(iTromsø): Kritikken mot bloggen steigan.no har eskalert som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Ifølge faktisk.no er nettstedet, som styres av tidligere AKP (ml)- og Rød Valgallianse-leder Pål Steigan, den hyppigste sprederen av prorussisk propaganda i Norge.

Flere aktive Rødt-politikere har eierposter i steigan.no, og flere er aktive skribenter på nettstedet.

Fylkestingsrepresentant for Rødt i Troms og Finnmark, Frode Bygdnes, er både aksjonær i driftsselskapet Mot Dag AS og skribent for steigan.no, der han er oppført som forfatter av 69 artikler.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok torsdag for første gang avstand fra nettstedet i mediene, da han til VG uttalte at «Rødts politiske prosjekt og steigan.nos politiske prosjekt er uforenlige».

– Lar meg knapt nok provosere

Fylkestingsrepresentant Bygdnes er ikke videre imponert over uttalelsene fra sin partileder.

– Jeg synes han kan presisere hva han mener. Vi skal jo ikke ha meningsdiktatur i Rødt. Jeg har også skrevet i Nordnorsk Debatt, Harstad Tidende og avisa di – uten at Rødt står inne for disse mediene, sier Bygdnes.

– Tar partilederen feil, eller bryr du deg bare ikke om hans mening i denne saken?

– Jeg lar meg knapt nok provosere. Det som nå skjer som følge av rivaliseringen mellom supermaktene er langt på vei at demokratiet og informasjonen snevres inn. Jeg finner det rart at det skal være holdningen til et parti som Rødt å støtte en kampanje mot steigan.no, sier Bygdnes.

– Jeg har ikke mer med steigan.no å gjøre enn at jeg har en aksje kjøpt for hundre kroner, som nå er verdt null. At jeg får inn artikler der, akkurat som i Klassekampen, synes jeg er helt greit, legger han til.

Om Rødt-kritikken: – Ikke mitt problem

– En faktasjekk utført av faktisk.no viser at steigan.no sprer prorussisk propaganda til sine mange lesere i Norge. Anser du ikke dette som problematisk?

– Jeg anser det som mer problematisk at vi får et ensidig mediebilde i Norge i dag, sier Bygdnes.

Steigan.no anklages også for å spre konspirasjonsteorier rundt vaksiner, og Rødt-topp Eivor Evenrud gikk tidligere i april knallhardt ut mot det hun kaller «konspirasjonssøppel» og «dårlig skjult rasisme» på nettstedet.

Bygdnes bekrefter at han vil fortsette å skrive for steigan.no.

– Om andre i partiet ikke liker det, er egentlig ikke mitt problem. Det er velgerne som har gitt meg tillit som fylkesrepresentant, sier han – og fortsetter:

– Jeg har selv tatt tre vaksiner, men er allikevel kraftig forkjølet etter å ha fått covid. Men jeg har ikke skrevet noe om vaksiner, da det ikke er et område jeg engasjerer meg så mye i.

Står ved militær-uttalelser

– Du finner det ikke problematisk at du bidrar til klikk til et nettsted som mange hevder sprer konspirasjonsteorier?

– Jeg mener at det er snakk om ytringsfrihet der forskjellige holdninger møtes. Vi som er interesserte bør absolutt skrive om ting vi engasjerer oss for. Det blir lite ytringsfrihet om man bare skal løse dette med boikott, sier Bygdnes.

I en meningsartikkel publisert 10. februar – to uker før Russland invaderte Ukraina – problematiserer Frode Bygdnes at mediene ikke skriver med kritisk blikk på allierte styrker sin vintertrening i Nord-Norge, men fungerer som mikrofonstativ for USA og Nato. Bygdnes skriver blant annet følgende:

  • «Media formidler ukritisk USA sitt verdensbilde selv om Ukrainas president prøver å dempe faren for invasjon.»

  • «Amerikanske krigshissere og NATOs ekspansjonstrang er mer fredstruende enn russisk maktdemonstrasjon.»

  • «Vår forsvarsstrategi har hittil vært forsvar. Dermed har vi kunnet forsikre Russland om at vi ikke vil angripe dem. Nå er strategien å skremme Russland. Det er krigshissing.»

– Sitat én og tre står jeg fortsatt inne for, sier Bygdnes.

Han fortsetter:

– Det var mange flere enn meg som ikke trodde at Russland ville angripe Ukraina, men det er helt klart at jeg tok feil der. Det har vært veldig skuffende å se hvordan Putin og Russland har operert, med mangel på respekt for en suveren nasjon.

– Tromsø by brukes som skjold

– Du frykter ikke at noe du selv har skrevet kan tolkes som prorussisk propaganda?

– Man må kunne påpeke problemer mellom stormaktene uten å bli kalt for løpegutter for én av dem. Norge er ikke tjent med konflikten mellom Russland og USA. Det pågår en handelskrig der vi har egne interesser, og vi bør snarest mulig få en på plass en selvstendig nasjonal norsk politikk rundt dette. Nå blir vi faktisk løpegutter ved at norsk jord er en base for USA, sier Bygnes.

I den nevnte artikkelen på steigan.no skriver fylkestingsrepresentanten også at «Tromsø by brukes som skjold» når allierte atomubåter er i overflatestilling – noe han gjerne utdyper:

– Ubåtene er i sin mest sårbare posisjon i overflatestilling, og det er viktig for dem at de kan gjøre dette i en storby. Sivilbefolkning har alltid vært brukt som skjold av krigførende parter.

– Er USA en krigførende part for øyeblikket?

– Det skal ikke mye til for at dette utvikler seg til en større krig enn den i Ukraina. Da er det viktig at de har et skjold for sine båter.

Rødt-Bendik: – Sprer desinformasjon

På spørsmål om det er en generasjonskløft innad i partiet Rødt, der 70 år gamle Bygdnes representerer «gammelfløya», mens partiledelsen i form av Moxnes og Evenrud representerer de yngre svarer fylkestingsrepresentanten følgende:

– Jeg tror ikke noe av det jeg har skrevet på steigan.no er noe noen Rødt-medlemmer vil reagere på. Om det finnes en generasjonskløft, gjelder det i så fall at nye generasjoner må gjøre nye erfaringer.

Bendik Hugstmyr Woie (24) er i midlertidig permisjon fra vervet som Rødts gruppeleder i Tromsø, da han er inne i et vikariat for partiets sekretariat på Stortinget.

BER RØDT-POLITIKERE TA ANSVAR: Bendik Hugstmyr Woie er sterkt kritisk til nettstedet steigan.no. Foto: Håkon Steinmo

Woie har følgende kommentar til Frode Bygdnes sitt ønske om å fortsette som skribent for steigan.no:

– Alle Rødt-medlemmer, og særlig de med tillitsverv, bør være sitt ansvar bevisst, og ikke bidra til å fremme nettsider som sprer desinformasjon, konspirasjonsteorier, og ikke minst rasistiske holdninger – slik som steigan.no har bedrevet. Det blir helt feil å a sammenligne steigan.no med noe som helst redaktørstyrt medium.

– Jeg oppfordrer alle som har hatt et engasjement rundt bloggen, om det er aksjer i selskapet som driver den eller gjennom å skrive noe som helst der, om å avslutte det umiddelbart. Som medlem vil jeg aldri stemme for nominasjon av eller tillitsverv til de som forblir. Det håper og tror jeg den store majoriteten av medlemmer er enig i, legger han til.

Jens Ingvald: – I stor grad enig

Mangeårig Rødt-leder i Tromsø, og nå Frode Bygdnes gruppeleder på Fylkestinget, Jens Ingvald Olsen, tar i samtale med iTromsø klar avstand fra steigan.no. Olsen trekker fram standpunkter rundt vaksiner og krigen i Ukraina som eksempler der han og Pål Steigan er helt uenige.

– Han forfekter standpunkter som er så i strid med Rødts politikk som det kan få blitt. Jeg skjønner ikke hvorfor Steigan vil ha noe med Rødt å gjøre. At han hevder å ikke støtte noen parter i Ukraina-krigen er helt hårreisende av en person som kaller seg radikal og antiimperialist, sier Olsen.

KRITISK: Rødt-veteran Jens Ingvald Olsen mener ingen politikere bør skrive for steigan.no – nettstedet som tidligere har publisert tekster av nettopp Jens Ingvald Olsen. Foto: Ronald Johansen

– Men hva synes du om at din partikollega på Fylkestinget, Frode Bygdnes, vil fortsette å skrive for steigan.no?

– Frode publiserer i stor grad de samme artiklene på steigan.no som han publiserer på sin egen blogg og i Nordnorsk Debatt. Jeg er i stor grad enig i det Frode skriver – det er hovedsakelig viktige og bra ting han skriver. Men jeg synes ikke noen i verken Rødt eller andre partier bør publisere noe på steigan.no. Det er en blogg jeg ikke synes fortjener oppmerksomheten den får.

Jens Ingvald Olsen har selv hatt tekster på trykk i steigan.no. Han siste artikkel på nettstedet ble publisert 19. januar 2019.

– Jeg har ikke vært noen aktiv skribent der. Jeg har publisert tekster andre steder som Steigan i noen tilfeller har ønsket å ha også på sin nettside, men alt dette var før pandemien, sier Rødt-veteranen i Tromsø-politikken.

STEIGAN-SKRIBENT: Frode Bygdnes sitter på Fylkestinget for Rødt, men har ingen planer om å slutte å skrive for det kontroversielle nettstedet steigan.no på tross av uttalelsene fra egne partifeller. Foto: Privat

Fylkestingsmedlem for Rødt, Frode Bygdnes, vil fortsette å skrive for steigan.no – på tross av beskyldninger om at nettstedet sprer prorussisk propaganda, konspirasjonsteorier og rasistiske holdninger. Hans partifeller i Tromsø er kritiske.

Kritikken mot bloggen steigan.no har eskalert som følge av Russlands invasjon av Ukraina. Ifølge faktisk.no er nettstedet, som styres av tidligere AKP (ml)- og Rød Valgallianse-leder Pål Steigan, den hyppigste sprederen av prorussisk propaganda i Norge.

Flere aktive Rødt-politikere har eierposter i steigan.no, og flere er aktive skribenter på nettstedet.

Fylkestingsrepresentant for Rødt i Troms og Finnmark, Frode Bygdnes, er både aksjonær i driftsselskapet Mot Dag AS og skribent for steigan.no, der han er oppført som forfatter av 69 artikler.

Rødts partileder Bjørnar Moxnes tok torsdag for første gang avstand fra nettstedet i mediene, da han til VG uttalte at «Rødts politiske prosjekt og steigan.nos politiske prosjekt er uforenlige».

– Lar meg knapt nok provosere

Fylkestingsrepresentant Bygdnes er ikke videre imponert over uttalelsene fra sin partileder.

– Jeg synes han kan presisere hva han mener. Vi skal jo ikke ha meningsdiktatur i Rødt. Jeg har også skrevet i Nordnorsk Debatt, Harstad Tidende og avisa di – uten at Rødt står inne for disse mediene, sier Bygdnes.

– Tar partilederen feil, eller bryr du deg bare ikke om hans mening i denne saken?

– Jeg lar meg knapt nok provosere. Det som nå skjer som følge av rivaliseringen mellom supermaktene er langt på vei at demokratiet og informasjonen snevres inn. Jeg finner det rart at det skal være holdningen til et parti som Rødt å støtte en kampanje mot steigan.no, sier Bygdnes.

– Jeg har ikke mer med steigan.no å gjøre enn at jeg har en aksje kjøpt for hundre kroner, som nå er verdt null. At jeg får inn artikler der, akkurat som i Klassekampen, synes jeg er helt greit, legger han til.

Om Rødt-kritikken: – Ikke mitt problem

– En faktasjekk utført av faktisk.no viser at steigan.no sprer prorussisk propaganda til sine mange lesere i Norge. Anser du ikke dette som problematisk?

– Jeg anser det som mer problematisk at vi får et ensidig mediebilde i Norge i dag, sier Bygdnes.

Steigan.no anklages også for å spre konspirasjonsteorier rundt vaksiner, og Rødt-topp Eivor Evenrud gikk tidligere i april knallhardt ut mot det hun kaller «konspirasjonssøppel» og «dårlig skjult rasisme» på nettstedet.

Bygdnes bekrefter at han vil fortsette å skrive for steigan.no.

– Om andre i partiet ikke liker det, er egentlig ikke mitt problem. Det er velgerne som har gitt meg tillit som fylkesrepresentant, sier han – og fortsetter:

– Jeg har selv tatt tre vaksiner, men er allikevel kraftig forkjølet etter å ha fått covid. Men jeg har ikke skrevet noe om vaksiner, da det ikke er et område jeg engasjerer meg så mye i.

Står ved militær-uttalelser

– Du finner det ikke problematisk at du bidrar til klikk til et nettsted som mange hevder sprer konspirasjonsteorier?

– Jeg mener at det er snakk om ytringsfrihet der forskjellige holdninger møtes. Vi som er interesserte bør absolutt skrive om ting vi engasjerer oss for. Det blir lite ytringsfrihet om man bare skal løse dette med boikott, sier Bygdnes.

I en meningsartikkel publisert 10. februar – to uker før Russland invaderte Ukraina – problematiserer Frode Bygdnes at mediene ikke skriver med kritisk blikk på allierte styrker sin vintertrening i Nord-Norge, men fungerer som mikrofonstativ for USA og Nato. Bygdnes skriver blant annet følgende:

  • «Media formidler ukritisk USA sitt verdensbilde selv om Ukrainas president prøver å dempe faren for invasjon.»

  • «Amerikanske krigshissere og NATOs ekspansjonstrang er mer fredstruende enn russisk maktdemonstrasjon.»

  • «Vår forsvarsstrategi har hittil vært forsvar. Dermed har vi kunnet forsikre Russland om at vi ikke vil angripe dem. Nå er strategien å skremme Russland. Det er krigshissing.»

– Sitat én og tre står jeg fortsatt inne for, sier Bygdnes.

Han fortsetter:

– Det var mange flere enn meg som ikke trodde at Russland ville angripe Ukraina, men det er helt klart at jeg tok feil der. Det har vært veldig skuffende å se hvordan Putin og Russland har operert, med mangel på respekt for en suveren nasjon.

– Tromsø by brukes som skjold

– Du frykter ikke at noe du selv har skrevet kan tolkes som prorussisk propaganda?

– Man må kunne påpeke problemer mellom stormaktene uten å bli kalt for løpegutter for én av dem. Norge er ikke tjent med konflikten mellom Russland og USA. Det pågår en handelskrig der vi har egne interesser, og vi bør snarest mulig få en på plass en selvstendig nasjonal norsk politikk rundt dette. Nå blir vi faktisk løpegutter ved at norsk jord er en base for USA, sier Bygnes.

I den nevnte artikkelen på steigan.no skriver fylkestingsrepresentanten også at «Tromsø by brukes som skjold» når allierte atomubåter er i overflatestilling – noe han gjerne utdyper:

– Ubåtene er i sin mest sårbare posisjon i overflatestilling, og det er viktig for dem at de kan gjøre dette i en storby. Sivilbefolkning har alltid vært brukt som skjold av krigførende parter.

– Er USA en krigførende part for øyeblikket?

– Det skal ikke mye til for at dette utvikler seg til en større krig enn den i Ukraina. Da er det viktig at de har et skjold for sine båter.

Rødt-Bendik: – Sprer desinformasjon

På spørsmål om det er en generasjonskløft innad i partiet Rødt, der 70 år gamle Bygdnes representerer «gammelfløya», mens partiledelsen i form av Moxnes og Evenrud representerer de yngre svarer fylkestingsrepresentanten følgende:

– Jeg tror ikke noe av det jeg har skrevet på steigan.no er noe noen Rødt-medlemmer vil reagere på. Om det finnes en generasjonskløft, gjelder det i så fall at nye generasjoner må gjøre nye erfaringer.

Bendik Hugstmyr Woie (24) er i midlertidig permisjon fra vervet som Rødts gruppeleder i Tromsø, da han er inne i et vikariat for partiets sekretariat på Stortinget.

BER RØDT-POLITIKERE TA ANSVAR: Bendik Hugstmyr Woie er sterkt kritisk til nettstedet steigan.no. Foto: Håkon Steinmo

Woie har følgende kommentar til Frode Bygdnes sitt ønske om å fortsette som skribent for steigan.no:

– Alle Rødt-medlemmer, og særlig de med tillitsverv, bør være sitt ansvar bevisst, og ikke bidra til å fremme nettsider som sprer desinformasjon, konspirasjonsteorier, og ikke minst rasistiske holdninger – slik som steigan.no har bedrevet. Det blir helt feil å sammenligne steigan.no med noe som helst redaktørstyrt medium.

– Jeg oppfordrer alle som har hatt et engasjement rundt bloggen, om det er aksjer i selskapet som driver den eller gjennom å skrive noe som helst der, om å avslutte det umiddelbart. Som medlem vil jeg aldri stemme for nominasjon av eller tillitsverv til de som forblir. Det håper og tror jeg den store majoriteten av medlemmer er enig i, legger han til.

Jens Ingvald: – I stor grad enig

Mangeårig Rødt-leder i Tromsø, og nå Frode Bygdnes gruppeleder på Fylkestinget, Jens Ingvald Olsen, tar i samtale med iTromsø klar avstand fra steigan.no. Olsen trekker fram standpunkter rundt vaksiner og krigen i Ukraina som eksempler der han og Pål Steigan er helt uenige.

– Han forfekter standpunkter som er så i strid med Rødts politikk som det kan få blitt. Jeg skjønner ikke hvorfor Steigan vil ha noe med Rødt å gjøre. At han hevder å ikke støtte noen parter i Ukraina-krigen er helt hårreisende av en person som kaller seg radikal og antiimperialist, sier Olsen.

KRITISK: Rødt-veteran Jens Ingvald Olsen mener ingen politikere bør skrive for steigan.no – nettstedet som tidligere har publisert tekster av nettopp Jens Ingvald Olsen. Foto: Ronald Johansen

– Men hva synes du om at din partikollega på Fylkestinget, Frode Bygdnes, vil fortsette å skrive for steigan.no?

– Frode publiserer i stor grad de samme artiklene på steigan.no som han publiserer på sin egen blogg og i Nordnorsk Debatt. Jeg er i stor grad enig i det Frode skriver – det er hovedsakelig viktige og bra ting han skriver. Men jeg synes ikke noen i verken Rødt eller andre partier bør publisere noe på steigan.no. Det er en blogg jeg ikke synes fortjener oppmerksomheten den får.

Jens Ingvald Olsen har selv hatt tekster på trykk i steigan.no. Han siste artikkel på nettstedet ble publisert 19. januar 2019.

– Jeg har ikke vært noen aktiv skribent der. Jeg har publisert tekster andre steder som Steigan i noen tilfeller har ønsket å ha også på sin nettside, men alt dette var før pandemien, sier Rødt-veteranen i Tromsø-politikken.