FJORDGÅRD: 90-fotingen, som er rigget for snurrevad og not, betyr en kraftig styrking av fiskerimiljøet i Fjordgård og på Senja.

Summen på 30 millioner kroner som Halvar Larsen investerer for, inkluderer tre sildekvoter. To av dem følger med båten. Den tredje skal Larsen kjøpe i tillegg.

Torskekvotene — tre i tallet — flytter han over fra sin tidligere båt, 70-fotingen «Årviksand». Den har han solgt til Tromsø.

Neste generasjon

– Det er først og fremst av hensyn til neste generasjon at jeg gjør denne investeringa. Sønnen min Halgeir har lyst til å føre rederiet videre. Da må han ha noe ordentlig å prøve seg på, og et fartøy som gir mulighet for helårsdrift. Selv har jeg ikke mange årene igjen før jeg går i land, sier Halvar Larsen (59).

Larsen har rodd fiske med garn i eggakanten hele sitt liv. I 30 år har han vært eier av egne fartøy. «Årviksand» kjøpte han i 1974.

– Problemet med «Årviksand» var at vi kun hadde drift med garna i vintersesongen. Resten av året, i åtte-ni måneder, lå vi stille ved kaia. Eneste alternativet var blåkveita på sommeren. Slik går det ikke an å holde på lenger. Garndrifta er også ei hard drift, og det er vanskelig å få tak i folk, sier Halvar Larsen.

Tenkte å trappe ned

I utgangspunktet tenkte han å selge «Årviksand» og trappe ned og kjøpe seg sjark i stedet. Med ei slik løsning kunne han ha puttet en god slump millioner på bankkontoen.

– Men jeg er ingen sjarkfisker. En ny sjark koster fort 10-12 millioner kroner. I tillegg måtte vi ha kjøpt masse kvoter. Da fant jeg ut at jeg fikk mer igjen for pengene ved å investere dem i en større båt med et bredere driftsgrunnlag.

– Så det fristet ikke med millioner på bankkontoen?

– Det fristet vel, men hvis man skal tenke slik så blir det jo ingen virksomhet igjen. Jeg er glad for at vi med dette beholder kvotene og rettighetene i området og i bygda. Hvis en først selger, er det ingen vei tilbake. Kvotene blir bare dyrere og dyrere. Det er voldsomme priser, men det hindrer ikke folk i å kjøpe. Så pengene jeg investerer i «Willassen» er vel plassert. Verdiene er der.

– Godt kjøp

«Willassen» er rigget for snurrevad og not, og Larsen mener han har gjort et godt kjøp til en fornuftig pris. Snaue båten, som etter en total ombygging i 2004 framstår veldig moderne, har han betalt 14 millioner kroner for. Med på kjøpet fulgte også tre nøter. Overlevering vil skje i løpet av januar. Da bærer det rett på feltet med et mannskap på seks.

Levendefangst

– Med kvotene vi disponerer vil vi kunne fiske cirka 550 tonn torsk. Vi vil blant annet prøve oss på levendefangst av torsk, noe «Willassen» er godt rigget for. Fordelen er at levendefangst premieres med gode kvotebonuser. Det samme hvis du gjemmer noe av kvota til etter april, sier Halvar Larsen.

Helårsdrift

Med snurrevad og not ser han for seg tilnærmet helårsdrift med nyervervelsen.

– Med snurrevad kan vi ligge og «skrape» mer hele året etter andre fiskeslag enn bare torsk. Vi blir bedre i stand til å utnytte hyse- og seikvota. Og så blir det fint å avslutte på høsten med å fiske litt sild, sier Fjordgård-rederen.

– Hva blir nybåten å hete?

– Jeg tenker å døpe den «H. Larsen».

Halvar Larsen (59) håper nyinvesteringa skal gi ei god framtid for sønnen Halgeir (29) i næringa. Foto: Ronny Trælvik