Han ble tirsdag møtt i flyets hangar av en delegasjon inviterte pluss to-tre hundre ansatte ved kampbasen på Evenes, for å foreta den offisielle mottakelsen av det første P-8 overvåkingsflyet til Luftforsvaret.

– Det gjør meg stolt

– Dette er et stort fellesskap som i dag feirer en stor innsats og en lang linje i norsk histories. Det gjør meg stolt på vegne av regjeringen og sammen med forsvarsministeren og være til stede her i dag med dere, innledet Støre før han gikk videre på engelsk henvendt til amerikanske allierte tilstedeværende.

– Får betydning for oss alle

Da han igjen svitsjet over til norsk vektla statsministeren at dagens markering skjer mot et mørkt bakteppe.

– Det er krig i Europa, og vi har ukrainere som i dag kjemper mot en militærmakt for landet sitt. Deres kamp i gatene får betydning for oss alle. Det er en ny tid i Europa, sa Støre.

– Strategisk ekstremt viktig

Han pekte videre på at denne nye tiden var riktig tid for å legge vekt på en viktig kvalitet ved det å stå sammen med våre naboer, partnere og allierte.

COCKPITBESØK: Jonas Gahr Støre fikk avlegge cockpiten i det nye P-8 flyet et besøk. Foto: Frank R. Roksøy

– Det gamle begrepet om at samhold gir styrke får virkelig mening. Selv om vi ikke er truet her hjemme har den stadig økende spenningen i verden betydning for nordområdene. Derfor er det strategisk ekstremt viktig at vi følger med. Den russiske presidenten har satt sine atomvåpen på økt beredskap. Det er en uakseptabel opptrapping, sa Støre.

Avgjørende for vår sikkerhet

Han mener det ikke er vanskelig å gjette seg til at økt russisk beskyttelse av landets atomvåpen om ligger nær oss, fører det til økt militær aktivitet i nord.

OVERVÅKING: Fra disse stolene kan deler av overvåkingen fra P-8 flyet utføres. Foto: Frank R. Roksøy

– Dette er ikke aktivitet som er rettet mot Norge, men det er aktivitet vi følger nøye med på, fordi vi ligger der vi gjør i nord. Krig i Europa understreker hvor viktig vårt medlemskap i Nato er, og at vi har et moderne oppdatert nasjonalt forsvar. Overvåkingsflyet P-8 er en viktig del av styrkingen av forsvaret. De nye flyene er svært viktig for beredskapen i nord, og vil hente inn informasjon om militær aktivitet i våre nærområder. Det er helt avgjørende både for vår sikkerhet, og for våre allierte i Nato, sier Støre.

– Anerkjent utenfor landets grenser

Han fortalte videre til de fremmøtte det de som operere disse flyene bidrar med, blir anerkjent langt utenfor landets grenser.

– Når vi møter allierte partnere, presidenter, statsministre og statsråder, vet alle om den jobben dere gjør. Det blir nevnt i nesten alle åpningssetninger, som er en anerkjennelse av jobben som gjøres, sier Støre.

BRIFET: Her blir statsministeren brifet av mannskapet om bord. Foto: Frank R. Roksøy

– Da blir jeg stolt

Han hevdet han ofte kan bli brifet av andre land om aktiviteten som registreres i nord. – Jeg ser at dette er kvalitetsstemplet fra Norge. Da blir jeg stolt. Jeg ser at utviklingen av dette forutsigbare samarbeide mellom demokratier i en urolig tid er viktig, sier Støre.