Onsdag morgen ligger prisen for strøm i Nord-Norge på 13,51 øre/kWh i gjennomsnitt, ifølge VGs oversikt over strømprisene i landet.

Lenger sør i landet er det cirka 14 ganger dyrere.

Onsdag morgen ligger gjennomsnittsprisen i regionene vest-, sør- og østlandet på hele 195,66 øre/kWh.

Det at Nord-Norge har lave strømpriser er heller ikke noe nytt. Faktisk var det i fjor ingen steder i Europa som hadde billigere strøm enn Nord-Norge.

– Vi har billige priser i nord nå, og det handler om at vi har mer tilgang på kraft enn vi forbruker, sier direktør for kommunikasjon og samfunnskontakt i Troms Kraft, Stein-Gunnar Bondevik.

– Ikke en holdbar situasjon

For det er nettopp kraftunderskudd som gjør at prisene i sør er så høye, forklarer Bondevik. Usedvanlig lite nedbør i sør det siste året gjør at vannmagasinene er langt fra så fulle som de burde være. I Nord-Norge, derimot, er tilstandene i vannmagasinene langt bedre.

– Hadde det vært normalt vær, så hadde de ikke hatt de prisene i sør. Og det er ikke heldig at det er så store forskjeller som det er nå. Vi kan bare tenke oss hvis det hadde vært andre veien, sier Bondevik.

– Dette er ikke en holdbar situasjon.

Allerede tidlig i februar lanserte Statnett planer om å styrke kraftforbindelsene mellom nord og sør, for å få jevnere priser over hele landet.

– Mange i Nord-Norge spør seg nok om hvorfor vi i Nord-Norge skal få dyrere strøm, når det er underskudd i Sør-Norge?

– Det handler om å ha et velfungerende strømnett som fungerer for landet. Man skal være forsiktig med å være proteksjonistisk angående de nordnorske prisene, sier Bondevik og forklarer at dagens kraftoverskudd i Nord-Norge kommer takket være Nordland, ikke Troms og Finnmark.

– I Troms og Finnmark produseres det ikke mer kraft enn det vi forbruker. Men siden vi er en del av samme region får vi nyte godt av overskuddet fra Nordland.

Nord-Norge kan havne i underskudd innen ti år

Bondevik sier videre at det er ingen grunn til å tro at de lave prisene i nord vil vare evig. Han hevder at dersom samfunns- og næringsutviklingen fortsetter slik den gjør, så vil vi innen 2030 havne i et kraftunderskudd.

– Vi har et overskudd i dag, men vi vet at det eksisterer mange planer om næringsutvikling, og hvis bare en del av dette blir realisert, så er vi inne i en underskuddssituasjon i løpet av ti år, sier Bondevik, og trekker blant annet fram det planlagte stålverket i Salten i Nordland, som et eksempel.

– Et slikt enormt anlegg alene vil ta nesten hele overskuddet i Nord-Norge.

Bondevik mener derfor at man må vurdere nøye fordelene og ulempene med bedre forbindelser til andre prisområder.

– Så må vi i tillegg bygge ut mer produksjon her i Nord-Norge. Det er store innmeldte behov i hele landet, og særlig i nord. Vi skal ikke si nei til næringsutvikling, og dersom man ønsker å fortsatt ha en fordelaktig lav kraftpris, er det bare en ting å gjøre: Planlegge for mer kraftproduksjon, sier Bondevik.