– Det sies at et samfunn blir målt på hvordan det tar vare på sine eldre. I rapporten fra kontaktutvalget kommer det fram et øyeblikksbilde som er ganske svart. Men det er et øyeblikksbilde, og situasjonen er nok ikke riktig så svart som det kan virke …

Det sa Høyres varaordfører da Målselv kommunestyre onsdag behandlet den før omtalte rapporten fra det kontaktutvalget for sykehjemmene som kommunestyret selv har oppnevnt. Ingen fra utvalget var til stede i kommunestyret for å utdype funnene som omtales i rapporten, men fra talerstolen signaliserte flere politikere at det er all grunn til å ta rapporten på alvor. Og et enstemmig kommunestyre sluttet da også opp om et vedtak som gir føringer for det videre arbeidet med å kartlegge og iverksette tiltak for å bedre situasjonen til både beboere og ansatte på kommunens to sykehjem.

Livsgledehjem

Det enstemmige vedtaket bygger på to ulike forslag lansert av Venstres Roar Sollied og nevnte varaordfører Nymo. Sollied foreslo tre punkter, der det i det første slås fast at kommunestyret, på bakgrunn av rapporten fra kontaktutvalget, finner grunn til å se på nye og styrka tiltak for å bedre situasjonen på sykehjemmene.

I det andre punktet ber kommunestyret kommunedirektøren om å utrede sertifisering av både Målselv helsetun og Øverbygd sykehjem og omsorgsenter som såkalte «livsgledehjem», for slik å bedre trivselen for beboerne. Status for dette skal arbeidet skal kommunedirektøren rapportere til kommunestyret om i juni.

Det tredje punktet omhandler de ansatte på institusjonene, og her slår kommunestyret fast at de ansattes arbeidsforhold, som også er omtalt i rapporten fra kontaktutvalget, er et anliggende som hører til på dagsordenen i kommunens arbeidsmiljøutvalg. Martin Nymo foreslo på sin side at det skal gjennomføres årlige brukerundersøkelser blant brukere, pårørende og ansatte på begge sykehjemmene, og også dette punktet sluttet alle kommunestyrets 23 representanter seg til.

Nyanser

Kontaktutvalget for sykehjemmene består av tre personer oppnevnt av kommunestyret, og deres hovedoppgave har vært å kartlegge sykehjemsbeboernes psykososiale og trivselsmessige forhold. Rapporten fra årets kartlegging ble omtalt i Folkebladet i oktober, og her beskriver utvalget en situasjon som blant annet preges av dårlige psykososiale forhold for beboerne, for lite tilgjengelig personale, for lite tid, mangelfulle rutiner, mangelfull opplæring og dårlig kommunikasjon mellom brukere, pårørende, ansatte og ledelse. 25. oktober slo den ansvarlige kommunalsjefen fast overfor formannskapet at tjenesten ikke kjenner seg igjen i den beskrivelsen som er gitt i rapporten, men i onsdagens kommunestyre nyanserte kommunedirektør Frode Skuggedal dette bildet. Han slo da fast at rapporten beskriver det den beskriver, men at det jobbes systematisk for å gi et best mulig tilbud til sykehjemsbeboerne.

– Rapporten er også forelagt kommuneoverlegen, og han sier at tjenesten har gode prosedyrer som de jobber godt med å utvikle, at det er god internkontroll og at det gis et godt medisinsk og pleiemesessig tilbud på sykehjemmene våre, sa Skuggedal, som også slo fast at det er nyanser i det helhetlige bildet.

Kommunedirektøren slo også fast at administrasjonen vil ta initiativ til et møte der kontaktutvalgets medlemmer, kommuneoverlegen og fagpersoner setter seg ned for å gå gjennom rapporten og se på forbedringspotensialer, og dette var et signal som flere av politikerne uttrykte seg positivt om fra talerstolen.

Verdt å lytte til

I etterkant av kommunedirektørens innledning var det flere politikere som tok ordet i debatten, og blant disse var Rødts Øyvind Tollefsen. Han takket kommunedirektøren for ei positiv tilnærming til det som kommer fram i rapporten, og understrekt at det er all grunn til å ta rapporten på alvor.

– Jeg merker meg også at eldrerådet enstemmig har stilt seg bak rapporten, sa han, og la til at han selv leser rapporten som konstruktiv, mer enn som ensidig negativ.

Senterpartiets gruppeleder Ole Kvien Vorhaug sa fra talerstolen at han personlig er blitt oppringt av flere innbyggere i kjølvannet av medieomtalen av rapporten, og understreket at det er all grunn til å ta de rapporterte pårørendeopplevelsene på alvor. Arbeiderpartiets gruppeleder Arild Braathen slo også fast at rapporten er verdt å lytte til, og han signaliserte fra talerstolen at både han og Arbeiderpartiet ville slutte seg til de forslagene som Venstre og Høyre hadde lansert, og som altså til slutt ble enstemmig vedtatt.

– Denne rapporten er verdt å lytte til, sa han.