FINNSNES: I september og oktober kan man under Forskningsdagene oppleve flere ulike arrangementer der temaet er ”grenser”.

Folkebladet-TV: Se innslag

– Grenser betyr forferdelig mye rart. Det opplagte er grenser man kan se på et kart, landegrenser eller kommunegrenser. Men som vi er i ferd med å oppdage her i dag på åpningsarrangementet, så ser man at grenser er noe man møter i veldig mange sammenhenger, forteller prosjektleder Gard Hopsdal Hansen i Senja Næringshage som arrangerer Forskningsdagene.

På dag én fortalte blant annet flere ungdommer om forskjellige typer grenser i hverdagen.

Grensesprengende

– Elever fra Gibostad skole fortale om grenser innenfor landbruk, intimgrenser og fraværsgrenser i skolen. Så det er utrolig mange ting grenser kan være, sier Hansen.

Også grenser innenfor innvandring var et tema på åpningsdagen.

– Vi hadde nettopp noen innvandrere her som fortalte om hvordan de opplever språket som en grense for det å kunne bo og fungere i Norge på en fornuftig måte. Bare det å lese et ark som ungene får med seg hjem fra skolen skaper en barriere eller grense mellom dem og samfunnet for øvrig, forteller prosjektlederen.

På Newtonrommet i biblioteket fikk barn fra Skogen barnehage enn oppvisning i kjemisk magi.

Magisk kjemi

– Det går ut på at barnehageungene skal få en tidlig introduksjon til kjemi og naturfag. Der får de lov til å blande litt forskjellige stoffer og de får se litt magisk kjemi med flammer og tetthetssøyle. Så får de også trent finmotorikken ved å bruke pipetter og reagensrør, forteller Chris Andreassen fra Nordnorsk Vitensenter.

Barna var veldig interessert i den kjemiske magien og eksperimentene de fikk ta del i.

– Vi har to stoffer som likner veldig på vann som vi blander, tilsetter farge og rører rundt til det blir det slim. Det er kjempeartig både for meg og ungene tror jeg, smiler Andreassen.

– Ungene synes det var veldig morsomt å få prøve de ulike fasene som de gikk gjennom med den magiske kjemien. Det var kjempebra, forteller Lena Holmgren, pedagogisk leder på grønn base i Skogen barnehage.

Møteplass: Prosjektleder i Senja Næringshage Gard Hopsdal Hansen har selv jobbet som forsker i mange år. – Forskningdagene fungerer som en møteplass mellom forskningen og det samfunnet hvor forskningen skal fungere, sier han. Foto: Amund Hansen