Lørdag ettermiddag arrangerte World Wide Demonstration en såkalt Rally for Freedom flere steder verden rundt, deriblant i Oslo og Tromsø.

Organisasjonen protester mot koronarestriksjoner og innskrenkninger i sivile rettigheter som følge av pandemien.

På organisasjonens nettside opplyser de at de kjemper for ytringsfrihet, bevegelsesfrihet, valgfrihet, samlingsfrihet og helsefrihet.

«Det må bli slutt på eksessive koronrarestriksjoner og unntakstilstanden som gjør slike inngrep mulig», står det på organisasjonens nettside.

I Tromsø møtte i underkant av 100 personer opp til markeringen i sentrum, hvor det var satt opp scene og det ble holdt appeller.

Charter-Svein ut mot «vaksinetvang»

Blant de oppmøtte var vaksinemotstander Svein Østvik, bedre kjent som Charter-Svein fra TV-serien «Charterfeber».

– Det er viktig at folk har den friheten de trenger og at vi får bort vaksinetvangen vi har i dag. Jeg har ingen problemer med, eller fordommer mot, folk som velger å gå med munnbind og vaksinere seg. Selv om vi er uenige, så har jeg respekt for dem, sier Østvik.

I dag er det fullstendig frivillig om en velger å vaksinere seg eller ikke i Norge. Verken staten eller arbeidsgiver kan pålegge vaksinasjon, selv om manglende vaksine kan få praktiske, arbeidsmessige følger for dem som velger å la være.

For eksempel kreves det at uvaksinert helsepersonell må teste seg to ganger i uken og må bruke munnbind på jobb.

Bekymret over antall uvaksinerte på sykehus

Til iTromsø opplyser ordfører Gunnar Wilhelmsen, som har frontet kommunens koronahåndtering gjennom pandemiårene, at han var informert om demonstrasjonen lørdag ettermiddag.

– Så klart kan alle velge fritt om de ønsker å vaksinere seg, men jeg er litt bekymra over hvor mange uvaksinerte som legges inn på sykehusene, kommenterer ordføreren.