– Når vi ser at folk vaksinerer seg mindre, så blir vi bekymret for dem som ikke tåler å bli syke, for eksempel eldre, sier fylkeslege Anne Grethe Olsen til iTromsø.

Det forventes en større influensabølge i år enn tidligere, men langt færre helsepersonell i Troms og Finnmark er vaksinert mot influensa i år enn det som er anbefalt. Det bekymrer fylkeslegen.

– Vaksinasjonsgraden er lavere enn tidligere, og den er lavere enn andre landsdeler, sier Olsen.

Lavest vaksinasjonsgrad i Troms og Finnmark.

Troms og Finnmark er det fylket hvor færrest ansatte i helsetjenesten i kommuner har fått influensavaksinen i år. Bare 19 prosent av de helseansatte er vaksinert, viser tall fra FHI. Det er den laveste vaksinasjonsgraden i landet.

Noen kommuner melder allerede nå om utfordringer i kapasitet og mangel av vikarer innenfor helse. Ifølge Olsen svarer en fjerdedel av kommunene i fylket at det sliter med sykefravær og luftveissymptomer akkurat nå, spesielt innenfor skole, barnehage, helse og omsorg.

– Under pandemien var vi godt beskyttet fordi vi hadde mindre sosial kontakt og blant annet brukte håndsprit. Men nå er de tiltakene borte, og det betyr at vi får en influensabølge som er minst like høy som før pandemien, og kanskje litt høyere, sier fylkeslegen.

Nå oppfordrer hun kommuner til å motivere sine ansatte til å vaksinere seg mot influensa.

– Det er klart at vi er bekymret for sykehusene også. Men våres rolle er at sørge for at kommunene informere sine ansatte om at de må vaksinere seg, og så tenker vi at helseforetakene ivaretar den rollen selv, sier hun.

Ifølge fylkeslegen kan en høyere vaksinasjonsdekning gjøre sykefraværet mindre.