I en pressekonferanse klokken 15.00 fredag ettermiddag gikk Politiets sikkerhetstjeneste (PST) ut med hvorfor de nå har siktet den spionmistenkte mannen som har jobbet ved Universitetet i Tromsø, samt det de mener er mannens egentlige, russiske identitet.

Ifølge PST har mannen brukt identiteten José Assis Giammaria og hadde brasiliansk pass. PST mener mannens egentlig navn er Mikhail Valerjevitsj Mikusjin (44), er russisk statsborger og har vært i Tromsø på oppdrag fra russisk etterretning.

Mannen er nå siktet for etterretningsvirksomhet mot statshemmeligheter som kan skade grunnleggende nasjonale interesser (straffelovens paragraf 121).

Brudd på paragrafen kan straffes med fengsel i opptil tre år.

Mannen var på vei til jobben ved UiT, da han mandag ble pågrepet av politiet.

– Han ble fremstilt for Nord-Troms og Senja tingrett med hjemmel i utlendingsloven, fordi Justis- og beredskapsdepartementet da hadde utferdiget et forhåndsvarsel om et mulig utvisningsvedtak, der begrunnelsen lå i at vedkommende ville utgjøre en trussel for grunnleggende nasjonale interesser, sa politiadvokat Thomas Blom i Politiets sikkerhetstjeneste (PST) på pressekonferansen.

– Ikke helt kjent med grunnlaget

– Med det grunnlaget kan i grunnen ikke påtalemyndigheten la være å etterforske hva denne personen har gjort i Norge, og hvilke forbindelser han eventuelt har, sier Blom.

Mannen står fast på at han brasiliansk. Han samtykker til varetektsfengsling, men erkjenner ikke straffskyld, sier forsvarer Marijana Lozic.

Ifølge dokumenter som VG har sett, skal mannen være knyttet til den russiske etterretningstjenesten GRU, der han skal være oberst.

– Han er derfor pågrepet og i dag fengslet i Oslo tingrett, og han er siktet, foreløpig etter straffelovens paragraf 121, som gjelder ulovlig etterretning mot statshemmeligheter. Det er altså en klassisk spionbestemmelse.

«Høyst foreløpig»

Blom sier de er i en tidlig fase.

– Det er en høyst foreløpig siktelse, og den etterforskningen vi nå har innledet er helt i startfasen. Det er fra vår side en overhengende bevisforspillelsesfare. Jeg registrerer at vi forsøker å avhøre vitner i fri konkurranse med pressen oppe i Tromsø. Det er mye beslag vi skal stå overfor i tiden fremover. Det begrunner bevisforspillelsesfaren og fengslingsbegjæringen som ble sendt Oslo tingrett.

Blom vil ikke kommentere hvor lenge PST har fulgt med på mannen, men bekrefter at etterforskningen startet etter Justisdepartementet sendte et forhåndsvarsel om utvisning av mannen 20. oktober.