– Denne interpellasjonen er ment som ei påminning til alle folkevalgte i Målselv, for det er lett å miste perspektivene i budsjettinnspurten, sier arbeiderpartipolitikeren, som frykter at etableringa av en permanent møteplass for ungdom, fristilt fra skolemiljøet, kan bli prioritert bort i kampen om budsjettkronene.

– Dette er jo et tiltak som det kan være vanskelig å måle noen umiddelbar effekt av, og da kan kan det fort være lett å prioritere det bort til fordel for andre viktige tiltak. Men faktum er at vi sliter med demografiutviklinga, og det må vi ta på alvor. Det er når ungdommene bor her at vi kan påvirke lysten deres til å flytte hjem igjen, og derfor er dette et godt og viktig tiltak for framtida i Målselv, sier Furebotten.

Spør ordføreren

Perspektivet om bygging av tilbakeflyttingslyst drar Furebotten også inn i interpellasjonen.

– De ungdommene som er i Målselv nå, er nettopp disse «heimflytterne». Dette er framtidas sykepleier og lærere! Hjertet må banke for heimbygda. Kultur, tradisjon og historie er viktig for å skape følelsen av «heim». Møteplass for ungdom må organiseres på ungdommens premisser og vi må satse på dette tiltaket. Det er når ungdommen fortsatt bor her heime at vi kan bidra til å gjøre oppvekstramma og miljøet så godt som mulig. Med riktige tiltak kan vi legge grunnlaget for at dette blir unge voksne som vil flytte heim, tilbake til Målselv. Heim til den plassen det va trygt og godt å vokse opp i, skriver hun mellom annet.

Furebotten trekker også fram «forebygging» og «demografi» som to viktige nøkkelord i sin argumentasjon for den ungdomssatsinga hun ønsker å fremme, og i forlengelsen av argumentasjonen stiller hun spørsmål både til ordføreren og kommunedirektøren. Sistnevte blir bedt om å gi sine vurderinger om situasjonen knyttet til det forebyggende barne- og ungdomsarbeidet i kommunen, mens ordføreren blir bedt om å svare på om han vil prioritere en permanent møteplass for ungdom i budsjettet for 2023.

Vil lytte til ungdommen

Ordfører Bengt Magne Luneng sier at spørsmålet om etablering av en permanent møteplass for ungdom hører hjemme som en del av budsjettdebatten, og det vil han også understreke i sitt interpellasjonssvar i kommunestyret onsdag.

– Men generelt så tenker jeg at vi må lytte til hva ungdomsrådet vil i denne saken. Det jeg kan si er at vi jobber med å få til en permanent møteplass for ungdom, men har ikke landet noen løsning ennå, sier Luneng.

I dag er det etablert midlertidige møteplasser for ungdom på begge Målselvs ungdomsskoler. På Bardufoss ungdomsskole er det da åpen møteplass to dager i uka, mens det er én møteplass én ettermiddag i uka på Bjørkeng i Øverbygd. Kulturskolerektor Monica Karlstad er administrativt ansvarlig for denne ordninga, og hun sier at besøket er bra gitt rammeforutesetningene.

– Dette er jo ei midlertidig ordning lokalisert på to grunnskoler, og det er ei løsning som ikke er ønskelig på sikt. Det vi ser er at det i størst grad er de yngste på ungdomsskolene som bruker ordninga, men at det også er noen eldre ungdommer som kommer dit. I snitt er det 20–25 ungdommer som stiller opp på en møteplassettermiddag på Bardufoss, mens det er 10–15 i Øverbygd, sier hun.

– Tror du flere ungdommer vil bruke møteplassen dersom det blir etablert et permanent tilbud som ikke er lokalisert på skolene?

– Da vil jeg legge det ungdommene selv har sagt i undersøkelser til grunn for å svare, og da blir svaret ja. Særlig er det mange eldre ungdommer som sier at de vil bruke møteplassen dersom vi får på plass et tilbud som ikke er lokalisert på skolene, og en viktig grunn til det er nok at en slik møteplass vil bli oppfattet som ungdommens eget hus i større grad enn det vi ser i dag. Det er nok også en faktor at innholdet vil bli bredere dersom vi får til ei permanent ordning, for det er ingen tvil om at tilbudet i dag begrenses av den midlertidigheten som er knyttet til lokaliseringa på skolene, sier Monica Karlstad.

Enhetsleder for kultur og fritid i Målselv kommune, Asbjørg Utby, er ansvarlig for å utrede en sak om møteplass for ungdom til politisk behandling. Hun sier at denne utredninga snart er klar, og venter å kunne levere den til politisk behandling i formannskapet 22. november