– Det var en viktig avgjørelse som ble tatt i kommunestyret i fjor, og derfor er det overraskende og utrolig skuffende at dette kommer opp igjen nå, sier Carina Fosshaug, som er mor til fire skolebarn og ett barnehagebarn tilknyttet oppvekstsenteret ei drøy halvmil oppover Bardudalen fra Setermoen.

Viktig skole

I fjor ble Øvre Bardu skole berget på oppløpssida i en krevende budsjettprosess som samtidig endte med at kommunestyret gikk inn for å legge ned Nedre Bardu skole. Det betyr at skolen i Øvre Bardu nå er den eneste grendeskolen i innlandskommunen som nettopp har investert over 400 millioner kroner i en ny barne- og ungdomsskole i kommunesenteret Setermoen. Men nå brenner det et blått lys også for den siste grendeskolen, for i sitt budsjettforslag går kommunedirektøren igjen inn for å legge ned skolen i Øvre Bardu fra og med neste skoleår.

Dette er beregnet å gi ei innsparing på drøyt 1,3 millioner kroner neste år og ei helårsvirkning på drøyt 3,1 millioner kroner de kommende år.

– Øvre Bardu er fortsatt en viktig skole, og med tanke på fjorårets prosess hadde jeg ærlig talt ikke regnet med at dette kom opp igjen nå, sier Carina Fosshaug.

I fjor aksjonerte elever og foreldre mot nedleggelse av skolen forut for budsjettbehandlinga både i formannskapet og kommunestyret, og Fosshaug utelukker ikke at det samme vil skje i år.

– Vi blir nok å snakke sammen i foreldregruppa og se på hva vi skal gjøre, og jeg vil ikke utelukke at vi vil aksjonere igjen. Det er tross alt viktig å vise de som tar avgjørelsene hva dette betyr, sier hun.

PÅ ’AN IGJEN: I fjor ble Toralf Heimdal og de andre politikerne møtt av demonstranter mot skolenedleggelse forut for budsjettmøtet i formannskapet. Tirsdag er det igjen duket for budsjettbehandling i det samme organet, og der er framtida til Øvre Bardu skole ett av elementene som er i spill. Foto: Gjermund Nilssen

Kutt av SFO og utvalg

Men nedleggelse av Øvre Bardu skole er slett ikke det eneste tiltaket kommunedirektøren foreslår for å få balanse i en hardt prøvet barduøkonomi. Eiendomsskattesatsen for boliger og fritidsboliger foreslår hun økt fra én til to promille i tråd med intensjonen i den økonomiplanen som ble vedtatt i fjor, og på kuttsida foreslår hun også at skolefritidsordninga i Nedre Bardu opphører. Tanken er da å gi Nedre Bardu-barna SFO-tilbud på Setermoen, og dette skal gi ei årlig innsparing på rundt 640.000 kroner.

Et annet forslag handler om den politiske strukturen, der kommunedirektøren foreslår å kutte både plan-/teknisk utvalg og hovedutvalget for omsorg og oppvekst, samt vilt- og utmarksutvalget og dispensasjonsnemnda. Tanken er da å overføre oppgave fra disse utvalgene til kommunestyret, og kommunedirektøren foreslår da å utvide formannskapet med to medlemmer for å få til dette.

– Dette er tatt opp med politisk nivå i dialogmøter, og forslaget kommer for å skape større handlingsrom i budsjettet. Men det er selvsagt ei side av dette som handler om medvirkning også, og det blir nå opp til politikerne å prioritere, sier kommunedirektør Stine Jakobsson Strømsø.

Kommunedirektøren sier videre at Bardu har et betydelig behov for omstilling for å kunne drifte bærekraftig og forsvarlig i framtida, og hun slår fast at politikerne ikke har stort handlingsrom med tanke på å finne alternativ inndekning av de kuttene hun har foreslått.

– Handlingsrommet er veldig lite, og det skyldes et merforbruk over tid. Jeg har forståelse for at det er ekstremt krevende for politikerne å manøvrere i den situasjonen vi nå er i, men vi har nå veldig lite penger i disposisjonsfondet, og det gjør at det politiske handlingsrommet er svært begrenset, sier Strømsø.

Har ikke svar

Og de fleste av de politikerne som nå må forholde seg til dette begrensede handlingsrommet, representerer Senterpartiet. De har som kjent rent flertall i det kommunestyret som skal vedta et budsjett og en økonomiplan i sitt møte 7. desember, og allerede tirsdag til uka får vi en forsmak på budsjettdebatten i formannskapet. Karl Johnny Bjørnsen er gruppeleder for partiet i kommunestyret, og han sier at det er for tidlig å si om Øvre Bardu skole vil overleve også denne budsjettbehandlinga.

– Det vet jeg ikke ennå! Vi har fått ei omfattende liste over kuttmuligheter fra kommunedirektøren, og nå skal vi begynne å se på denne. Men det er ingen tvil om at noe må gjøres, for vi har betydelige utfordringer både på kort og lang sikt, sier Bjørnsen, og legger til at senterpartigruppa skal møtes søndag for å se på budsjettforslaget fra kommunedirektøren.

– Vi blir nå å møtes jevnlig framover for å se på dette, og det er ingen tvil om at det vil bli krevende. Men jeg er fornøyd med at vi har fått den lista med innsparings- og inntjeningsmuligheter som vi har bedt om fra kommunedirektøren, og så må vi bare komme gjennom prosessen i år også. Det er som det er, og det må vi forholde oss til, sier Bjørnsen.

Heller ikke ordfører Toralf Heimdal har noe klart svar om framtida til Øvre Bardu skole, og han sier det slik:

– Det er vanskelig å si. Det er stort budsjett, vi har nettopp fått kommunedirektørens forslag og vi må nå få en oversikt over hvilket handlingsrom vi har å spille innenfor. Men i Senterpartiet har vi ikke tradisjon for å bruke partipisken i budsjettsammenheng, og det vil vi ikke gjøre i år heller. I fjor så vi at våre representanter stemte ulikt om budsjettet, og det kan nok bli slik i år også.