Rett på sak

1. Hvilken sak brenner du for?

- Jobben.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Rydder blindgjengere.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vil du ta med til en øde øy?

- Kari-Anne.

5. Hva er du redd for?

- Mus.

6. Hva mangler i regionen?

- Et skikkelig stort kjøpesenter.

+ + + + + +

- Trenger dere nytt skyts, oberstløytnant Randi Åste Huse?

- Ja, det gjør vi, det er en kjensgjerning at de vi har kom hit på slutten av 60-tallet. Det sier seg selv at materiell som har vært i bruk så lenge og til den slags bruk, blir slitt. Vi må reparere ofte og det koster både tid og penger.

- Hva er det som slites mest?

- Skrogdelen er den største utfordringen, ikke våpenet. Men det sier seg selv at det er enkelte behov for utskifting der også.

- Hvor kommer skytset fra?

- Det er i utgangspunktet amerikansk, men er oppgradert både i Tyskland og Norge. Det heter M109A3GNM. Kaliberet er 155 mm., A-en står for at det er amerikansk produsert/ oppgradert, G-en for at det er oppgradert i Tyskland og N-en for at det er oppgradert i Norge. for amerikansk, G-en for Tyskland (Germany) og N-en for Norge.

- Hva er det som er galt med skytset?

- I tillegg til at det er slitt, så har tiden gått forbi. Vi ønsker skyts med bedre mobilitet, bedre beskyttelse for skytsbetjeningen og større ildkraft og selvfølgelig mindre driftsutgifter.

- Har du noe håp om å bli hørt?

- Ja, det er et skytsprosjekt på trappene, det er faktisk i prosess, så dersom det ikke blir utsatt i tid vil Norge få nytt skyts fra 2019 og utover. Vi får ikke full utskifting med en gang, men litt etter litt.

- Har du noen planer for artilleribataljonen?

- De kommer nok, men det er bare 14 dager siden jeg overtok, så jeg må få med meg alle detaljene før jeg endrer på noe. Men jeg tenker at uansett er det viktig at vi tar vare på kompetansen i bataljonen og at vi kan grunnfaget vårt som artillerister.

- Du har jo egen erfaring fra artilleribataljonen som nestkommanderende?

- Blant annet. Jeg var NK fra 2012 til 2014, men til sammen har jeg sju og et halvt år i tjeneste i bataljonen. I tillegg har jeg også artillerierfaring fra Sør Norge, fra et kanonbatteri som var på Haslemoen og fra Våpenskolen på Rena.

- Skal dere få luftvern i tillegg til dagens skyts?

- Det er også et luftvernprosjekt på gang. Det er kampluftvern og om planen holder, skal det innføres fra 2019.

- Er det et batteri?

- Ja, det er et batteri, med totalt fem tropper, med SHORAD (Short Range Air Defence), NASAMS (Norwegian Advanced Surface-to-Air Missile System) og støttetropper.

- Så de gamle luftvernbatteriene er gått ut på dato?

- Det er de og vi har ikke luftvern i Hæren i dag. Det er det Luftforsvaret som har.

- Og OP-flyene er historie de også?

- Ja, de ble nedlagt for lenge siden. De er skiftet ut med observasjonstropper som ligger på bakken foran artilleriet og observerer hvordan vi treffer.

- Hvordan fungerer likestillingen i Forsvaret i dag?

- Det er det sikkert delte meninger om. Men jeg for min del mener det fungerer meget bra. For det første så får du den lønna du skal ha ut fra stilling og ikke kjønn. Og så har vi samme mulighet til å gå i den retning vi vil. Vi kan utvikle oss slik vi måtte ønske og får de jobbene vi er kvalifiserte til.

- Du er den første kvinnelige artilleribataljonssjef?

- Ja, det er jeg. Men det er ikke så mange kvinnelige yrkesoffiserer i artilleriet og de som er eldre enn meg, har valgt å gå andre veier. Og det er et vakuum bak meg. Jeg gikk ut fra Krigsskolen i 2002 og den neste kvinnelige artilleristen gikk ut i 2014. Men til min store glede gikk det ut tre kvinnelige artillerister fra Krigsskolen i år og de begynner her i august.

- Hvordan trives du i Forsvaret?

- Jeg trives veldig godt. Jeg har prøvd noe annet også, jeg hadde to og et halvt år som sivilist for noen år siden, men vendte tilbake til Forsvaret.

- Hvorfor?

- Fordi jeg får arbeide med folk og at jeg kan påvirke og utgjøre en forskjell. Særlig i en sjefsposisjon har du stor påvirkning. Du kan komme med dine egne meninger oppover i systemet og bli hørt.

- Hva mener du om Forsvarets framtid?

- Jeg har stor tro på Forsvaret og regjeringens langtidsplan sier at det skal satses. Den er et svar på Forsvarssjefens militærfaglige råd. Han har kommet med sine anbefalinger til regjeringen og regjering har videre lagt frem sin anbefaling for Stortinget.

- Hvordan var det å tjenestegjøre i Afghanistan?

- Det var greit. Jeg var der ganske tidlig, fra 2005 til 2006. Da var det ganske rolig, de som kom senere fikk det mer urolig. Men jeg var ikke der i egenskap av artillerist, jeg var operasjonsoffiser.

- Hadde du noen kontakt med lokalbefolkningen?

- I svært liten grad, men de vi hadde kontakt med var innforstått med at vi hadde en annen kultur. Og det var greit for dem.

- Hvem er St. Barbara?

- Hun er artilleriets skytshelgen. Legenden forteller at hun levde på 300 tallet og i den tiden ville hun gå i kristen retning, noe faren ikke ville. Hun ble derfor blant annet holdt innesperret i et tårn men ble senere drept av sin far. Senere ble hun gjort til helgen. Artilleristene sammenligner trolig hennes tårn med egne festningsverker hvorfra de forsvarer byer, altså en sammenheng tårn – festning - artilleri. Hennes patronat kan også utledes fra lynet og artilleriet er beslektet med lynet, så du kan finne en sammenheng også der. Artilleriet er det eneste våpen som har en skytshelgen og vi feirer henne hvert år med hyggelige tilstelninger!

- Hvem er du?

- Jeg er født på Lillehammer, vokste opp i Nord-Gudbrandsdalen på en gard. Etter grunnskolen, startet jeg på allmennfag på videregående, for jeg skulle bli dyrlege. Men etter et år ombestemte jeg meg, begynte på møbelsnekring og treskjæring på yrkesskole. Etter det to år på teknisk fagskole. Så tenkte jeg at jeg skulle prøve Forsvaret. Skulle gjennomføre førstegangstjenesten, men etter en måned overtalte en fenrik meg til å søke på sersjantkurs. Etter to år i Forsvaret prøvde jeg meg som sivil på en møbelfabrikk. I 1999 var jeg tilbake i Forsvaret på Haslemoen og begynte på Krigsskolen året etter. 2002 – 2006 var jeg her i Artilleribataljonen (inkludert et halvt år i Afghanistan), Så tjenestegjorde jeg på Hærens befalsskole på Rena et år, så tilbake her som batterisjef. Etter det Våpenskolen på Rena, Stabsskolen, NK i bataljonen, stabsoffiser i HV- staben på Elverum og nå er jeg sjef for Artilleribataljonen.

- Hobbyer?

- Trener fire-fem ganger i uka.