Prøvde å smugle med seg fisk fra Senja

To litauiske sesongarbeidere prøvde i forrige uke å snike med seg hjem fisk fra Senja, men ble stoppet på tollstasjonen i Kilpis. De hadde med seg til sammen 50 kilo tørrfisk og 44 kilo frossen filét. Det var Nordlys som først omtalte saken.

Den lovlige grensen på utkjørsel av fisk er på 20 kilo per person. De to personene mistet fisken, og blir anmeldt for forholdet.

Turgåer ramlet og slo seg i steinur

Kåfjord: Birtavarre Røde Kors har bistått med å få fraktet ned en turgåer som har ramlet og slått seg i ei steinur, opplyser Troms politidistrikt på twitter.

Den skadde er nå fraktet ned til vei og blir ivaretatt av ambulanse.

Kajakkpadler havnet i trøbbel

Ringvassøya: En kajakkpadler havnet i trøbbel i Grunnfjorden, opplyser politiet på twitter.

Kajakkpadleren falt ut av kajakken og kom seg ikke om bord igjen.

Redningsressurser var på vei ut, men vedkommende klarte å svømme inn til land på egen hånd.

Oppga falsk personalia

Harstad: En mann i begynnelsen av 20-årene anmeldes for å ha oppgitt falsk personalia til politiet, opplyser Troms politidistrikt på twitter.

Brann i lagerbygning

Stokmarknes: Politiet fikk natt til søndag melding om røyk og åpne flammer fra et industribygg i Alkeveien på Stokmarknes. Da utrykningsenhetene kom til stedet viste det seg å være full fyr i en lagerbygning.

Klokka 04.04 melder politiet at brannvesenet har kontroll på brannen. Det drives på med etterslukking. Det er ikke meldt om personskader.

Søkte etter savnet vannscooterfører

SØK: Det blåste friskt i området der søket etter den savnede vannscooterføreren ble foretatt.  Foto: RS Sundt Flyer

Svolvær: Redningsskøyta «Sundt Flyer» bisto natt til søndag Hovedredningssentralen i Nord-Norge (HRS) i søk etter savnet vannscooterfører utenfor Svolvær. Det blåste friskt i området.

Klokka 01.24 melder HRS at søket etter den savnede vannscooteren er avsluttet med positivt resultat; funnet ble gjort av redningsskøyta RS «Sundt Flyer».

HRS roser Røde Kors Svolvær og Norske Redningshunder i Lofoten for god respons, koordinert av LRS Nordland.

Leteaksjon etter festdeltaker

Borkenes: Politiet ble varslet litt før klokka 01.00 natt til søndag om en person som var blitt borte fra en fest i området Borkenes.

Politiet skriver på twitter at omstendighetene ble vurdert en tid og venner lette i området før politiet iverksatte leteaksjon og kalte ut frivillige. Politiet kom over savnede langs vei cirka klokka 02.45

Klokka 03.00 skriver politiet på twitter at de tar hånd om personen og følger opp med en tur til lege etter vandringen ute i det dårlige været.

Feil på høyspentkabel slo ut strømmen

STRØMBRUDD: Strømbruddet skjedde i en kabel som går fra en nettstasjon i Domus-bygget på Finnsnes til Nyvenget.  Foto: Anne-May Johansen

Finnsnes: Rundt 600 abonnenter fra Finnsnes til Nygård og på Silsand Nord ble lørdag kveld ved 19.45-tida fri for strøm.

Avdelingssjef Torfinn Salmi i montasjeavdelinga ved Troms Kraft Nett opplyser at strømbruddet mest sannsynlig skyldtes en feil som oppsto i en høyspentkabel i jorda mellom nettstasjonen i Domus-bygget og nettstasjonen i Nyvenget.

Da strømbruddet skjedde cirka klokka 19.45 ble tre montører sendt ut i felten for å lokalisere feilen, to fra Troms Kraft Nett og en fra Frost kraftentreprenør.

Etterhvert som feilsøket gikk fram fikk kundene suksessivt tilbake strømmen.

– Det var et effektivt feilsøk, og i løpet av underkant av en time hadde alle fått tilbake strømmen. Da var feilen isolert til å ligge i den cirka 200 meter lange jordkabelen mellom nettstasjonen i Domus-bygget og nettstasjonen i Nyvenget. Denne skal vi få reparert så snart som mulig, sier Salmi.

Salmi sier at Troms Kraft Nett har minimum en kabel ekstra inn til hver nettstasjon for å holde strømmen oppe i tilfelle en kabel ryker.

Rånerne: Mange tatt for ulovlig lysbruk

Finnsnes: Troms politidistrikt opplyser på twitter at politipatruljen har sjekket lysbruken blant bilene på et rånetreff i byen.

Det resulterte i 12 forenklede forelegg for feilaktig bruk av lys.

Tre førerkortbeslag på E6

Oteren, E6: Utrykningspolitiet gjennomførte lørdag ettermiddag laserkontroll i 50-sonen på E6 ved Oteren. Kontrollen resulterte i tilsammen tre førerkortbeslag.

En bilfører fikk sitt førerkort beslaglagt da han ble målt til 81 km/t i 50-sonen.

De to andre bilførerne som fikk førerkortet beslaglagt ble hver målt til 77 km/t.

Stjal post og snoket i garasje

Tromsø: Politiet har anholdt en kjenning som har vært på adresser både i Helmer Hansens gate og i Alfheimvegen i løpet av natta.

Ifølge politiet hadde han stjålet noe post og snoket i en garasje.

– Posten er tilbakelevert, og det er ikke funnet noe mere tjuvgods på han. Bortvist. Sak opprettet, skriver politiet på twitter.

Festen endte i arresten

Balsfjord: En mannlig festdeltaker på 50 år klarte ikke å oppføre seg på privatfest, opplyser politiet.

Han ble tilbudt å kjøres hjem av patruljen, men da han var vrang og i tillegg ikke klarte å finne nøklene sine, endte kvelden i arresten i Tromsø.

Svidd nattmat

Tromsø: Nødetatene er på en adresse oppe på Tromsøya etter melding om røykutvikling, opplyser politiet.

– Viser seg å være svidd nattmat. Familien som bor der sjekkes av ambulanse, skriver politiet på twitter.

Til sjenanse i hotellobby

Tromsø: Politiet skriver på twitter at en overstadig beruset mann var til sjenanse for omgivelsene i en av byens hotellobbyer.

– Også ved dette tilfellet ble en bror redningen for mannen. Den berusede er nå under brorens trygge vinger, skriver politiet i meldingen og viser med det til en episode som skjedde tidligere på natta, da de påtraff en overstadig beruset og kranglete ungdom i et boligfelt.

Overstadig beruset mindreårig

Tromsø: En overstadig beruset og kranglete mindreårig ungdom ble påtruffet av politiet i et boligfelt på Tromsøya. Foreldrene var på hytta.

Politiet opplyser at ungdommen ble overtatt av en voksen bror hjemme på bopel.

Mistenkes for ruskjøring

Tromsø: En 57 år gammel mann ble i natt stanset av en politipatrulje like sør for sentrum.

Patruljen mistenkte han for ruskjøring, og det ble også funnet noe hasj og amfetamin i bilen.

Blodprøve sikret, og førerkortet beslaglagt, opplyser Troms politidistrikt.

To voldsepisoder etter hverandre

Tromsø: Politiet ble stanset av en 37 år gammel mann som var blitt slått til på Stortorget. Gjerningsmannen var forsvunnet.

Da forklaring var tatt og fornærmede dimittert, gikk det 30 sekunder før 37-åringen ble pågrepet for vold mot en annen mann, rett rundt hjørnet. Fornærmede her er sendt til legevakta, opplyser politiet.

Hjemmefest gikk over styr

Tromsø: Politiet har stanset en hjemme-alene-fest som gikk over styr sør på Tromsøya.

Uinvitert ungdom i alderen 15-18 år dukket opp, og det er ødelagt noe inventar. Foreldrene var ikke langt unna, og er nå hjemme igjen.

Fiskarlaget Nord bryter med Norges Fiskarlag

Tromsø: Fiskarlaget Nord valgte på sitt årsmøte fredag å bryte med Norges Fiskarlag. Dermed forsvinner over en tredel av organisasjonens medlemmer ut.

Det dreier seg om 950 av de 2.500 fiskerne som er organisert i Norges Fiskarlag, skriver ifølge NTB. Nationen

31 av de 32 delegatene fra Fiskarlagene i Troms og Finnmark valgte å bryte ut av Norges Fiskarlag under Fiskarlaget Nords årsmøte i Tromsø.

Bakgrunnen er en langvarig konflikt mellom de delene av Fiskarlaget som representerer de mindre kystbåtene, og organisasjonen Fiskebåt som organiserer de største kystbåtene og havfiskeflåten. Konflikten dreier seg om representasjon innad i organisasjonen og uenighet om politisk retning.

Etter initiativ fra leder Roger Hansen i Fiskarlaget Nord er det et forbehold om at vedtaket kan reverseres før det blir gjort gjeldende i 2023.

NTB

Hurtigruten kutter ytterligere langs kysten – kun to skip skal være i drift

KUTT: Hurtigruten kutter mer.  Foto: Ronny Trælvik

Tromsø: Hurtigruten kutter ned fra fem til to skip langs norskekysten. det melder NRK

– Dessverre betyr dette at flere kolleger enn vi hadde håpet på ikke kan være i jobb i høst, sier pressesjef Øystein Knoph i Hurtigruten til NRK.

Hurtigrutens opprinnelige mål av at alle 11 skip skulle være i trafikk innen slutten av september. De vil i første omgang drive kystruten mellom Bergen og Kirkenes med kun to skip, i dag er det fem skip i trafikk. Skipene som fortsatt vil gå er MS «Kong Harald» og MS «Polarlys».

Vogntog har veltet på Kvaløya

  Foto: iTromsø

Kvaløya: Et vogntog ligger veltet ved siden av veien ved Ersfjordeidet fredag ettermiddag.

Det melder tipsere på stedet til avisa iTromsø.

– Det ligger en skapbil ved veien, får vi nå bekreftet. Det er snakk om fylkesvei 7768, sier trafikkoperatør i Vegtrafikksentralen, Lillian Myrnes.

Myrnes uttaler at sjåføren skal være uskadd, mens kjøretøyet skal berges lørdag morgen.

– Bilen er ikke til hinder for noen der det ligger nå, men det vil bli redusert fremkommelighet på veien i et par-tre timer fra klokken 10 i morgen, som følge av bergingen, sier hun.

Mistet hjul på innfartsveien

ulykke innfartsveien Finnsnes 

Finnsnes: På innfartsveien til Finnsnes står en bil på veiskulderen, med et hjul på vei av bilen. Før en ankommer stedet bilen står parkert, er det satt opp varseltrekant. Det er rom om for andre biler å passere.

Det er per nå usikkert hva som har skjedd. Folkebladet har også fått informasjon om at det kan dreie seg om en kollisjon. Politiet har ikke gitt noen informasjon om hendelsen per nå.

Lastebil kjørte ut av veien

Kvænangen: På Twitter melder politiet at en lastebil har kjørt ut av veien på E6 ved Nordstraumen. De rapporterer om at det er to menn i lastebilen. Nødetatene dro til stedet og kunne også bekrefte at det ikke er personskade.

Klokken 06.26 melder politiet at en lyktestolpe ble knekt i utforkjøringen som har medført brudd på fiberlinjen i Kvænangen. E6 er imidlertid åpen for trafikk og lastebilen vil bli berget opp på et senere tidspunkt.

Sovnet bak rattet

Birtavarre: Politiet har rykket ut til trafikkuhell der en mann sovnet bak rattet og kjørt av veien på E6, melder de på Twitter. Videre skriver de at.han ser ut til å ha kommet uskadd fra hendelsen. Førerkortet ble midlertidig beslaglagt.

Øker sikkerheten før valget

USA: Twitter strammer inn sikkerhetsrutinene for brukerne til kjente politikere, valgkamper og journalister før valget i USA.

De skal blant annet forsterke systemene som overvåker mistenkelig aktivitet på plattformen, og forsvarsmekanismer som skal unngå at hackere får tilgang til kontoer.

– Å innføre disse sikkerhetstiltakene er et essensielt preventivt tiltak, står det i et innlegg fra selskapets sikkerhetsavdeling.

Disse kontoene vil bli tvunget til å bruke såkalt sterke passord, og Twitter vil kreve bekreftelse via epost eller telefon for å endre passordet til kontoene. (NTB)

Savnede fisketurister funnet i god behold

Vikna: De tre fisketuristene som ble meldt savnet i Vikna i Trøndelag, ble funnet på et skjær av et Sea King-helikopter. De har ikke behov for legetilsyn. Det ble satt i gang en redningsaksjon etter at båten med de tre om bord ble meldt savnet torsdag kveld.

– Politiet fikk melding klokken 20.08 om at de ikke hadde kommet inn der de hadde leid båten, sier operasjonsleder Trond Volden i Trøndelag politidistrikt til NTB.

Den 20 fot store båten var da sist sett ved Nylandsskjæret i havområdet Folda i 14.30-tiden.

En redningsskøyte, et Sea King-helikopter og mannskaper fra politiet deltok i redningsaksjonen, og klokken 22.23 opplyste politiet på Twitter at de tre personene var funnet i god behold. Ifølge Volden dreier det seg om tre fisketurister fra Sør-Europa som har vært på fisketur i Vikna i flere år på rad.

Enighet for vaskeri- og renseriansatte

Norge: Sent torsdag kveld kom Industri Energi og Norsk Industri til enighet i forhandlingene på årets hovedoppgjør for de ansatte i vaskeri- og renseribransjen.

– Selv om resultatet fra dette oppgjøret ifølge NHOs regnemaskiner er høyere enn frontfaget, så er det ikke tilfredsstillende, de ansatte i denne bransjen fortjener så mye, mye mer, sier forhandlingsleder Ommund Stokka i Industri Energi i en pressemelding.

Overenskomsten for vaskerier og renserier er en normallønnsavtale uten lokal forhandlingsrett. Det betyr at hele lønnsoppgjøret gjennomføres sentralt og blir gjeldende for alle arbeidstakere som er omfattet av avtalen.

Resultatet av oppgjøret innebærer at det gis et generelt tillegg på 2.437,50 kroner i året for alle ansatte på overenskomsten. I tillegg økes skifttillegget med 2,7 prosent.

Oppgjøret omfatter i overkant av 600 Industri Energi-medlemmer og dekker blant annet ansatte i Nor-Tekstil, Berendsen og Rent-Gruppen. (NTB)

Har full tillit til konsernlederen

Tromsø: Hurtigruten startet en egen gransking etter at 71 personer ble smittet med covid-19 om bord på skipet «Roald Amundsen». Under fremleggelsen av granskingsrapporten torsdag ettermiddag understreket styreleder Trygve Hegnar i Hurtigruten Group at de har full tillit til konsernleder Daniel Skjeldam.

– Det har vært en uavhengig granskning. Vi har vært opptatt av at ingenting skal skjules, dekkes over eller gjemmes unna, sa styrelederen da pressekonferansen startet klokken 16 torsdag.

Granskingsarbeidet har vært ledet av DNV GL og advokatfirmaet Wiersholm. Begge har tidligere vært konsulenter for Hurtigruten, men mener det er uproblematisk.

Arbeidet har pågått i drøye fem uker, og den endelige rapporten ble presentert for styret i Hurtigruten onsdag kveld, melder NRK.

– Det er mange ting som har gjort at vi har kommet til det punktet vi er i. Det har vært en svikt i systemene våre, og det beklager jeg på vegne av selskapet, sier Hegnar.

Hurtigruten får stryk i rapporten: Mistanke om smitte ble ikke fulgt opp, og testing ble ikke gjennomført tidsnok.

– Utbruddet på MS Roald Amundsen skyldtes ikke én enkelthendelse eller en enkeltpersons handlinger. Situasjonen oppsto som følge av en serie av hendelser og handlinger. Rapporten gir flere anbefalinger for å hindre at en slik situasjon skjer igjen, sier advokat Jan Fougner.

Kjørte uten førerkort

Birtavarre: En 50 år gammel mann blir anmeldt for å kjøre bil uten å gyldig førerkort, opplyser Troms politidistrikt.

Brøt vikeplikten

Tromsø: Politiet har hatt skilt-kontroll ved Mortensnes skole. Det resulterte i ett forenklet forelegg for brudd på vikeplikten.

Vil redusere fergetilbudet i Troms

Troms og Finnmark: Fylkeskommunen ønsker å redusere fergetilbudet i Troms. Bakgrunnen er at fylkeskommunen må gjennomføre tiltak for å oppnå balanse i budsjettet for 2021.

Fylkeskommunen tenker å gjennomføre tiltak for til sammen 49 millioner kroner i kollektivtrafikken i Troms.

, heter det i et brev sendt ut til Nordreisa-, Kåfjord-, Senja-, Ibestad-, Skjervøy-, Karlsøy-, Tromsø-, Lyngen- og Harstad kommune. «Det planlegges med å fjerne en rundtur på hverdager med virkning fra januar på alle fergesamband i Troms bortsett fra på Lyngen og Ullsfjord. På Lyngen og Ullsfjord planlegges det med å fjerne b-avgangene i sommersesongen»