Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Byens Bistro.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Sparer strøm og sparer på plastposer i butikken.

3. Fisk eller kjøtt?

- Kjøtt.

4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?

- Hape Kerkeling.

5. Hva er du redd for?

- Terrorisme.

6. Hva mangler i regionen?

- Ikea.

+ + + + + + + +

– Hva er egentlig en teaterkafé, Svenja Hernes?

– En teaterkafé ser jeg på som en plass hvor folk kan komme sammen før eller etter en teaterforestilling og være sosial sammen med andre. Og det er jo fint at folk kan sitte sammen etter en teaterforestilling og snakke om hva de så og opplevde.

– Hva med konserter?

– Jeg tenker det samme om den. Har kulturhuset en forestilling, en konsert eller noe annet, da er Byens Bistro åpen uansett ukedag.

– Hva vil dere servere på slike dager?

– Da vil vi ha en spesiell meny for hver forestilling. Den består av to forskjellige retter man kan velge mellom. Dersom noen ønsker noe fra vår faste meny, kan vi lage det også. Men egentlig er tanken at dette skal være noe spesielt.

– Hvilke retter har du tenkt på?

– Etter teaterforestillingen i går hadde vi teatersalat, med ferske krydderstekte reker og ytrefilet av storfe, med hjemmelaget gratinert brokkoli.

– Andre menyplaner?

– For eksempel grillet andebryst eller stekt torskefilet i sitronsmør. Eller den klassiske bayerske svinesteken med rødkål og poteter, for å nevne noen.

– Hvor lenge vil dere ha åpent?

– Om våre besøkende ønsker å være her lenge, kan vi ha åpent til klokka 01.00. Uansett vil vi i alle fall ha åpnet til klokka 24.00.

– Har dere alle rettigheter?

– Ja, vi har alle bevillinger på vin og brennevin. Jeg er veldig glad i cocktail og har derfor satt opp en meny med forskjellige sydencocktailer med ananas og slikt.

– Dry Martini?

– Ja, den har vi også. Shaked, not stirred, om James Bond skulle komme! Men også til alle andre som måtte ønske den.

– Vil det være musikk også?

– Pianomusikk, men bare i bakgrunnen. Ideen er at folk skal kunne snakke sammen på vanlig måte om det de har opplevd eller noe annet uten å måtte heve røsten for å bli hørt.

– Så det blir ingen dans?

– Nei, det blir det ikke på slike kvelder.

– Du har snakket om å lage en fakkelsti fra Kulturhuset og til Byens Bistro?

– Når vinteren kommer, vil jeg lage en fakkelsti og da vil jeg bruke spesielle fakler som ikke blåser ut.

– Hva fikk deg til å starte opp med teaterkafé?

– Jeg har vært inne på tanken å lage noe slikt en stund. Mange damer har fortalt meg at de hadde lyst til å kunne sitte sammen og prate etter en teaterforestilling. Og så kom Vibeke Johnsen ved kulturhuset og spurte meg om jeg kunne tenke meg å starte opp med en slik kafé, så du kan si at det var to sjeler og en tanke.

– Hvordan har det vært å drive Byens Bistro?

– Veldig fint. Mye å gjøre. Jeg er positivt overrasket og er veldig glad for at så mange kommer innom og bruker stedet. I dag har vi åpent fra klokka ti til atter, alle hverdager.

– Har du noen planer om å utvide åpningstidene?

– Jeg har mange folk på jobb nå for å bygge opp et team. Når teamet er klart, vil vi ha fast åpent til klokka 01.00 på fredag og lørdag.

– Vil det bli dans da?

– Nei, ikke da heller, men musikk i bakgrunnen. Og så har jeg kjøpt inn en del spill for voksne, så folk kan komme hit og ta en øl og spille kort, sjakk eller andre brettspill om de vil.

– Du bød på grilling i bakgården under Finnsnes i Fest?

– Det gikk ikke så veldig bra, fordi jeg ikke hadde tatt kontakt med Finnsnes i Fest–komiteen og heller ikke averterte det tilstrekkelig. Men det vil jeg gjøre noe med til neste år.

– Du kommer fra Tyskland?

– Jeg kommer fra Bayern, fra Garmisch–Partenkirchen.

– Så du kan stå på ski?

– Ja, det kan jeg. Jeg går mye på ski og jeg liker å kjøre slalåm. Vi er mye på ski på Senja, men også på innlandet.

– Hvorfor kom du til Norge?

– Fordi jeg traff en vidunderlig mann. Jeg var på en bytur til Oslo sammen med noen venninner. Han var også i Oslo og så traff vi hverandre på et utested. Og plutselig satt vi ved siden av hverandre og det har vi gjort siden. Det var fem år siden.

– Og når kom du til Finnsnes?

– Jeg kom til Lenvik i 2013 og har vært her siden. Vi bor på Silsand og trives godt der. Min mann er daglig leder på Ungdomssenteret på Silsand.

– Hvor lærte du norsk?

– Jeg tok et basisk bokmålskurs i Tyskland og lærte en del norsk. Men da jeg kom til Nord–Norge forstod jeg ingen verdens ting. Jeg måtte begynne på nytt og lærte etter hvert av folk jeg omgikk. Og så leste jeg en masse bøker, alt fra barnebøker til romaner. Jeg leste høyt og hadde ei ordbok for å finne ut av ord som jeg ikke kunne.

– Snakker dere norsk hjemme?

– Ja, så jeg har vært nødt til å lære fort!

– Er norsk vanskelig?

– Problemet er å huske de riktige ordene, men ellers er det lett for en som snakker tysk. Vi har mange ord felles og den norske grammatikken er mye enklere enn den tyske.

– Hvem er du?

– Født og oppvokst i Nurnberg. Ferdig med grunnskolen, så ble det gymnasium. Etter det tre år som lærling i kokke– og restaurantbransjen. Etter å ha tatt fagbrev, dro jeg til USA, hvor jeg var i fire år. Der jobba jeg i hotellbransjen. Min store drøm var å jobbe i og lære alt om store hoteller. Etter det tilbake til Tyskland. Der var det vanskelig å få jobber i hotell– og restaurantbransjen med skikkelig lønn, så jeg tok omskolering til advokatassistent. Det jobba jeg som de siste 20 årene før jeg reiste til Norge.

– Hobby?

– Gå på ski og å lage mat.