6 kjappe spørsmål

  1. Hvilken sak brenner du for?- Et anstendig mottak av nødstilte folk.

  2. Hva gjør du for miljøet?- Bruker ting om igjen.

  3. Fisk eller kjøtt?- Fisk.

  4. Hvem vil du ta med deg til en øde øy?- Ian McEwan, min favorittforfatter.

  5. Hva er du redd for?- Kortsiktig, populistisk politikk.

  6. Hva mangler i regionen?– Større kommuner

+ + + + + + +

- Hva er innovasjon Norge, Stein-Gunnar Bondevik?

- Det er Statens og Fylkeskommunens verktøy for å bidra til næringsutvikling i hele landet.

- Hvordan?

- Det er gjennom tilstedeværelse. Vi har 15 kontorer rundt om i hele Norge, hvor vi er tilgjengelige med alle våre tjenester så tett på næringslivet som mulig.

- Hvilke tjenester?

- Banklån, tilskudd og garantier. I tillegg ikke finansielle tjenester som rådgiving, kurs og mentorordninger, for å nevne noen.

- Gir dere banklån?

- Ja, vi er bank og vi er en stor lånegiver. Av de 500 millionene vi bidrar med i Troms hvert år, utgjør lån cirka to femtedeler.

- Konkurrerer dere med bankene?

- Nei, vi er vel et supplement til bankene. Skal du for eksempel bygge et fjøs på et sentralt sted er mulighetene for et banklån rimelig store. Skal du derimot bygge et fjøs i utkantstrøk er nok mulighetene for banklån noe dårligere og der er blant annet i slike saker vi kommer inn. Det hadde vært tynt med næringsutvikling utenfor de sentrale strøk i de siste 150 årene om det ikke hadde vært for Innovasjon Norge.

- Har dere eksistert i 150 år?

- Nei. Innovasjon Norge har eksistert siden 2004 og er en sammenslåing av Statens nærings- og utviklingsfond, Norges eksportråd. Norges turistråd og Statens veiledningskontor for oppfinnere.

- Hvorfor Brasil?

- Det er tilfeldig, egentlig. Innovasjon Norge har et 30.talls utekontorer og disse blir ledige med jevne mellomrom. Kontraktene kan være fra tre til fem år for lederne. Nå var Brasil ledig og tidspunktet passet veldig godt for oss.

- Hvilke muligheter har Innovasjon Norge i Brasil?

- Mulighetene er store. Til tross for stor forskjeller er landene like fordi vi begge er store råvareleverandører. Derfor er mye av vår teknologi aktuell for Brasil. I dag er vi veldig store innenfor olje og gass, men kan bli mye større innenfor akvakultur og fornybar energi.

- Selge eller kjøpe?

- Vi har hatt en 170 år gammel handel med Brasil, det vil si at vi har solgt fisk og kjøpt kaffe og sukker. Framtidig handel vil også basere seg på gjensidig handel.

- Kan du snakke portugisisk?

- Det må være lov å si at jeg er kommet i gang. Jeg er utdannet språklærer og har derfor ører og interesse for språk. I løpet av seks uker i Brasil i høst kom jeg så langt at jeg kunne føre en enkel samtale på portugisisk. Når jeg kommer dit skal jeg ta et intensivkurs. For tiden kjører jeg et kurs på mobilen min.

I Brasil er det få som snakker engelsk, så skal du få kontakt må du kunne morsmålet deres.

- Tidligere jobba du i Nofima?

- Det er et forskningsinstitutt som jobber med næringsretta forskning innen mat, både sjømat og landmat. De har omkring 400 ansatt, har hovedkontor i Tromsø og der var jeg ansatt som kommunikasjonsdirektør i fem år.

- Du er med i World Tour Stavanger as?

- Der er jeg styreleder. Det er et selskap eid av Norges volleyballforbund, som arrangerer den store sandvolleyballturneringen i Stavanger hvert år.

- Hvordan havna du bort i volleyball?

- Jeg begynte å spille det fordi jeg var for lang og for sein til å spille fotball. På 80 tallet var det et stort og godt volleyballmiljø på Finnsnes og da ble jeg kjent med og glad i sporten.

- Og i dag er du president i Norges volleyballforbund?

- Ja det er jeg og det har jeg vært i fire år, men jeg går av i mai. Det må jeg gjøre fordi jeg flytter til Brasil.

- Du bråka en del på det siste idrettstinget?

- Ja, det gjorde jeg, da det ble hevda at hele idretten ville ha OL til Oslo. Jeg måtte bare være tydelig på at selv om det var et stort flertall for, så var det også flere som var imot, som for eksempel Norges volleyballforbund. Mitt poeng var at det noe feil med organisasjonskulturen når bar to tre stemmer stod fram når det storma, til tross for det store flertallet i organisasjonen.

- Du trives ikke i kommunestyret i Tromsø?

- Nei, kommunestyret i Tromsø er en krigsskueplass. Det er et problem at det politiske klimaet i Nord Norges største by er av en slik karakter at folk helst unngår å ta del i det.

- Men du hadde kommunestyret i Lenvik med deg da du lanserte Barnebyen Finnsnes?

- Ja, det forslaget ble fantastisk godt mottatt. Jeg mener fortsatt at det er veldig viktig at en kommune som Lenvik innser at kampen om de gode hodene blant annet går ut på å være best på levevilkår for unge. For meg var Barnebyen en viktig del av kommunens rekrutteringsstrategi. Dette skjønte jeg da en venn av meg sørfra, ringte meg fordi han jadde fått jobb på Finnsnes, og det eneste han vart interessert i var forholdene for barna.

- Du restaurere gamle hus?

- Min far reiv ei tømmerstue på Kjerrenes i Målselv i 1973 og førte den opp i Sørvika. Da skjønte jeg at dette var mulig. Så jeg gjentok bedriften og reiv et falleferdig hus i Durmålsvika og førte den opp i Lenvika. Det syntes jeg var så artig at jeg gjorde det på ny i 2013. Da kjøpte jeg det jeg tror er kommunens eldste hus fra 1835 av Arild Hausberg. Det stod i Lenvika. Jeg flytta det 500 meter og bygde det opp igjen på min egen eiendom.

- Du liker å synge i kor?

- Ja, jeg synger bass i Ultima Thule, som er et kammerkor i Tromsø. Jeg har egentlig vært med i kor siden 1980. Da starta jeg i gospelkor på Finnsnes.

- Hvem er du?

- Født og oppvokst på Finnsnes. Sønn av Svein Hansen fra Husøy og Gerd Hansen fra Lenvika. Etter grunnskolen, Finnfjordbotn videregående, så var jeg lærer i to år på Silsand og Finnsnes, deretter lærerhøyskolen i Tromsø. Hovedfag på Universitet i Tromsø, lektor på Sygna videregående, så til Finnsnes som direktør i Destinasjon Midt i Troms. Der var jeg i to år, så fire år som informasjonssjef i Hæren. Deretter kommunikasjonsdirektør på UiT, etter det Nofima. Til Innovasjon Norge kom jeg 2012.

- Hobbyer?

- Musikk og gamle hus.