– Det er viktig at man er observant på hva som brennes på St. Hansbålet, sier rådgiver hos Fylkesmannen i Troms Per Kristian Krogstad.

Han sier mange har den oppfatningen at dette er den store "amnestidagen" hvor det er lov til å brenne alt mulig avfall.

– Denne ulovlige brenningen av avfall fører til utslipp av en rekke miljøskadelige stoffer som for eksempel kreftfremkallende tjærestoffer (PAH), dioksiner, blåsyre og en rekke andre stoffer som er giftige og skadelige for mennesker og miljø.Mest skremmende er kanskje at noen av disse tung nedbrytbare miljøskadelige stoffene går inn i næringskjeden og havner tilslutt på noen sitt matbord i den maten vi spiser, sier Krogstad.

Del dine Sankthansopplevelser med andre og send inn i dine bilder.

Slik gjør du:

Send ditt sankthans-bilde som vedlegg i en epost til Folkebladet.no. Eller send som MMS fra mobilen der du er: Start meldinga med tfbilde og send til nummer 2242. (Kr 3. pr. melding).

Husk å beskrive bildet med hvor det er tatt og gjerne hvem som er på bildet.

Ulovlig bålbrenning

Fylkesmannen får jevnlig meldinger om at det foregår ulovlig avfallsbrenning rundt omkring i fylket. Man har også avdekket denne typen ulovlig brenning gjennom sitt tilsynsarbeid. Noen kommuner har også tatt tak i dette problemet.

– Det vanker anmeldelser og bøter i de verste tilfellene av ulovlig bålbrenning. Med dagens etablerte ordninger for innsamling og levering av avfall er det unødvendig og uforsvarlig å fortsette en heller tvilsom tradisjon med åpen og ukontrollert brenning av avfall, sier Krogstad.

Det er kommunene har ansvaret for å se til at det ikke foregår ulovlig brenning av avfall både fra de enkelte husholdninger og næringslivet.