Måtte stoppe fest

Bardufoss: Politiet rykket ut til en privat adresse etter melding om en høylytt fest hvor det ble kastet møbler ut av vinduet. – Vi er på stedet og har kontroll. Ingen personskader, opplyser operasjonsledelsen ved Troms politidistrikt like før halv ett natt til lørdag.

Flertallet har tillit til Hagen-etterforskningen

Norge: Seks av ti spurte oppgir at de har tillit til politiets etterforskning av Lørenskog-saken. Målingen er utført for Dagbladet av Ipsos.

10 prosent oppgir at de har meget stor tiltro til etterforskningen, mens 50 prosent har ganske stor tiltro. 23 prosent har liten tiltro, og 2 prosent har ingen tiltro. I undersøkelsen oppgir 14 prosent «vet ikke» som svar. 1.078 personer er spurt.

Øst politidistrikt har ikke ønsket å kommentere undersøkelsen overfor Dagbladet.

Forretningsmannen Tom Hagen er siktet for drap på kona, som ble borte fra boligen i Lørenskog 31. oktober i 2018. Han nekter for å ha noe med dette å gjøre.

(©NTB)

Til sykehus etter fjellklatringsulykke

Kvaløya: Politiet opplyser på Twitter at det pågår en redningsaksjon på Storstolpan etter et uhell i forbindelse med fjellklatring. Det skal dreie seg om skade i en fot. Den skadde er i et turfølge på tre personer og er nå berget av luftambulanse og flys til legevakta i Tromsø for undersøkelser

Kjørte for fort — mistet lappen

Balsfjord: Utrykningspolitiet har gjennomført laser fartskontroll i ei 80-sone på E6 gjennom Balsfjord. – Åtte førere ble ilagt forenklet forelegg og en fører målt til 124 kilometer i timen. Sistnevnte fikk førerkortet beslaglagt på stedet og blir anmeldt for forholdet, opplyser Troms politidistrikt.

Tidligere Brigade Nord-sjef Arne Pran er død

Pran som var brigadesjef under den fatale skredulykken i Vassdalen i 1986 ble 84 år gammel. Han ble kjent som mannen som stod frem da forsvaret og politikere fraskrev seg ansvar etter 16 soldater omkom i ulykken.

Aftenposten skriver på sine nettsider at Forsvarets ledelse konkluderte tidlig med at «ingen enkeltpersoner kunne lastes for ulykken». Da sto oberst og brigadesjef Arne Pran frem og sa «jeg har ansvaret».

Det er Forsvarets Forum som opplyser at Arne Pran døde mandag.

– Det er med sorg jeg har mottatt meldingen om Arne Prans bortgang. Pran vil bli husket lenge i Forsvaret for sin ansvarsfølelse og for sin håndtering av Vassdalenulykken, uttaler forsvarssjef Haakon Bruun-Hanssen.

Vassdalen-ulykka ras 13.3.1986 faksimile folkebladet 

13. mars 1986 var også Kong Olav til stede under en minnehøytidelighet sammen med de omkomnes påførende etter den tragiske ulykken i Vassdalen. Minnehøytideligheten fant sted i en hangar på Bardufoss flystasjon.


– Skyldfølelsen har vært det tyngste

Brigadesjef Arne Pran tok det hele og fulle ansvaret da 16 soldater omkom i Vassdalulykken i 1986.


Mellom 1979 og 1983 var Pran sjef for Krigsskolen. Den tidligere hærsjefen og sjefen for norske veteraner ble i 2016 tildelt Fritt Ords Pris for 2016 «for å ha vist stort ytringsmot i kritiske debatter om Forsvarets rolle i samfunnet». Mood var i 2012 sjef for FNs observatørstyrke i Syria (UNSMIS) etter tidligere å ha vært sjef for FNs observatørkorps i Midtøsten (UNTSO). Han gikk nylig av som president i Røde Kors.

Vil satse på vei i stedet for jernbane

Høyres fylkesparti i Troms og Finnmark vil heller satse på bedre veier enn jernbane, skriver NRK Troms og Finnmark.

Årsaken til dette er at fylkespartiet nevner ikke jernbane i innspillet til nordområdemeldinga. – Vi satser på vei, ikke minst på grunn av transport av sjømat, sier fylkespartileder Geir Inge Sivertsen.

182.000 nordmenn er «dollarmillionærer»

Norge: Stadig flere nordmenn har verdier på mer enn én million dollar, ikke medregnet egen bolig. Ved årsskiftet var 182.000 nordmenn «dollarmillionærer», skriver NTB.

I Norge har antallet dollarmillionærer økt fra 174.000 i 2018, noe som tilsvarer en vekst på 4 prosent. Globalt var økningen nær 9 prosent, ifølge oversikten World Wealth Report, som konsulent- og teknologiselskapet Capgemini publiserer torsdag.

Norge er blant landene i Vesten med den kraftigste økningen i antall dollarmillionærer de siste årene og var i 2019 på 19. plass i oversikten, bak store land som Brasil (18. plass) og Russland (15. plass).

Til sammenligning kommer Sverige på 23. plass med 142.000 dollarmillionærer. Det er dermed nær 30 prosent flere dollarmillionærer i Norge enn hos «söta bror».

– World Wealth Report dokumenterer den sterke velstandsveksten vi har hatt i Norge. Andelen dollarmillionærer blant nordmenn er svært høy, sier rådgiver Ingrid Lehne i Capgemini.

Åtte av ti vil bruke bil på ferie

Norge: Bil blir det viktigst transportmiddelet for nordmenn på sommerferie. Nesten åtte av ti satser på bilen.

77 prosent av de spurte sier at de i hovedsak kommer til å benytte bil som transportmiddel i sommerferien, ifølge Norsk koronamonitor fra Opinion. 17 prosent svarer nei på spørsmålet, mens 6 prosent svarer vet ikke.

Mange vil ikke ta ut full ferie i år, utsetter ferien mest mulig eller blir hjemme, ifølge undersøkelsen.

– Mange nordmenn blir hjemme i sommer, ser an situasjonen og tar heller kortere bilturer. Sommertrafikken i år preges heller ikke av utenlandske bobiler og turistbusser, sier seniorrådgiver Nora Clausen i Opinion.

Over 1.000 nordmenn har svart på undersøkelsen.


Undersøkelse: 2,2 millioner tyskere vurderer norgesferie

Norge: er mer attraktivt som reisemål for tyskere i sommer enn både Nederland og Danmark, ifølge en undersøkelse gjennomført for Innovasjon Norge.

I spørreundersøkelsen kommer det fram at nesten 2,2 millioner tyskere enten planlegger eller vurderer å reise til Norge i sommer, skriverDagens Næringsliv .

Det gjør Norge nesten like attraktivt som Frankrike og Spania, og mer populært enn Nederland og Danmark.

Muligheten for norsk reiseliv forutsetter naturlig nok at grensene åpnes, men reiselivsdirektør Bente Bratland Holm i Innovasjon Norge poengterer at mange tyskere har sen sommerferie, og at sesongen kan forlenges utover i september.

George Floyd ropte 21 ganger at han ikke kunne puste

USA: Det viser nye utskrifter fra opptakene fra politimennenes kroppskameraer.

I en utveksling kort etter at han var lagt i bakken, sa Floyd til politimannen Derek Chauvin at «du kommer til å drepe meg».

– Så slutt å snakke, slutt å rope, for snakk tar en helvetes masse oksygen, svarte Chauvin.

Chauvin er siktet for forsettlig drap etter at han satte kneet på halsen til Floyd i sju minutter slik at han kort etter døde.

George Floyds dødsfall 25. mai ble også filmet av flere vitner og utløste en massiv protestbevegelse i USA og rundt i verden mot rasisme og politivold.

(©NTB)

23 soldater drept av jihadister i Nigeria

Nigeria: 23 soldater er drept av jihadister i et bakhold i det nordlige Nigeria, opplyser militære kilder. Et ukjent antall soldater er savnet.

Angrepet fant sted tirsdag på en vei 40 kilometer fra regionshovedstaden Maiduguri.

Ifølge kildene var det den lokale filialen av IS som sto bak angrepet, som skjedde da soldatene var på vei tilbake til basen etter en opprydningsoperasjon.

Nigerias militære bekrefter angrepet, men hevder at bare to soldater ble drept og fire såret. De sier at 17 opprørere ble drept.

Landets militære hevder at opprøret stort sett er slått ned og toner ned tapene de har i sammenstøt.

Rundt 36.000 mennesker er drept og 2 millioner mennesker er på flukt i forbindelse med opprøret som Boko Haram og IS i Vest-Afrika står bak.


(©NTB)

Vil samle namsmannen til Tromsø

Tromsø: NRK Troms og Finnmarkskriver på sine nettsider at Troms politidistrikt nå foreslår å samle dagens namsdistrikt til ett. Dette er for å spare penger, skriver statskanalen. Det skal da bli ledet fra Tromsø.

På politiets egen nettside står det at Troms politidistrikt er i dag organisert med fem namsdistrikt, med fire namsmenn (Nord-Troms, Midt-Troms, Finnsnes og Harstad) og én namsfogd (Tromsø og Karlsøy).

Forslaget om én namsfogd innebærer at saksbehandlingen på Setermoen og Finnsnes samlokaliseres på Finnsnes. Det er oppgitt en høringsfrist for forslaget til 30. september.

Namsmannen hovedoppgaver er å sørge for at lovlige pengekrav blir betalt. Hvis en person skylder penger, og ikke gjør opp for seg, kan namsmannen inndrive kravet med tvang eller gjennomføre tvangssalg. Namsmannen er også sekretær for forliksrådet, som løser konflikter eller tvister gjennom megling

I Troms har namsmannen 20 ansatte.

Mener de får for lite av krisepengene

Tromsø: Tromsøs ordfører, Gunnar Wilhelmsen, mener Tromsø kommer dårlig ut når fylket deler ut midler til næring og reiseliv, skriver iTromsø.

I Troms og Finnmark har det blitt besluttet at Tromsø får 3,3 millioner kroner av en samlet pott på 74,4 millioner. Fylket har besluttet at hver kommune får minimum 1,7 millioner kroner av potten.

– Det er ingen tvil om at vi er desidert størst på reiseliv, og at vi får de desidert største konsekvensene. Så dette er helt feil, sier han om fylkespolitikernes prioriteringer.

Både Narvik og Bodø stikker av med mer midler enn Tromsø, med henholdsvis 4 millioner kroner til Narvik og 11,7 millioner til Bodø.

Senja kommune får mest i Midt-Troms med 2,65 millioner kroner. Les mer om dette her.

Care: Klimaendringer rammer kvinner hardest

Verden: Klimaendringer forsterker kjønnsforskjeller og rammer kvinner hardere enn menn, viser ny rapport fra Care.

I 2019 var 33,4 millioner mennesker fordrevet fra hjemmene sine. Rundt 70 prosent av disse flyktet på som følge av klimarelaterte katastrofer.

Hjelpeorganisasjonen Care lanserte tirsdag rapporten «Evicted by Climate Change», som viser at kvinner ofte blir mer skadelidende av klimaendringer enn menn.

– Rapporten viser at klimaendringene forverrer eksisterende ulikheter mellom kjønnene, og at kvinner opplever de vanskeligste konsekvensene av klimaendringer, sier generalsekretær i Care International, Sofia Sprechmann Sinero, i en pressemelding.

Les mer om dette her.

Russland og Kina nedla veto mot Syria-resolusjon i Sikkerhetsrådet

Syria: Russland og Kina la tirsdag ned veto mot en resolusjon om å forlenge den internasjonale nødhjelpen til Syria gjennom to grenseoverganger.Resolusjonsforslaget ble lagt fram av Tyskland og Belgia, tross russisk motstand, opplyser diplomatiske kilder.

Bare Russland og Kina stemte imot, mens alle de øvrige 13 medlemmene av Sikkerhetsrådet stemte for resolusjonen.

I forslaget ba Tyskland og Belgia om at nødhjelpsforsyningene forlenges med ytterligere ett år, at de skal være uavhengig av Syrias regjering og at de skal føres inn i landet gjennom to overganger på grensa til Tyrkia. Les mer om dette her.

Tiåring funnet i leteaksjon i Vesterålen

Myre: Mannskaper fra Røde Kors og Forsvaret har funnet en ti år gammel gutt som ble meldt savnet i Myre i Vesterålen tirsdag kveld.

Politiet i Nordland meldte om aksjonen rett etter midnatt natt til onsdag.

– Han har vært i et sosialt lag hos familie og har forlatt stedet etter en verbal krangel, sa operasjonsleder Mads Bernhoft til NTB.

Like etter klokka 3.30 kunne politiet opplyse at gutten var funnet.

– Han var kald og har blitt sjekket av lege på ambulansehelikopteret. Gutten og familien er nå gjenforent, melder politiet.

(©NTB)

Venter 25 prosent vekst i netthande

Norge: Bransjeorganisasjonen Virke tror netthandelen her i landet kan komme opp i over 60 milliarder kroner i år, noe som utgjør en økning på 25 prosent.

Ifølge Dagens Næringsliv økte netthandelen med hele 57,7 prosent i april, den første hele måneden etter koronanedstengningen. Totalt sett fra januar til mai har den økt med nesten 30 prosent.

– Men fortsatt er netthandelen betydelig mindre enn handelen i de fysiske butikkene. Netthandel utgjør nærmere 20 prosent av all faghandel – handel eksklusive dagligvarer og bensinstasjoner – i Norge, sier leder Gerhard Anthun i Virke e-handel.

(©NTB)

Negativ strømpris for første gang i historien

Natt til mandag kostet 1 kilowattime strøm minus 0,1 øre, noe som aldri har skjedd før her i landet. Bakgrunnen er mye vind og nedbør.

Ifølge ble den negative prisen en realitet mellom klokka 4 og klokka 5. Dette gjaldt i de tre sørlige prisområdene. Europower Energi

Negativ pris betyr av leverandørene måtte betale for å selge strømmen, skriver . Dagens Næringsliv

– Det er veldig billig strømpris, men du må fortsatt betale for nettleie og elavgift, så strømmen blir ikke gratis. Men selve kraftprisen, inkludert avgifter, er nå kun 40 prosent av hva prisen ville vært i en mer normal situasjon, sier kraftanalytiker Ole Tom Djupskås i Refinitiv til avisa.

(©NTB)

Tok seg frem til person i fjellet

Kvænangen: Kompiser av mannen fast i fjellet ved Kvænangen har tatt seg frem til mannen, opplyser politiet om klokken 07.26. De var innlosjert på en hytte noen km unna- Videre melder de at alt er ok, og at aksjonen avsluttes.

Det var rundt midnatt at redningsaksjonen ble iverksatt etter at en person har fått motorstopp på en ATV i 700 meters høyde på Flintfjellet. Et Sea King redningshelikopter forsøkte å komme seg til stedet, men måtte avbryte pga dårlig vær. Norsk Folkehjelp ble deretter utkalt, melder politiet.

Klokken 06.19 kom politiet med en oppdatering på Twitter:

Norsk Folkehjelp måtte snu på grunn av dårlig vær og vanskelige kjøreforhold. Vi avventer til det blir bedre vær og bedre sikt før vi eventuelt. gjør et nytt forsøk med helikopter. Personen som sitter fast på fjellet er godt utstyrt og ved godt mot.

Over 50 døde, mange savnet i flom i Japan

Japan: Over 50 mennesker har mistet livet i flommen som har rammet Japan, og flere titalls mennesker er fortsatt savnet. Øsende regnvær siden fredag har utløst voldsomme oversvømmelser i Kyushu-regionen i det sørlige Japan, og titusener av soldater, politi og andre redningsarbeidere er satt inn i de hardest rammede byene langs Kuma-elva.

Redningsarbeidet blir hemmet av stigende flomvann og fortsatt kraftig regnvær som fører til mer oversvømmelse andre steder i Kyushu-regionen.

Les mer om saken her.

Ny rapport: ikke på rett spor for å bekjempe hiv

FN-organisasjonen UNAIDS slår fast at det internasjonale samfunnet ikke er på rett spor i kampen for å bekjempe hiv-viruset innen 2030.

– Verden har investert for lite ressurser, gitt for få mennesker hjelp og har dermed mislykkes med å få ned kurven over hiv-infeksjoner og aids-relaterte dødsfall, heter det i UNAIDS-rapporten.

De internasjonale målene for i år – færre enn 500.000 nye infeksjoner og 500.000 dødsfall – vil ikke være mulig å nå, konkluderer rapporten. Kampen mot hiv manglet en tredel av de finansielle ressursene i fjor, ifølge rapporten.

Les mer om saken her.

Kraftig ut mot hjelpeskip i Middelhavet

Frp-leder Siv Jensen tar til orde for å straffeforfølge organisasjoner og rederier hvis de, slik hun ser det, bidrar til menneskesmugling i Middelhavet.

Utspillet kommer i kjølvannet av helgens nødssituasjon på redningsskipet Ocean Viking, som har hatt 180 migranter om bord. Migrantene ble reddet opp av skrøpelige båter i Middelhavet mellom 25. og 30. juni.

Les mer om saken her.

Nesten 800 sivile drept i Kongo

Kongo: En beryktet milits har drept nesten 800 sivile øst i Kongo siden starten av fjoråret, ifølge FN, som mener angrepene kan være forbrytelser mot menneskeheten.

Den islamistiske ADF-militsen har begått «omfattende, systematiske og ekstremt brutale» menneskerettighetsovergrep, ifølge en rapport fra FNs forente menneskerettighetskontor UNJHRO i Kongo.

Rapporten dokumenterer 496 drap på sivile – 142 kvinner, 25 barn og 329 menn – mellom 1. januar 2019 og 1. januar i år.

– De fleste ofrene ble drept med bruk av stikkvåpen eller de ble skutt, heter det i mandagens rapport.

Kraftig jordskjelv i havet ved Indonesia

Et jordskjelv med en styrke på 6,6 rammet tirsdag kysten av Indonesia. Det er ikke foreløpig ikke meldt om skader.

Skjelvet hadde sitt episenter i havet 100 kilometer fra byen Batang på 500 kilometers dyp.

At skjelvet var så dypt, gjør at det er lite sannsynlig at det har oppstått større skader, sier det amerikanske jordskjelvsenteret USGS.

(©NTB)

Kortbruken er tilbake på fjorårets nivå

Norge: De siste ukene har bruken av bank- og kredittkort gjennom DNB vært tilbake på fjorårets nivå. Det er raskere enn hva konsernsjef Kjerstin Braathen hadde trodd.

DNB kan melde at vanlige folks pengebruk i blant annet vanlige butikker, nettbutikker, frisører og i boligmarkedet har hatt en positiv utvikling de siste ukene.

– Det har kommet raskere tilbake enn vi trodde da samfunnet stengte ned, sier konsernsjef Kjerstin Braathen.

Alexander (16) døde etter politijakt

Göteborg: Alexander Storåker (bildet) fra Tromsø og kompisen kjørte moped da de skal ha blitt jaget av politiet inn i et boligfelt i Lerum utenfor Göteborg der han bodde. En sivil politipatrulje fikk øye på dem og bremset inn mot deres side uten å gi signal. Barna ble redde og kjørte av gårde. Politiet kjørte etter dem og videre inn på en smal sti, midt i et boligområde med lekeplasser og hus.

Det endte med at mopeden krasjet og at Alexander døde. Akkurat hvordan det skjedde, er uklart for foreldrene. Les mer om saken hos iTromsø.

Rekordhøy eksport av sjømat i første halvår

I årets seks første måneder eksporterte Norge sjømat for 52,9 milliarder kroner, en verdivekst på 3,5 prosent fra første halvår i fjor – og ny rekord.

– Til tross for en meget utfordrende vår med koronakrisen ser vi en verdivekst i sjømateksporten i første halvår. Det er laks, ørret, sild og makrell som øker mest sammenlignet med første halvår i 2019. En svak norsk krone er hovedårsaken til verdiveksten, sier administrerende direktør Renate Larsen i Norges sjømatråd.

(©NTB)

Fiskebåt gikk på land

Lyngstuva: Politiet skriver på Twitter at de fikk melding fra HRS om et fiskefartøy som er hadde gått på land. Det skal ikke være noen personskader og mannskap er reddet. Hendelsen skjedde etter fartøyet mistet motorkraft og styring. Fartøyet står nå fast og planlegges reddet snarest. Lyngstuva ligger i Lyngen.

19 skadd da tre falt over garasje i USA

19 mennesker ble skadd da et stort tre søndag falt ned over en garasje i den amerikanske delstaten Maryland der det var bursdagsselskap.

En person ble kritisk skadd, og tilstanden er alvorlig for fem, sier talsmann for det lokale brannvesenet, Russ Davies.

– De var sammen i et bursdagsselskap for barn. Da en storm kom gjennom området, søkte de tilflukt i garasjen, og det var da treet falt over garasjen, sier han.

Bilder fra stedet viser et enormt tre oppå et knust tak. Andre steder i området var det også veltede trær og nedblåste kraftledninger etter den korte, men intense stormen. Pasadena ligger sørøst for Baltimore.

(©NTB)

Mann alvorlig skadd i knivstikking i Trondheim

En mann i 20-årene er knivstukket på Solsiden i Trondheim og behandles for alvorlige skader. Ingen er pågrepet i saken.

Meldingen om knivstikkingen, som skjedde på utsiden av en pub og et spisested, kom klokka 1.40 natt til mandag, ifølge Trøndelag politidistrikt.

– Ingen er pågrepet, forteller operasjonsleder Håvard Høyem til NTB.

Politiet har så langt få beskrivelser av en gjerningsperson.

Den skadde mannen behandles på St. Olavs hospital, og skadene oppgis å være alvorlige. Politiet arbeider natt til mandag på stedet og gjør avhør.

(©NTB)