Finnsnes: Både Hudpleier1 og En Kaffe Té stenger dørene mandag på grunn av det varslede uværet. Det melder de to bedriftene på sine Facebook-sider.

Siste nytt

Har du tips eller bilde fra en hendelse?

Send inn
NTB

Én av tre skader skjer i hjemmet

FHI publiserte onsdag sin årlige rapport over pasientskader i Norge. Den viser at de fleste skader i fjor skjedde i eller utenfor boligen. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad / NTB

Boligen er stedet der flest skader seg, viser FHIs rapport over antall skader registrert i Norge i fjor. Flere kvinner enn menn skader seg hjemme.

I fjor ble det registrert totalt 178.000 skader av ulik grad i Norge, ifølge Folkehelseinstituttets rapport om pasientskadedata for 2023.

Rapporten kategoriserer skadene i blant annet aldersgrupper og hvor skadene skjedde.

56.447 av skadene skjedde innendørs og utendørs i bolig, noe som utgjør nær 32 prosent av alle skadene.

I denne kategorien var det langt flere kvinner enn menn som skadet seg i bolig. 36 prosent av kvinnene som ble registrert som skadd i fjor, skadet seg innendørs og utendørs i bolig, mens andelen var 27 prosent hos menn.

Flest skader hos de unge

Nest flest skader skjedde i sportssammenheng eller på et idrettsområde. Der ble det registrert 26.940 skader eller 15 prosent av skadene. Her er det en overvekt av menn (18 prosent), mens 12 prosent kvinner skadet seg i en slik sammenheng.

Mer generelt er det folk under 20 år som er aldersgruppen hvor det oppstår flest skader, med totalt 54.314 skader eller over 30 prosent av alle skadene.

Folk over 80 år er aldersgruppen hvor det er færrest skader, men til gjengjeld er disse skadene ofte mer alvorlige, opplyser FHI.

De fleste skader skyldes fall

En overvekt av skadene (51 prosent) for alle aldersgrupper gjelder skader etter fall. Deretter er det sammenstøt/påkjørsler som skaper flest skader.

Det er aldersgruppen 20–39 år som dominerer kategorien for veitrafikkulykker, hvor én av tre er i denne aldersgruppen.

Sykkel er det vanligste fremkomstmiddelet ved veitrafikkulykker, etterfulgt av personbil/varebil. Ulykker til fots er på tredjeplass, mens elsparkesykler er på fjerdeplass.

Av alle skader totalt som ble registrert i fjor, resulterte de aller fleste med liten alvorlighetsgrad – 72 prosent. Moderat alvorlighetsgrad utgjorde 20 prosent, mens kun 3 prosent av skadene ble regnet som alvorlige. 4,5 prosent hadde ukjent skadeomfang.

NTB

Samiske aktivister og Natur og Ungdom får Amnestyprisen

Ella Marie Hætta Isaksen (midten) og øvrige samiske aktivistene er tildelt Amnestyprisen 2024 sammen med Natur og Ungdom. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB Foto: Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB

Samiske aktivister og Natur og ungdom, tildeles Amnestyprisen 2024 for deres kamp i Fosen-saken.

– Vi håper at prisen kan hjelpe aktivistene til å finne ny motivasjon. Saken er åpenbart en stor belastning for dem, sier generalsekretær i Amnesty International, John Peder Egenæs i en pressemelding.

Påtalemyndigheten anket nylig dommen mot de 13 aksjonistene som demonstrerte i lobbyen til Olje- og energidepartement i fjor vår.

– Amnestys jury valgte aktivistene som prisvinnere før dette ble kjent, men ankesaken understreker viktigheten i det som er en viktig ytringsfrihetssak i Norge, sier Egenæs.

Demonstrasjonene i Oslo rettet seg mot regjeringens manglende oppfølgning av Fosen-saken etter Høyesterett sin dom i saken.

Amnestyprisen går til noen som gjør en forskjell for menneskerettighetene og deles ut hvert andre år.

NTB

Retten avviser søksmålet fra Mowi om lakseskatt

Mowi Seawater Norway AS sitt oppdrettsanlegg i havet ved Aukrasanden. Foto: Gorm Kallestad / NTB

Hordaland tingrett har avvist oppdrettsselskapet Mowis søksmål mot staten der de har anført at lakseskatten bryter med Grunnloven og EØS-reglene.

Domstolen er enig i statens argument om at Mowi ikke kan gå til søksmål etter et vedtak i Stortinget, men at det må vente til de har et konkret skattevedtak å klage på, skriver NRK.

Rettens beslutning kan ankes til lagmannsretten, og partene har en frist på én måned.

– Tingretten har, etter staten sitt syn, kommet til et riktig resultat. Dersom denne avgjørelsen blir stående, betyr det at saken stopper opp i rettssystemet i denne omgang, sier regjeringsadvokat Fredrik Sejersted til NRK.

Mowi har hevdet at lakseskatten er innrettet på en måte som gjør at den rammer store selskaper urettmessig.

Stortinget vedtok i fjor en grunnrenteskatt på havbruk på 25 prosent med virkning fra 1. januar 2023.

NTB

Underslaget i KrF er trolig blant de største i norsk politikk

En KrF-ansatt på fylkesnivå er anmeldt for underslag på inntil en million kroner. Underslaget er trolig blant tidenes største i et politisk parti.

Saken ble oppdaget ved en rutinekontroll i fjor og beløpet kan ha blitt underslått gjennom en treårsperiode.

– Våre undersøkelser viser at det er snakk om rundt én million kroner til sammen, sier generalsekretær Ingunn E. Ulfsten i KrF til Vårt Land.

Hun sier de bare kan anslå, siden saken fortsatt er under etterforskning.

Det var i juni i fjor at det ble kjent at Kristelig Folkeparti hadde anmeldt en tidligere KrF-politiker på fylkesnivå for underslag.

Politiet har fortsatt ikke avgjort om personen skal tiltales. De opplyser at nye avhør er planlagt og at de håper å være ferdig med etterforskningen til sommeren.

I kjølvannet av avsløringen har KrF gjort endringer i det økonomiske reglementet for hele partiorganisasjonen.

Avisen kjenner kun til én annen sak i tilsvarende størrelsesorden. I fjor ble en tidligere kasserer i Rødt dømt til ni måneders fengsel for å ha underslått rett over én million kroner, ifølge NRK.

NTB

Trafikkforsikringsforeningen frykter flere uforsikrede kjøretøy i trafikken

Mange velger å midlertidig avregistrere kjøretøy som motorsykler, bobiler, veteranbiler og kabrioleter for vinteren. Da må man huske å ordne forsikring før man tar kjøretøyet i bruk, minner Trafikkforsikringsforeningen om. Foto: Gorm Kallestad / NTB Foto: Foto: Gorm Kallestad / NTB

Mange velger å avregistrere bobiler og motorsykler på vinteren. Da forsvinner også forsikringen, og Trafikkforsikringsforeningen advarer mot å kjøre uforsikret.

– Folk må for all del ikke kjøre uten at forsikring og registrering er på plass. Det er ulovlig og kan føre til milliongjeld, sier leder Roger Stenseth i Trafikkforsikringsforeningen.

Foreningen utbetaler erstatning til de skadelidte der skadevolder er uforsikret. De uforsikrede må tilbakebetale hele erstatningssummen.

– Ved trafikkulykker med personskade kan erstatningssummen komme opp i mange millioner kroner. I tillegg til belastningene ved en ulykke kan man bli gjeldsslave, sier Stenseth.

Rundt 700 uforsikrede kjøretøy har gjort skade det siste året, viser tall fra Trafikkforsikringsforeningen. Halvparten av disse var avregistrerte.

Ida Larsen

Fortsatt feil med mobilnettet tirsdag: – Vi er på saken

Telia-kunder på Senja opplever tirsdag utfall og forstyrrelser i mobilnettet. Foto: Skjermdump/Telia.no

Senja: Tirsdag er det fortsatt feil med mobilnettet til Telia flere steder på Senja.

Området Mefjordbotn/Senjahopen/Mefjordvær har hatt utfall i 4G og 5G nettet siden mandag formiddag. Telia opplyser på sine nettsider at problemene i mobilnettet kommer som følge av et strømbrudd. Det foregår feilsøk, og estimert rettetid er klokka 23 tirsdag kveld. Telia anbefaler berørte kunder å bruke WiFi-tale som alternativ løsning inntil feilen er rettet.

Totalt er cirka 100 kunder berørt.

Informasjonssjef i Telia, Ellen C. Scheen, sier til Folkebladet at de har utfordringer knyttet til en radiolinje til en basestasjon.

– Basestasjonen tar trafikk, men kvaliteten er redusert. Vi er på saken, og håper å få rettet feilen så raskt som mulig, sier Scheen og legger til:

– Vi beklager på det sterkeste de ulempene dette har for de som er berørt og forsikrer at vi har full fokus på feilretting.

Tirsdag ettermiddag var det også et utfall i 5G-nettet hos Telia-kunder på Medby og Kaldfarnes. Klokka 15 var dekningen tilbake her.

Mandag var også Telia og Telenorkunder i Torsken berørt av feil i mobilnettet. Her var også nødnettet på ett tidspunkt nede. Feilen ble rettet mandag formiddag.

Lars Hågensen

To personbiler i møteulykke på Tromsøya

Det er store skader på en av bilene, som også har fått airbag utløst. Foto: DANIEL LILLEENG

Tromsø: Mandag ettermiddag rykket nødetatene ut til Strandvegen, etter en trafikkulykke mellom to personbiler.

Bilene skal ha kommet kjørende mot hverandre langs Strandveien, før en av bilene av ukjent grunn skal ha kommet over i motsatt kjørefelt. Det skal være store skader på begge kjøretøyene, og airbag skal være utløst i en av bilene.

Grunnen til at en av bilene kom over i motsatt kjørefelt er fortsatt usikkert, melder politiet klokken 19.17.

Morten Hervang, innsatsleder hos Troms politidistrikt, foreller at det er tre personer som har vært involvert i ulykken, men at det er ingen personskade.

To har blitt sjekket ut av helse, og politiet dirigerer trafikken på stedet i påvente av bergingsbil.

Håkon Wikan

Rykket ut til automatisk brannalarm i Harstad

Harstad: Harstad brann- og redningstjeneste rykket mandag ettermiddag ut etter melding om at en automatisk brannalarm var utløst på Thon hotel i Harstad sentrum.

Overordnet vakt Bjørn Samuelsen har ikke førstehåndskunnskap om utrykningen, men sier det var udramatisk og at det var en svilukt på stedet.

Det skal ikke ha vært åpne flammer på stedet.

Ida Larsen

Steinras langs fylkesvei i Sørreisa

I 14-tida mandag så det slik ut langs fylkesvei 86 i Djupvågen i Sørreisa. Foto: Tipser

Sørreisa: Like før helga gikk det et lite steinras langs fylkesvei 86 ved Djupvågen i Sørreisa.

Vegtrafikksentralen Nord fikk melding om steinspranget fredag kveld, og mandag er det satt ut markeringsskilt i vegbanen ved rasstedet. Det er ikke meldt om endring i kjøremønster som følge av raset.

– Steinspranget består av flere små steiner som hovedsakelig ligger i grøfta. Vegentreprenør ble sendt for å rydde opp og merke stedet, sier trafikkoperatør Bente Nyland hos Vegtrafikksentralen Nord til Folkebladet mandag ettermiddag.

Det er ikke uvanlig at det går både små og store steinras langs denne strekninga, spesielt i vårløsninga, noe Folkebladet har omtalt ved flere anledninger.

I 2021 var det derimot steiner av en litt større størrelse som havnet langs den trafikkerte veien — til stor fortvilelse for innbyggerne i området.

Thor Anders Angelsen

Smitteutbrudd på sykehjem

Skånland: Skånland sykehjem har en tid vært stengt for besøkende på grunn av smitte. Prøveresultat viser at det er Noroviruset som har herjet.

Harstad Tidende meldte fredag at Skånland sykehjem i Tjeldsund kommune er stengt for besøkende på grunn av et smitteutbrudd. Nå melder kommunedirektør Vanja Elvenes at sykehjemmet åpner for besøkende tirsdag denne uken.

Maria Holm Simonsen

Politiet rykket ut og stoppet russefest

Finnsnes: Troms politidistrikt opplyste klokken 00.26 natt til søndag at de hadde avsluttet en fest på en privat adresse etter klage fra naboer på grunn av forstyrrelse av natteroen.

Maria Holm Simonsen

Her ble 10 biler stoppet i kontroll

Foto: Stian Jakobsen

Finnsnes: Troms politidistrikt opplyser på X at de har avholdt en kontroll i Storgata på Finnsnes.

«10 førere ble kontrollert, og alle fikk kjøre videre», opplyser politiet på X.

Susanne Noreng

Kjørte i 100 i 60-sone i natt - men der sto politiet

Sørreisa: Utrykningspolitiet har gjennomført en fartskontroll i 60-sonen i Tømmervika i Sørreisa natt til fredag. To menn blir anmeldt for å ha kjørt i 100 km/t i 60-sonen. Førerkort er beslaglagt, opplyser Troms politidistrikt i politiloggen.

Susanne Noreng

Stanset mindreårig på elsparkesykkel

Tromsø: UP har stanset en mindreårig på en elsparkesykkel i Tromsø tirsdag morgen der hastigheten ble målt til 43 km/t. Det er ikke fartsgrenser for bruk av elsparkesykler, men de må ha hastighetssperre på 20 km/t, opplyser Troms politidistrikt i politiloggen.

Susanne Noreng

Mistenkes for fyllekjøring uten lappen

Kåfjord: En mann i 40 årene er fremstilt for bevissikring da han mistenkes for å ha kjørt bil i påvirket tilstand, opplyser Troms politidistrikt. Mannen ble stanset inne i Nordnestunnelen i Kåfjord. Mannen hadde heller ikke gyldig førerkort så det blir anmeldelse for kjøring uten gyldig førerkort og for å ha kjørt bil i påvirket tilstand, opplyser politiet.

Susanne Noreng

Røykutvikling i forretningslokale

Tromsø: Tromsø brann og redning og politiet rykket natt til mandag ut til et forretningslokale i Tromsø etter melding om brannalarm. Det viste seg å være røykutvikling fra en vaskemaskin som ikke hadde blitt slått av før de ansatte tok helg, opplyser Troms politidistrikt. Det har ikke vært noen brann på stedet og det blir derfor ingen videre forføyning fra politiets side, opplyser de videre.

Trond Sandnes

Vogntog kjørte utfor — mistenkes for promille

Balsfjord: Ingen kom til skade da et vogntog kjørte av veien på E8 i Balsfjord søndag ettermiddag.

– Kjøretøyet står ikke til hinder for øvrig trafikk. Vil trolig bli berget i løpet av kvelden eller natta, opplyser operasjonsledelsen ved Troms politidistrikt.

– Føreren luktet alkohol og blåste til over lovlig verdi på alkometeret. Førerkortet ble beslaglagt og sak opprettet, skriver UP på Snap ifølge Nordlys.

Sjåføren ble fremstilt for blodprøve på Storsteinnes, og to blåseprøver indikerte stigende rus ifølge UP.

Ulf Antonsen

Seilbåt gikk på grunn

Seilbåt på grunn i Lavangen. Foto: Tipser

Lavangen: Lørdag kveld meldte vitner om en seilbåt som hadde gått på grunn innerst i fjorden i Lavangen, rett utenfor Tennevoll.

Et vitne snakket med mannskapet som meddelte at de ikke trengte hjelp. Det skal ha vært åtte personer i sving med en lett båt i ett forsøk på å bringe den flott.

Mannskapet skal være utenlandsk og det anslås at båten er minst 40 fot.

Amund Granberg Hansen

Nytt lokallag så dagens lys

Stiftelsesmøte for Naturvernforbundet Midt-Troms. Foto: Privat

Senja: Nylig skrev Folkebladet om lokale medlemmer som stifter et nytt naturvernlag i Midt-Troms.

Stiftelsesmøtet fant sted på Senjastua på Silsand fredag kveld, der 17 personer møtte opp.

– Det var både personer med tilknytning til naturkartlegging, jakt og fiske, lokale bygdelag og grunneierlag til stede. Det ble vedtatt å følge Naturvernforbundets vedtekter, og at lokallaget skal omfatte medlemmene i Senja, Målselv, Sørreisa, Dyrøy, Bardu og Salangen, opplyser det nystiftede lokallaget i en pressemelding.

Det ble valgt styremedlemmer og varamedlemmer for Naturvernforbundet Midt-Troms fra Målselv, Senja og Sørreisa. Kontaktperson i styret er Roar Jørgensen som ble valgt som leder for laget.

Stiftelsesmøtet ble innledet med et foredrag av Fylkeskoordinator for Forum for natur og friluftsliv-nettverket i Troms, Christine Myrseth. Foredraget dreide seg om miljøproblematikk rundt fiskeoppdrett i Midt-Troms.

– Det var også en diskusjon rundt hvilke type saker som skal prioriteres, og det var enighet om å videreføre denne diskusjonen på et kommende medlemsmøte. Deltagerne ser frem til å utvikle et videre samarbeid mellom medlemmene i regionen og med andre organisasjoner, opplyser Roar Jørgensen.

Roar Jørgensen ble valgt til leder i Naturvernforbundet Midt-Troms. Foto: Privat
Amund Granberg Hansen

Bilfører anmeldt etter trafikkontroll

Senja: En bilfører i 30-årene ble stanset i trafikkontroll på Finnsnes av en politipatrulje.

Politiet opplyser at personen anmeldes for å ha kjørt bil uten gyldig førerkort.

Troms politidistrikt meldte om hendelsen kl. 00.15 natt til lørdag.