FINNSNES: I et saksfremlegg som skal behandles i Utvalg for oppvekst og kultur neste uke, redegjør kommunen ved rådmann og kommunalsjef for kapasiteten i de kommunale barnehagene i Lenvik. I saksfremlegget står det at kapasiteten i barnehagene i bykjernen er for stor, noe som fører til unødvendige kostnader.

ENGASJERT Anniken Gjendahl og Christine Berntsen har begge barn i barnehagen. De er optimistiske til at barnehagedriften vil fortsette.

– Nedlegging av én barnehage i byområdet vil kunne tilpasse kapasiteten til dagens og framtidas behov for barnehageplasser, står det.

Trygge rammer

To barnehager har blitt vurdert som de med størst behov for oppgraderinger og derfor de mest naturlige å avvikle. Det er Øvre Hamna og Berglia barnehager. Av de to er Øvra Hamna barnehage blitt vurdert som den mest strategiske å avvikle. Det mener foreldrene i barnehagen er feil.

– Vi har valgt denne barnehagen fordi den er så liten og trygg som den er og foreldrene her ønsker ikke å ha barna sine i en større barnehage, forteller Anniken Gjendahl, som sitter i Samarbeidsutvalget og selv har barn i barnehagen.

Foreldrene vil beholde de trygge rammene som er rundt barna og sier det er en grunn til at det er venteliste i Øvra Hamna og ledige plasser i større barnehager.

Folkebladet-TV: - Helt feil å legge ned sentrumsbarnehage

– Her har de flink og engasjerte ansatte som virkelig bryr seg om ungene og er glad i dem. Når man leverer ungene på morgenen så er det trygt og godt og du kan gå på jobb med god samvittighet for at ungene dine har det bra, sier Christine Berntsen.

God arbeidsplass

De ansatte i barnehagen er veldig fornøyd med arbeidsplassen, men risikerer nå å bli flyttet andre steder.

– Mange har jobbet her i flere år og har et nært forhold til sin arbeidsplass. Men vi vil første og fremst legge vekt på det kvalitativt gode tilbudet vi gir barn og foreldre. Begrunnelsen er at det er 68 ledige barnehageplasser i sentrumsområdet i kommunen, og det krever vel en reaksjon. Men vi er ikke enige i alternativene som fremkommer. Både foreldre gjennom foreldrerådet og ansatte gjennom sine fagforeninger er engasjert i denne saken og har skrevet brev som vi håper vil følge saken, forteller styrer i barnehagen Ragnhild Lund.

Nyttig tomt

I saksfremlegget kommer det også frem at kommunen ser på arealet der Øvre Hamna barnehage ligger som et mulig utvidelsesområde for Distriktsmedisinsk senter (DMS). Foreldrene håper nå at politikerne vil forkaste forslaget.

– Vi har hatt et møte med foreldrene og sendt et brev til kommunen. Vi håper det blir sett og hørt, at de svarer oss, gir oss en bedre begrunnelse og hører på det vi har å si som er brukere av barnehagen, sier Gjendahl.

Flere barn i barnehagen kommer også fra mottaket i nærheten. Christine Berntsen sier hun snakket med en far i barnehagen. Familien kommer fra Syria og barnet hans opplevde traumatiske opplevelser og brukte fire måneder på å tilvenne seg i barnehagen. Oppfordringen fra foreldrene er tydelig og klar:

– La barnehagen bestå.