For mange småbarnsfamilier er forslaget til statsbudsjett skuffende lesning. Kritikerne står i kø for å refse det de mener er regjeringens manglende oppfylling av barnehageforliket.

I Harstad blir småbarnsfamiliene dobbelt straffet. Foreldrene må trolig belage seg på en tøffere økonomisk hverdag siden Harstad kommune skal spare inn 1,5 millioner kroner på neste års barnehagebudsjett. Og barna får færre voksne å forholde seg til i barnehagen, hvis kuttene blir gjennomført som foreslått.

Høyere pris, mer dugnad og sommerstengt

At Harstad kommune vil spare inn på barnehagene kan gjøre at dagens maksgrense per barn på 2.750 kroner i måneden sprenges, samt at det pedagogiske tilbudet reduseres. Kvalitetsutvalget for barnehagene har flere forslag til hvilke tiltak man kan vurdere gjennomført:

** Innføre foreldrebetaling på 2.750 kroner for 12 måneder i året, mot dagens 11 måneder. Dette til tross for at foreldrene er forpliktet til å ta ungene ut av barnehagen i sommerferien og at dagens maksgrense på 2.750

kroner gjelder for 11 måneders betaling.

** Kutte i antall stillinger for barn med særskilte behov.

** Pålegge foreldrene økt dugnadsinnsats og kutte vaktmestertjenester.

** Erstatte kommunale renholdere med private.

** Stenge enkelte eller alle barnehagene i juli måned. I ytterste konsekvens betyr dette at alle ansatte og foreldre må ta ferie samtidig denne måneden.

** Kutte ut ordningen med søskenmoderasjon. Dette punktet ble imidlertid forkastet av utvalget.

- Ikke mulig å feriestenge

Foreldrerepresentant ved Kaarbøjordet barnehage, Raymond Hansen, mener det er sterkt urettferdig at småbarnsfamiliene skal ta støyten både i statsbudsjettet og fra kommunen.

- Å feriestenge alle barnehagene tror jeg rett og slett ikke er mulig. Man kan ikke tvinge alle foreldrene til å ta sommerferie samtidig. Å si opp ansatte i barnehagene vil ramme ungene i form av at det pedagogiske tilbudet blir redusert. Jeg regner med at foreldrerepresentantene i alle barnehagene vil stå sammen mot disse forslagene når det etter hvert synker inn hva som blir konsekvensene av innsparingene, sier Raymond Hansen.

Stoler ikke på politikerne

Han liker også dårlig at barnehageforliket ikke blir fulgt opp i statsbudsjettet.

- Som forelder synes jeg det er dårlig gjort at maksprisen ikke reduseres slik vi var forespeilet. Jeg har håpet og trodd i det lengste på at barnehageforliket skulle oppfylles etter planen. Men man kjenner jo til politikerne i dette landet. De er ikke til å stole på, sier Hansen.

- Og at regjeringen sier man først må satse på full dekning, skulle bare mangle. Det skulle vært gjort for lenge siden. I dag er det foreldre som må sitte hjemme og passe ungene, mens de heller kunne vært i jobb - hvis de hadde barnehageplass.

Barna i statsbudsjettet

** Første trinn i barnehagereformen ble innført fra 1. mai i år, da maksimalprisen ble satt til 2.750 kroner måneden.

** Regjeringen viser til at Stortingets barnehageforlik legger til grunn at tidspunktet for innføring av trinn 2 i maksimalprisen (1.750 kroner fra 1. august 2005) må vurderes på nytt dersom målet om full barnehagedekning ikke nås i 2005. Dermed utsettes den nye grensen på 1.750 kroner.

** Regjeringen legger opp til at 9.000 flere barn skal få plass i barnehage i 2005. Private barnehager skal være sikret en offentlig finansiering som tilsvarer 85 prosent av det de offentlige barnehagene mottar. Bevilgningene til barnehagesektoren øker med 1,4 milliarder kroner i 2005 ifølge regjeringens forslag til statsbudsjett.

** I statsbudsjettet er det forslag om at grensen for fradrag for dokumenterte utgifter til pass og stell av barn under 12 år økes med inntil 5.000 kroner for hvert barn utover det andre barnet.

** Barn i grunnskolen må belage seg på å tilbringe mer tid i klasserommet. Timetallet for 1. til 4. klasse i grunnskolen økes med fire timer i uka fra skoleåret 2005-2006 i regjeringens forslag til statsbudsjett.

** Fedres rett til fødselspenger skal ikke lenger være avhengig av hvilken stillingsbrøk mor har, foreslår regjeringen. Regjeringen foreslår å innføre en fødselspengeordning der hver av foreldrene gis rett til fødselspenger på basis av egen opptjening, uavhengig av den andres stilling før og etter fødselen.

SKUFFET: Foreldrerepresentant ved Kaarbøjordet barnehage, Raymond Hansen, er skuffet over at barnefamiliene rammes dobbelt, både av statsbudsjettet og av kommunal innsparing i barnehagene. Foto: Harstad Tidende