invitert hit for å hjelpe oss i forhold til eierskapet for å løse ut tilskudd til nødvendig renovering. Utgangspunktet her er at kommunen ikke kan stå som eier, det må være privat eier eller en form for en stiftelse for å utløse midler, sier hun.

– Nå har vi i hvert fall fått et bildet av hva vi skal gjøre fremover, sier hun.