– Det finnes tekniske løsninger som gjør at vi kan fange opp CO₂-gassen, og deretter rense den, før den brukes på nytt i brus, sider og annen drikke, forteller Roger Karlsen, administrerende direktør i Mack Ølbryggeri.
Under ølbryggingen produseres det i tillegg en god del CO₂ som biprodukt, som vanligvis slippes ut gjennom taket. Denne vil Mack nå utnytte i kullsyreholdige drikker som de produserer på bryggeriet.
Mack, som er verdens nordligste bryggeri, ligger i Balsfjord og produserer blant annet brus, mineralvann og sider i tillegg til øl.
Karbonfangsten skal bidra på veien mot en mer bærekraftig drikkeproduksjon.
– Vi ønsker å gå i retning om å bli CO₂-nøytrale i fremtiden. Det må vi ta steg for steg, og dette tiltaket vil være en viktig investering for å komme seg dit, sier han.
Umiddelbar effekt på utslipp
Mack kjøper årlig flere tonn med CO₂ som de bruker i produksjon av kullsyreholdig drikke. Dette vil de nå slippe.
– All CO₂-gass som vi produserer under ølbryggingen vil være mer enn nok til å dekke behovet for de andre drikkene vi lager. I tillegg utnytter vi CO₂ til kjøling av øltanker, sier Karlsen.
I 2022 forventer de å ha et CO₂-forbruk på nærmere 1.000 tonn. Store deler av dette vil de hente gjennom egen karbonfangst.
Han har foreløpig ikke nøyaktige tall på hvor store utslipp de vil spare i året, men forteller at det vil dreie seg om «betydelige mengder».
– Denne nyvinningen vil gi umiddelbar effekt på utslippene våre. Det føles også bra at konsumenten vil få bærekraftig produserte bobler i glasset, sier Karlsen.
– Innovativt og spennende
Karlsen sier bryggeriet har hatt prosjektet i tankene over lengre tid allerede, men at økonomien har stoppet dem fra å gjennomføre det.
Karbonfangstprosjektet vil koste dem i underkant av ti millioner kroner totalt i investering og implementering.
Støtte utenfra har vært avgjørende for å kunne gjennomføre prosjektet.
Mack søkte derfor økonomisk støtte fra Norgesgruppens bærekraftsfond Handle. Søknaden fikk de innvilget, og alle midler brukes til å investere i karbonfangst.
Fondet er til for å hjelpe selskaper som sørger for bærekraftig utvikling i flere ledd av verdikjeden for mat, for eksempel satsing på en grønnere produksjon. Et av hovedmålene til fondet er å øke antallet bærekraftsprosjekter i fremtiden.
Signe Bunkholt Sæter, bærekraftsdirektør i Norgesgruppen, forteller at det er viktig for dem å støtte opp under prosjekter som vil medfører en grønnere produksjon av mat og drikke.
– Det er viktig at hele verdikjeden for mat – og næringslivet generelt kutter utslipp. I Norgesgruppen jobber vi som så mange andre for å kutte mest mulig utslipp og bli klimanøytrale innen 2030, sier hun.
Hun beskriver Mack sitt prosjekt som innovativt og spennende.
– Karbonfangsprosjektet er nyskapende, fordi de skal teste ut en teknologi som – hvis det fungerer – vil redusere CO₂-utslipp og gjøre produkter som mange har et forhold til, øl og mineralvann, mer miljøvennlig å produsere.
– Jeg håper i hvert fall at andre bryggerier lar seg inspirere av prosjektet hvis det viser seg å ha god effekt, legger hun til.