I jula vil vi at alt skal være perfekt, stress gjør at mange glemmer mat på platetoppen i jula. Det meste du har i panna kan ta fyr og hvert år ser vi hus som blir totalskadd.

Åtte av ti komfyrbranner starter på platetoppen. Brannekspert i Frende, Øystein Øren sier at antent fett og matvarer i panner og gryter er hovedårsaken.

– Typisk for jula er mange smultbranner, og vi ser mye tørrkoking i forbindelse med at folk stresser for å gjøre alt klart. De fleste komfyrbranner skyldes at vi glemmer oss, ikke at det er noe feil med apparatet, sier branneksperten.

Høytid for husbrann

Desember og januar er kjent som brannmåneder her til lands.

– Det er kaldt og mørkt ute og vi skal kose oss maksimalt inne. Samtidig lager vi mye fet mat, inviterer folk på besøk, tenner masse stearinlys, setter brennbare dekorasjoner på bordet, og fyrer kraftig. Alt dette er brannfarer som krever at du følger litt ekstra med, sier Øren.

Øysteins beste råd for å unngå julebrann

  • Ikke bland levende lys, fyring i ovnen og matlaging med mengder alkohol

  • Ikke la små barn og kjæledyr være alene rundt levende lys og brennbare dekorasjoner

  • Ikke la stearinlys stå på i rom du ikke oppholder deg i

  • Følg med når du lager mat og ha det ryddig rundt platetoppen

Komfyrvakt kan være redningen

Komfyrvakt er en god løsning for å få bukt med tørrkoking.

– Da er det en sensor som følger med på kokeplatene dine. En alarm blir utløst og hvis du ikke tar grep kutter den strømmen til komfyren. Det er påbudt installert i alle nye boliger, og når du moderniserer det elektriske anlegget, sier Øren.

Han har to tips til hva du bør ha i nærheten når du lager julemat, og resten av året.

– Ha et brannteppe og en skumboks i nærheten. Hvis det brenner i panna kan du bruke skummet til å slukke og legge teppet over etterpå. Du kan også legge lokk på, eller bruke brannteppe rett over for å kvele flammene, sier branneksperten.