I slutten av august startet rettssaken mot tidligere Hurtigruten-kaptein Torry Sakkariassen og skipslege Terje Erlid, etter smitteskandalen om bord på Hurtigrutens «Roald Amundsen» i juli 2020.

Sakkariassen var siktet for å ikke ha varslet om mulig covidsmitte om bord på Hurtigrutens «Roald Amundsen», mens skipslege Terje Erlid var siktet for å ikke ha opptrådt faglig forsvarlig og unnlatt å gi omsorgsfull hjelp, samt for å ikke ha varslet fra om sykdomstilfeller som kan ha betydning for internasjonal folkehelse.

Aktor i saken, statsadvokat Jørn H. Bremnes, la ned påstand om at de to straffes med bøter for lovbruddene. Det fikk han rettens medhold i.

Erlid ble dømt til å betale et forelegg på 46.000 kroner, mens Sakkariassen måtte ut med 36.000 kroner. I tillegg ble Sakkariassen dømt til å betale 10.000 kroner i sakskostnader.

FORSVARER OG AKTOR: Benedikte Jamth forsvarer den tidligere skipperen på MS «Roald Amundsen». Aktor Jørn Bremnes førte straffesaken på statens vegne. Foto: Ronald Johansen

Både Sakkariassen og Erlid valgte å anke dommen.

Nå har imidlertid lagmannsretten forkastet anken. I saker der det bare er lagt ned påstand om bøter og der det er idømt bøter, må nemlig lagmannsretten gi samtykke til å behandle saken på nytt ved en eventuell anke.

7. november besluttet lagmannsretten at det ikke skal gis et slikt samtykke for ankene fra skipslegen og kapteinen. Det opplyser Bremnes til iTromsø.

Lagmannsrettens beslutning kan ankes til Høyesterett.

– Min klient er skuffet over at han ikke får prøvd skyldspørsmålet to ganger. Han mener at han ikke hadde noe valg ut fra situasjonen han var i, og han står fast på at han ikke har gjort noe galt, sier Erlids advokat, Per Zimmer.

– Vil dere anke beslutningen til Høyesterett?

– Så langt har vi ikke kommet i vurderingen, men det er veldig snever ankeadgang i Høyesterett, det må være gjort saksbehandlingsfeil i lagmannsretten, svarer Zimmer.

Sakkariassens forsvarer, advokat Benedikte Jamth, var ikke tilgjengelig for kommentar onsdag.