OSLO: – De sa at det kom til å bli vanskelig, men hadde jeg hørt på forhånd hvor vanskelig det skulle være, er det ikke sikkert at jeg hadde orket å satse på det. Virkeligheta er vanskelig, men for min del har det vært helt fantastisk. Det er jeg utrolig glad og veldig takknemlig for, forteller Finnsnes-dama Siri Pettersen om de siste tre årene.

Feil spådom

For ti år siden ble Pettersens livlige fantasi nedskrevet og starten på et mangeårig bokprosjekt, trilogien ”Ravneringene”. Hun ble fortalt av venner, folk i forlagsbransjen og i bokhandlere at norske forfatterdebutanter måtte belage seg på å selge et par hundre bøker i oppstartsfasen. Siden trilogiens første bok ”Odinsbarn” kom ut i 2013 har trilogien nesten 60.000 i opplag.

– Det var ganske mange spådommer rundt bokutgivelse in fantasysjangeren. Jeg skrev fordi jeg likte og elsket det, men de sa at debutanter får lite oppmerksomhet. For mitt vedkommende ble alle spådommer feil, forteller forfatteren om bøkene, som i dag er solgt til ni land, blitt lydbok og kjøp av opsjon på filmrettigheter.

– At det gikk bra for min del hadde nok en del med timing å gjøre. Da jeg startet med det var det et subkulturelt undergrunnsfenomen. I dag har sjangeren eksplodert, og er blitt både en egen hylle hos bokhandleren, TV-serie og tegneserie.

Gode ambassadører

Selv om det er hele 19 år siden hun forlot Nord-Norge har hun fortsatt et sterkt forhold til landsdelen.

– Det var gjennom rollespill jeg fanget opp interessen for sjangeren. Språket i bøkene bærer stort preg av Nord-Norge, språket, kulturen og naturen. Noe av språket er typiske uttrykk som bare nordlendingene forstår, og det er gøy når noen tar det.

I løpet av de siste årene har Pettersens prisbelønte bøker fått føtter å gå på, og det hele har resultert i den første norske fantasy-fanskaren.

– De er mine beste ambassadører. De er ekstremt dedikert. De kler seg ut, tegner, syr ting, skriver musikk og tatoverer seg. Det har spredd seg veldig raskt og er et fantastisk fenomen, smiler hun.

Mellom reiser, arrangement og tilbud prøver hun daglig å ha kontakt med fansen gjennom sosiale medier.

– Det kommer meldinger fra hele landet. Det er en god del tilbakemeldinger fra nord, og det er gøy, sier Pettersen, som også avslører at hun er i gang med et nytt bokprosjekt.

– Jeg pusler litt med en ny serie i hodet. Den skal ikke være avhengig av ”Ravneringene”, men leserne vil skjønne en kobling dersom de har lest de andre bøkene. Det er denne sjangeren jeg hører hjemme i, avslutter forfatteren.