Tirsdag møtte 350 direktører og politikere opp på konferansen Agenda Nord-Norge i Tromsø for å høre siste nytt om næringslivet i nord. Der varslet konsernsjef Liv B. Ulriksen i Sparebanken Nord-Norge tøffere tider for folk og firmaer i Nord-Norge.

– Det verste er at det er så usikkert. Vi preges av at det er så usikkert. Da kan folk få problemer, sier Ulriksen til iTromsø rett før hun går på talerstolen på konferansen.

Krig, prisøkning og høyere renter gjør at Norge er på vei inn i en lavkonjunktur, ifølge bankens konjunkturbarometer som Ulriksen presenterte tirsdag.

– Det er de som har minst fra før som blir hardest rammet. Fremover må vi venne oss til å sette tæring etter næring, sier Ulriksen til iTromsø.

Krig og krisetider

Rekordhøye energipriser og økte råvare- og fraktkostnader har svekket inntjeningen til mange bedrifter i Nord-Norge, skriver banken i konjunkturbarometeret.

Det som har hatt størst betydning for husholdningene, er renteøkninger og prisvekst på matvarer, strøm og drivstoff, skriver banken.

– Noen vil si at festen er over, sier Ulriksen.

Banken har funnet at folk i nord har lånt stadig mer penger til å kjøpe bolig. Gjelden øker per nordlending. Det vil ramme de som har minst fra før, skriver banken.

Stadig flere unge er redde for den økonomiske utviklingen, ifølge barometeret.

«Hele 12 prosent av de unge i Nord-Norge var svært bekymret for egen privatøkonomi i 2022, og tallene har forverret seg sammenlignet med i 2021, da tilsvarende andel var 8 prosent», skriver banken.

Kina størst i nord

Barometeret tar pulsen på næringslivet i nord, og avdekker blant annet at Kina er en av de største handelspartnerne til nordnorske bedrifter.

Laks, torsk og metaller er blant varene nordnorske oppdrettere og smelteverk selger til Kina. Rundt tre milliarder kroner tjener bedriftene i Nord-Norge på å eksportere varer til Kina. Samtidig importerer Nord-Norge varer og tjenester fra Kina for ni milliarder kroner i fjor.

– Veksten i Nord-Norge har vært større de siste 10 år enn i resten av landet, sa Ulriksen fra scenen i SAS-hotellet da hun presenterte rapporten.

Samtidig har sanksjonene mot Russland ført til at handelen med Russland er minimal. I fjor eksporterte nordnorske selskap varer for 128 millioner kroner til Russland, mens eksporten til Ukraina var på nær 800 millioner kroner.

Fisk på topp

Oppdrett og fiske er en av de viktigste motorene for vekst i Nord-Norge, ifølge konjunkturbarometeret som banken la fram tirsdag. Eksporten av nordnorsk sjømat har doblet seg på de siste 10 årene og lå i fjor på rekordhøye 38 milliarder kroner.

– Det har gitt oss muskler og muligheter, sier Ulriksen.

I år er fjorårets rekord allerede passert, siden krigen i Ukraina har gitt rekordhøye priser på laks og torsk.

Mangler folk

Et av de største problemene for Nord-Norge er fortsatt mangelen på folk og arbeidere med rett kunnskap. Arbeidsledigheten er rekordlav, lavest i landet. Nord-Norge er helt avhengig av innvandring for å opprettholde folketallet.

Trenden er at innvandrerne som kommer til Nord-Norge blir mer bofast, altså at de bosetter seg nordpå med familien i stedet for å flytte hjem.

Andelen bosatte innvandrere i Nord-Norge er nær doblet siden 2010, og befolkningsveksten kan i stor grad tilskrives at innvandring mer enn kompenserte for fraflytting.