6 kjappe spørsmål

1. Hvilken sak brenner du for?

- Nærhet og ekthet mellom folk.

2. Hva gjør du for miljøet?

- Går til jobben.

3. Fisk eller kjøtt?

- Fisk.

4. Hvem vi du ta med deg til en øde øy?

- Jes Bertelsen.

5. Hva er du redd for?

- Døden.

6. Hva mangler i regionen?

- Fokus på den indre verden.

+ + + + + + +

- Hva er egentlig en frivilligsentral, Tommy Myklebust?

- Det er en arena for alle, på tvers av alder og etnisitet, for vanlige folk og folk med psykiske eller fysiske utfordringer i livet.

- Hvem driver frivilligsentralen?

- Frivilligsentralen drives av de frivillige. Uten dem ingen frivilligsentral. Den er organisert som et andelslag og det er 12 organisasjoner som er andelshavere. De er Redd Barna Finnsnes, Finnsnes og omegn Revmatikerforening, Finnsnes og omegn pensjonistforening, Midt-Troms lokallag av Norges Fibromyalgiforbund, Personskadeforbundet, Finnsnes og omegn Røde Kors, Trolldanslaget, FFO i Midt-Troms, Byåsen borettslag, Seniorkoret 04, Brystkreftforeninga og Lenvik kommune.

- Hvem kommer med ideene til hva dere skal gjøre?

- Hvor mange frivillige snakker vi om?

- Vi har vel 30 veldige aktive og omkring 200 som er noe mindre aktive. Av de 30 har vi 10 som er superaktive, det er nesten som om de skulle ha fast jobb her. Det er rett som det er at jeg må forlate sjefsstolen fordi det er andre som skal gjøre en jobb.

- Hva er prosjektfotball?

- Det er et prosjekt for enslige mindreårige asylsøkere på Gibostad. Det er Gibostad idrettsforening som er prosjekteier og vi samarbeider med klubben, Link mottak, Troms fotballkrets og Redd Barna om å drive fotballtrening. Jeg vil spesielt trekke fram Brynjulf Edvardsen fra Gibostad IF, for det er han som har gjort dette prosjektet mulig. Når det gjelder idrett og inkludering, så er Gibostad et forbilde i Lenvik kommune. De får til utrolig mye med små resurser. Resten av gruppa er også flotte mennesker.

- Besøkstjeneste?

- Det er frivillige som besøker eldre som bor hjemme eller på institusjoner. Det er en til en-kontakt. En frivillig etablerer kontakt med en person som har behov for kontakt og så gjør de det de blir enige om. Det kan være handleturer, kafebesøk, tur til en kirkegård for å stelle ei grav, tur til sykehus eller bare vanlig hjemmebesøk. Det er det mest vanlige. I løpet av et år har vi også flere grupper med skoleelever, alt fra barneskole til videregående, som er på besøk på institusjoner.

- Hvordan opprettes kontaktene?

- Det kan være vedkommende selv, pårørende eller hjemmetjenesten som underretter oss om ønsket om kontakt. De frivillige har meldt seg til oss på forhånd og så knytter jeg kontaktene.

- Dere driver også med datakurs for eldre?

- Et par ganger i året har vi ungdommer som holder datakurs for eldre. Da lærer de alt fra å være på Facebook til å betale regninger. Så har vi enkelte eldre som får en til en hjelp med data. De kommer innom med sitt nettbrett og så hjelper vi dem så godt som vi kan. Det samme skjer med folk som har kjøpt mobiltelefoner som de ikke finner riktig ut av.

- Dere har noe som heter ”Fargerik kafé”?

- To lørdager i måneden har vi en internasjonal kafé i våre lokaler i Bo- og aktivitetssenteret. Der har man musikk og dans og eksotisk mat. Det er en arena for alle folkeslag, alle religioner og alle fargerike personer. Det er en dame fra Etiopia, Liya, som har overtatt driften av den, med støtte fra andre frivillige. Med Liya har vi fått en oppblomstring av kafeen.

- Og ”Fargerik mandag”?

- Det er en arena som er etablert for å imøtekomme den økende tilstrømningen av flyktninger. Tilværelsen på mottakene er ofte preget av isolasjon og lite aktivitet. Med en sånn arena er vi med å gi mer mening i tilværelsen. De kommer til oss for å møte frivillige, for å kunne snakke norsk og snakke om følelser og problemer knyttet til det å være flyktning i et fremmed land.

- Så har dere en del konserter?

- Vi arrangerer konserter i samarbeid med organisasjoner og institusjoner i hele kommunen. Det blir i overkant av 30 konserter i løpet av et år, fra Rossfjord til Botnhamn, på Gibostad, på Lysnes, ja vi er over alt.

- Hvem holder konsertene?

- Det kan være LHLs sanggruppe, Trekkspillklubben, Slåttekaran, Tom R. Johansen og Tore Lind og flere.

- Får de betalt for disse konsertene?

- Vi søker om midler, så av og til kan de få et beskjedent honorar. Men de gjør det ikke for pengene, så mange av disse konsertene er gratis for oss.

- Samarbeid med offentlige myndigheter?

- Vi samarbeider med Lenvik kommune ved hjemmetjenesten, Senter for læring og integrering, kulturavdelingen og folkehelsekoordinatoren. Vi har etter hvert fått et meget godt samarbeidsklima.

- Andre?

- Skoler og barnehager og andre organisasjoner, og ikke minst mottakene, både på Heimly og Gibostad.

- Dette er ingen ni til fire-jobb?

- Nei, det blir mer en livsstil. Frivilligsentralen gir meg mulighet til å inkludere mine verdier, ideer og interesseområder.

- Hva er det som driver deg?

- Entusiasme, nærhet til de menneskene som jeg treffer og så har jeg enn kreativ arena hvor jeg får lov til å utfolde meg. Og ikke minst tilbakemeldingene om at dette er meningsfylt for de frivillige og de som de møter på sin veg.

- Hvem er du?

- Egentlig vet jeg ikke det, men jeg er født og oppvokst på Bondjord ved Bjorelvnes. Etter grunnskole og videregående, hadde jeg en del jobber. Så ble det læreskole i Tromsø og Oslo. Jobba som lærer i 10 år og ble leder av frivilligsentralen i 2011.

- Hobbyer?

- Være ute i naturen.