Slik beskriver jordbærbonde Lars Johan Hellefossmo jordbærsorten «Polka».

– Den er en veldig bra på smaken og fin i formen, sier han.

Sesongen i gang

En prøvesmak bekrefter at han har helt rett. Det er bare å innrømme at både «Polka» og «Zefhyr» har en fortreffelig smak. Hos Hellefossmo står det tre dekar med jordbær som skal i kurvene. I tillegg har han ett dekar som er nyplanta. Og nå begynner det å modnes. Fredag starta han plukkinga for alvor. – Ja, vi er i gang. Vi hadde også selvplukk her på mandag og onsdag, sier Hellefossmo. – Og du får solgt all bæra? – Ja, jeg har faste kunder som kjøper hvert år. Jeg bare ringer dem når bæra er klar. Tidligere kunne det være verre å bli kvitt all bæra. Men nå er det nesten bare jeg igjen som driver i bygda. Det er vel fordi det er mye jobb å dyrke jordbær, sier han. – Hvordan er fortjenesten? – Det er ikke alle verden. Dette er jo et supplement til sauedrifta. Men noe blir det jo. En kan nok ikke regne på alle arbeidstimene som blir lagt ned, sier han.

Håper på 1.500 kilo

Hellefossmo som fyller 67 år til høsten driver også med sau og nepe. Men lite tyder på at han kan trekke inn årene når han når pensjonsalder. – Jeg har vel ikke tenkt helt over konsekvensene når jeg planter ut nye felt nå, flirer han. – Hvordan ser det ut i år? – Det er litt vanskelig å si. Jeg har sorter som blir moden på forskjellige tider. Jeg har også en ny sort som blir moden litt senere. Den ser veldig bra ut. Jeg håper på at det kan høstes omkring 1.500 kilo bær. Men vi får ikke like mye per dekar som de får i sør, sier han. – Gjødslingen av bæra har blitt mer avansert enn tidligere. Nå skal det gjødsles to til tre ganger i sesongen, forteller han.

lars johan hellefossmo Foto: Morten Dokka